Délmagyar logó

2018. 09. 21. péntek - Máté, Mirella 14°C | 28°C Még több cikk.

Rémhír volt, hogy csak személyivel lehet csekket feladni a postán

A közüzemi számlákra és hasonló csekkekre nem vonatkozik az új szabály - legfeljebb 300 ezer forint fölött.
Minden sárga és fehér csekkes érintett! Adatokat kér a Posta" – ezzel a főcímmel jelent meg hétfő délután a Napi.hu gazdasági szakportál cikke és végig is futott az interneten a rémhír. Lapunk is feldolgozta - de mi már akkor is fenntartásokkal fogadtuk, sejtve, félreértésről lehet szó. Munkatársuktól a budapesti Flórián üzletközpontban váratlanul elkérték személyes adatait a pénzmosás elleni törvényre hivatkozva. Állítólag azt mondták neki, hétfőtől ez az új szabály.

Hivatalos tájékoztatást a postától nem kaptak, a hvg.hu azonban ettől függetlenül is kiderítette: nem kell minden villanyszámla-befizetéshez igazolnunk magunkat. A posta honlapján is megtalálható az a hétfői keltezésű hirdetmény, amely az érvényes szabályokat részletezi.

Ebben az áll, hogy általános szabályként minden belföldi postautalványnál ellenőrizni kell a feladó kilétét, ám a kivételeket is világosan felsorolja. E szerint azok a csekkek, amelyeken a mentes „M" rövidítés szerepel, nem tartoznak a törvény hatálya alá, az „FM" jelölésű, azaz feltételesen mentes csekkek pedig csak 300 ezer forint felett ellenőrzés-kötelesek. És a lényeg: a közüzemi számlák és az ahhoz hasonló csekkek az FM kategóriába tartoznak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nők pénzügyi-gazdasági területen képezik magukat szívesen

A nők pénzügyi-gazdasági területen képezik magukat szívesen
Csak a sportedző és az állatgondozó került be a nők által választott OKJ képzések Top10-es listájába… Tovább olvasom