Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Rendezhetők az építőipari viták

Már 10 hónapja működik a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ), amelynek létrehozását az építőiparban tapasztalható, egyes becslések szerint több száz milliárd forint nagyságrendű ki nem fizetett tartozás kezelése, rendezése tette szükségessé. A szervezet munkájáról Máté Miklós, a TSZSZ vezetője tájékoztatta lapunkat.
– A TSZSZ magyarországi építési beruházásokkal (tervezési, kivitelezési munkák) kapcsolatos viták esetén járhat el, akár a szervezet létrehozása (2013. július) előtt megkötött szerződéseknél is. Ugyancsak kérhető a TSZSZ szakvéleménye szerződést biztosító mellékkötelezettség esetében is (bankgarancia, zálogjog és kezesség), ha ezek érvényesítését illetően alakult ki vita a felek között. A jogszabály szerint a szakértői eljárás lefolytatását kérheti a megrendelő, a tervező, a kivitelező vagy az alvállalkozó – magyarázta el Máté Miklós a TSZSZ mibenlétét.

Építőipari konferencia és építők napja

A TSZSZ munkájáról bővebben a június 6-án A régió jövője – a Tisza megújulása című Nemzetközi Építésügyi Konferencián hallhatnak előadást az érdeklődők Szegeden, a kamara székházában. A konferenciát a Csongrád Megyei Építéstudományi Egyesület, a Csongrád Megyei Mérnöki Kamara, a Csongrád Megyei Építész Kamara, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a kamarában működő Enterprise Europe Network – Szeged közösen szervezi. A résztvevők kreditpontban részesülnek. A rendezvény másnapján, azaz június 7-én ismét lesz Szögedi Építők Napja is a Gellért Szabadidőközpontban.
A kérelmek beadásával kapcsolatban megtudtuk, hogy április végétől működik az TSZSZ elektronikus rendszere, amelyen az űrlap kitöltését és a vitás teljesítéshez kapcsolódó dokumentumok csatolását követően egyetlen kattintással kérelmezhető a TSZSZ eljárása (az online felület elérhetősége: www.mkik-tszsz.hu). Emellett benyújtható a kérelem e-mailben is, a kerelem@mkik-tszsz.hu címen, csatolva minden olyan dokumentumot, amely a teljesítés tényét igazolja. Ha valamilyen okból az elektronikus beküldés nem oldható meg, be lehet nyújtani a kérelmeket postai úton vagy személyesen a Magyar Kereskedelmi és Iparkamaránál, vagy a területi kereskedelmi és iparkamaráknál is.

Máté Miklós felhívta a figyelmet arra, hogy csak akkor járhat el a TSZSZ, ha a felek között létrejött írásos szerződés, így annak másolatát a kérelemhez mindenképpen mellékelni kell. A kérelem beadásával egyidejűleg be kell fizetni a szakértői eljárási díjat is. Az eljárás díját jogszabály írja elő, a szokásos szakértői díjazásnál lényegesen alacsonyabb, a kérelemben vitatott összeg nettó értékének 1 százaléka, minimum 60 ezer Ft, maximum 450 ezer Ft.

A TSZSZ jelenleg a nemzetgazdasági miniszter által kinevezett 185 igazságügyi szakértő taggal működik. Az egyes esetekben a szakértői eljárást a kérelem ismeretében kijelölt háromtagú, megfelelő szakterületeken jártas szakértőkből álló tanács folytatja le a befogadástól számított 30 napos határidővel, amely indokolt esetben egy alkalommal, maximum 30 nappal hosszabbítható.

Mint a TSZSZ vezetőjétől megtudtuk, eddigi szakértői működésük során már nem is egy példa volt arra, hogy a felek a szakvélemény alapján meg tudtak egyezni. Ha a felek közötti megegyezés a szakvélemény alapján sem jön létre, a bíróságon kiemelt jelentőségű perként indítható a TSZSZ szakvéleményére alapított eljárás. Hasonló súlya van a szakvéleménynek az építési törvényben szabályozott, úgynevezett „nemfizetési jelzés" esetén is.

A Teljesítésigazolási Szakértői Szerv létrehozása óta eltelt tíz hónap alatt már több mint 100 kérelmet nyújtottak be a TSZSZ-hez, és legalább ugyanennyien érdeklődtek a működésével kapcsolatban.


A projekt a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával valósul meg a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv 2014. évi előirányzata terhére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

25 éves a CE Glass - egy üvegvágóval és egy vonalzóval kezdte a Szilánk

Az induló gárdából egyedül a tulajdonos, Varga Gusztáv van jelenleg is cégnél: nem csoda, egyéni vállalkozóként kezdte 1989-ben. Tovább olvasom