Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Rengeteg az üres állás a Balatonnál

Rengeteg az üres állás a Balatonnál, még Romániában is próbálnak toborozni dolgozókat az idényre - írta a Világgazdaság.
„Kevés az idénymunkás, sok a betöltetlen álláshely, nagyon nehéz megfelelő, képzett munkaerőt találni" - idézi a lap a hétfői számában Hoffmann Henriket, a turizmus fejlesztésével foglalkozó Balatoni Regionális TDM Szövetség elnökét, aki szerint a főszezonban mindig is voltak nehézségek ezen a téren, de az idén már olyan szükségmegoldásokat kell választani, amilyeneket korábban soha.

Így például Romániában adtak fel hirdetéseket konyhai vagy recepciós állásra, de középiskolákból is toboroznak diákokat, akiket egy gyorstalpalón igyekeznek betanítani a munkára - tette hozzá a szakember.

A szállodák alapvetően a színvonal emelésében lennének érdekeltek, de szorult helyzetükben szinte már bárkit felvesznek, mert nem tudnak versenyezni az osztrák vagy az angol bérekkel, másrészt rengeteg a diplomás, és kevés a szakmunkás – fogalmazott.

„A főszezonban akár napi 12-14 órát is dolgoznak az emberek, ehhez képest a bruttó 100-150 ezer forinttal rendkívül alulfizetettek. Minimum duplázni kellene a bérüket, de a szállodák jövedelmezőségi szintje mellett ez elképzelhetetlen. A megoldás talán az ágazatot terhelő adók csökkentése lehet, amiből a béremelés is kigazdálkodható lenne" – vélekedett Hoffmann Henrik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aratási kilátások a megyében: jó közepes termés búzából?

Idén 10-14 nappal hamarabb kezdődött el az őszi árpa betakarítása Csongrád megyében - van olyan gazdaság, amelyikben a múlt héten már végeztek is Tovább olvasom