Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

Rögös az út a munkába

Csongrád megye - A 25 év alattiak a válság egyik legnagyobb vesztesei: hazánkban a fiatalok 28,4 százalékának nincs állása. Európa néhány országában az 50 százalékot is eléri ez az arány. Egyre radikálisabban tiltakoznak helyzetük ellen az ifjak. A magyar kormány több fronton is harcol a probléma ellen.
– Lassan fél éve végeztem, és keresek munkát, ott tartok, hogy szinte bármit elvállalnék. Betanított munkásként is dolgoznék a bölcsészdiplomámmal. De semmi, pedig már hirdetem is magam – panaszolja a 24 éves Flórián.

A gazdasági válság Európa-szerte a fiatalokat érinti legérzékenyebben. A 25 év alattiak több mint felének nincs munkája Görög- vagy Spanyolországban. Hazánkban a fiatalok 28,4 százaléka állástalan – 3 év alatt közel 2 százalékkal nőtt az arányuk. Márciusban 84 ezer fiatal volt munka nélkül. A teljes népességben ekkor 11,2 százalék volt a munkanélküliek aránya. A drámai helyzetre az Európai Bizottság is gyógyírt keres: 2011 decemberében mutatta be a „Több lehetőséget a fiataloknak" elnevezésű kezdeményezést.

Donáth Attila munkája
Donáth Attila munkája


– Nyugat-Európában már nagyon komoly társadalmi problémákat okoz ez az újfajta sebezhetőség. Hazánkban 4-7 százalék a diplomás munkanélküliek aránya, Németországban 7-10. Egy-két éven belül utolérjük Európát ebben a mutatóban – jelzi Jancsák Csaba szociológus, hogy még nem vagyunk a gödör alján. A fiatalok egyre radikálisabban tiltakoznak helyzetük miatt, hazánkban a kutató szerint a szélsőjobb és szélsőbal iránti vonzalom erősödik. A kiszolgáltatottság érzését növeli, hogy többen kényszerülnek nem bejelentve, illegálisan dolgozni, és a próbaidő is bizonytalansági tényező: felveszik, hajtják őket, majd megválnak tőlük.

– A munkaerőpiac igényeihez kell igazítani az oktatást. Ne életidegen, hasznosíthatatlan tudást kapjanak a fiatalok: meg kell kérdezni a munkaerőpiacot, mire van szüksége. A piaci szereplőkkel együttműködésben kell kidolgozni és fejleszteni a tananyagokat, tantárgyi modulokat. Mobilabbá is kell tenni a fiatalokat: hajlandók legyenek Szabolcsból Sopronba költözni, ha úgy hozza az élet – hangsúlyozta Jancsák Csaba, aki a szegedi egyetem egyik programja részeként a közelmúltban vezetett átfogó vizsgálatot a dél-alföldi munkaerő-piaci szereplőkről. Kiderült például: a pályakezdő diplomások átlagosan 3,5 hónap alatt szereznek állást.

Mi mennyi?

A diplomás kezdő munkavállalók bére bruttó 240 és 260 ezer forint között van – derült ki a Hay Group 2012-es jövedelemszint-felméréséből. A több mint 450 partner, köztük Csongrád megyei cégek tapasztalatait összegző dokumentum szerint a cégek szinte mindegyike alkalmaz egyetemről vagy főiskoláról frissen kikerült fiatalokat, de 93 százalékuk a bérezésüket az általános vállalati politikához illeszti, nem alkalmaz külön tervet foglalkoztatásukra. A workania.hu felmérése szerint a legjobb fizetéseket azok a pályakezdők kapják, akik az informatikai, pénzügyi vagy marketingszektorban helyezkednek el. A 18–24 éves pályakezdők átlagbére havi bruttó 160 ezer forint. A bankügyi szektorban dolgozók akár 225 ezerre is számíthatnak kezdésként – a mezőgazdaságban és élelmiszeriparban azonban be kell érni 96 ezer forinttal.

A KSH egyik tavaly tanulmánya szerint az, hogy a fiatalok az átlagosnál jóval nagyobb arányban érintettek a nem tipikus foglalkoztatási formákban, növelte munkaerő-piaci sebezhetőségüket a válság időszakában, mivel a létszámleépítést a munkáltatók jellemzően az adott szervezethez kevésbé kötődő munkavállalókkal kezdik – állapítja meg a kiadvány. A 25 éven aluliak közül sokan megszakították tanulmányaikat, használható szakirányú ismeretekkel nem rendelkeznek. Ez és a gyakorlati tapasztalatok többnyire teljes hiánya igencsak nehezíti elhelyezkedésüket. Ha sikerül is munkát találniuk, az is gyakran rosszul fizetett és/vagy nem bejelentett, minimális munkavállalói biztonságot sem garantál. Értelemszerűen nem készülhettek még vizsgálatok arról, hogy a felsőoktatás reformja – az államilag finanszírozott helyek szűkítésével – milyen hatással van az ifjúsági munkanélküliségre.

A kormány több fronton is harcol a probléma ellen. Start-kártyára jogosultak például azok a pályakezdők, akik 25. életévüket, felsőfokú végzettség esetén a 30. életévüket még nem töltötték be, tanulmányaikat befejezték vagy megszakították, és első ízben létesítenek foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt – munkaadójukat kedvezmény illeti meg a szociális hozzájárulási adóból. A kabinet munkahelyvédelmi akcióterve pedig a 25 év alatti – és az 55 év feletti – munkavállalók esetében felére csökkenti a munkáltatói járulékot. Nemrég hirdette meg a Nemzetgazdasági Minisztérium a kormányhivatalok együttműködésével az „Első munkahely garancia" központi munkaerő-piaci programot, 3 milliárd forintos kerettel. A 25 év alatti álláskeresők közül a pályakezdők, kiemelten a szakképzetlenek és tartósan álláskeresők munkaadói bérköltség-támogatást kapnak, ha szeptember 1-jétől december 31-éig foglalkoztatnak regisztrált pályakezdő álláskeresőt teljes vagy részmunkaidőben. A mobilitást pedig úgy serkentené a kormány, hogy támogatná azokat, akik állandó lakóhelyüktől legalább 100 kilométerre vállalnak munkát.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. azbest 2012. augusztus 24. 21:38
  „Nagyon egyszerű a képlet, ha nincs az embereknek pénze extra dolgokra, mert mindenük rámegy a létfenntartásra, akkor nem élnek meg azok a cégek sem, akik ezeket megtermelnék. Amíg nincs pénz az embereknél, addig nem fog fellendülni a gazdaság, hiszem a gazdaság a pénz folyamatos körforgását jelenti. Ha én a te céged termékére költök, akkor neked lesz munkád. Ha te az én cégem termékére költesz, akkor nekem lesz munkám. Amíg az állami terhek lerabolják a cégeket és a munkavállalókat, addig se te se én nem költhetünk, mert nincs miből, így mindketten csődbe megyünk. Ennyi. Élni és élni hagyni, csak erre lenne szükség.

  A költségvetés összegét leosztva a népességgel, körülbelül havi 116 ezer forintot költ el az állam fejenként. Ennek azért kicsit több látszatja kellene, hogy legyen.”
 • 23. balihoho 2012. augusztus 24. 19:53
  „Orbán most mondta, nyilatkozta, hogy plusz még egymillió, másfél millió embernek kell munkába állnia és adót fizetnie, hogy ne kerüljön nagyobb bajba az ország. Tessék csökkenteni a politikusok eszméletlenül nagy javadalmazásán, ha nem is sokat, de azzal is lehet ám spórolni, ne csak velünk húzassák a nadrágszíjat!”
 • 22. tzrtz 2012. augusztus 24. 18:25
  „Becsületes kétkezi munka, haha. Azért menekül belőle mindenki. Becsületesnek becsületes, még lehet is vele találni munkát, csakhogy a fizetés elképzelhetetlenül <moderálva>. Emiatt menekültek az ún. "túliskoláztatásba" sokan, hogy legalább a gyerekük jobban boldoguljon már náluk. Mert ugye normálisan több iskola=jobb élet, bár úgy tűnik, ez már csak a múlt. Úgyhogy a kétkezi munkának azért nincs becsülete, mert nem fizetnek érte, nem pedig elvből vetik meg az emberek.”
 • 21. fűrész_oszkár 2012. augusztus 24. 17:42
  „19. macs 2012.08.24. 16:30

  Megatrend: egyre kevesebben, egyre kevesebbet fogunk dolgozni

  "Németh szerint azok a gazdaságokban, amelyek már a teljes gépesítés korába kerültek - a dolgozatban vizsgált 60 éves periódus adataira alapozva - már nem növekszik a bérmunka terjedelme, sőt az új gazdaság felé haladva a jelek szerint határozott csökkenésbe kezd fordulni. Ez a folyamat még erősebb lesz a jövőben, hiszen az ehhez szükséges technológia már rendelkezésre áll, csak el kell kezdeni használni. A fejlődéssel ráadásul a jövőben egyre erőteljesebbé válik a bérmunka kiszorító hatás, és a fejlett világban egyre kevesebb ember fog egyre kevesebbet dolgozni, így érdemben ezt a megatrendet sem lehet majd feltartóztatni - véli a szerző.

  Ezek alapján Németh szerint a kormányoknak munkahelyteremtés terén alig van mozgásterük. Erőszakos, adminisztratív intézkedésekkel (kontingensek, vámok, felesleges állami foglalkoztatás, közmunka) marginális, lokális, és rövid távú "eredmények" elérhetők és bizonyos gazdaságpolitikai intézkedések (befektetés ösztönzés, élőmunka igényes ágazatok támogatása, az élőmunka költségek leszorítása) is hozhatnak ideiglenesen némi lokális bérmunkatömeg növekedést, de mindezek egy-két év távlatában elolvadnak."

  http://www.sg.hu/cikkek/89728/a_fejlodest_mozgato_megatrendek”
 • 20. team5 2012. augusztus 24. 16:48
  „19. macs 2012.08.24. 16:30

  Nem vitatkozni szándékoztam( nem is fogok). Egyszerűen nem értem mi az érték. A hozzáértés, vagy az elmélet megtoldva 1 diplomával?
  (nekem is van, de megfelelő ipar nélkül semmit nem ér, ill. annyit mint amin talán mostanra megszáradt a pecsét. Hátrányom, hogy nem 30 alatti vagyok!)”
 • 19. macs 2012. augusztus 24. 16:30
  „18. team5,
  mennyivel ér többet egy pályakezdő, nos ő nagyon olcsó.
  És szerintem nagyon kevés helyen szeretik az önálló munkára alkalmas embereket. :-)
  Más. Lehet itt vitatkozni, azon, hogy kell vagy nem kell a diplomás, kell vagy nem kell a szakmunkás, amikor az élet érdekes dolgokat produkál. Pl. Miskolcon a Gustav Wolf GmbH 300 mFt-os beruházása 30 embernek ad munkát. A Nestlé büki állateledel-gyártó üzeme 13 milliárd forintos beruházással 150 új munkahelyet hozott létre.
  Vagy érdemes elolvasni a Coca Cola beruházási terveiről szóló cikkeket.”
 • 18. team5 2012. augusztus 24. 16:05
  „16. tucat 2012.08.24. 15:27

  Kölykei a kutyának vannak! Bocs´! Lehet, hogy Önt így nevelték?
  Kérdésem válaszra vár normális embertől, nem költői.
  Ön szerint mivel ér többet a pályakezdő( akinek mindent meg kell mutatni, el kell magyarázni), mint aki önálló munkára is alkalmas?!”
 • 17. tucat 2012. augusztus 24. 15:37
  „15. Zka
  Ezért fel fogják kötni. Szerencsés esetben csak itt, virtuálisan. Az is elég kellemetlen, megláthatja rövidesen. Ha tévedtem bármiben, bocs!
  Akkor lássuk, mit szól a rögtön ítélő vérbíróság!
  A magyarok nevében..., stb. (a határozat ékírással).
  Kegyelmi kérvény előterjesztésével ne fáradjon! Vagy teljesen behódol, vagy csomagol. Amíg önszántából, szépszerével megteheti. Én az utóbbit javaslom. Ne hezitáljon, ne keressen kibúvókat, látszatkötelezettségekre (pl. beteg, idős szülők, mert vagy velük rohad itt, vagy szerencsét próbál, és esetleg a távolból támogathatja, néha látogathatja őket) se hivatkozzék! Ne húzza-halogassa a döntést! Ne várja itt ölbe tett kézzel a romlás beteljesedését! Vagy teljesen behódol, vagy csomagol.
  Bátorság!”
 • 16. tucat 2012. augusztus 24. 15:27
  „14. team5
  Közel harmincéves munka-és egyéb tapasztalatok birtokában nyilván önállóan, segítség nélkül is képes válaszolni a gyanúsan költői kérdésére.
  Ennyit hadd segítsek: a lőtéri kutyát se érdeklik a tapasztalatai. A kölykei se. A többit majd hozzáteszi magától is, gondolom.

  Szép délutánt!”
 • 15. Zka 2012. augusztus 24. 15:18
  „5: esetleg ha a magadfajta észmentes emberek végiggondolnák, hogy ez a 3 dolog visszafele is játszik: az EUval mi is lehetőséget kaptunk az ő piacaikon dolgozni, oda exportálni, onnan munkát szeretni - akkor előbbre lennénk. Pl mint a Lengyelek. De nem, csak megy a nemzetieskedő nyálverés, amiért tényleg senki semmit nem fog nekünk fizetni sohasem. Megérdemeljük.”
 • 14. team5 2012. augusztus 24. 15:14
  „Örülök, hogy a pályakezdőket segítik. DE! Én az 50- hez közelítve 3 nappali tagozatos gyermekkel a háttérben miért nem számítok a kormánynak? 5 féle műszaki irányú képzettséggel stb. lassan 2 éve nem kapok munkát, pedig nekem munka és egyéb tapasztalataim( közel 30 év) is vannak itthonról és külföldről egyaránt.”
 • 13. MMtz 2012. augusztus 24. 14:10
  „igen, lehet félreérthető voltam, én nem elfogultnak, inkább sarkítottnak mondanám. Minden tiszteletem a bölcsészhallgatóké, jogászoké, félreértés ne essék, tudom mennyi tanulással, magolással jár. De amikor belekezdett megnézte, hogy mit tud majd vele kezdeni, vagy csak azért ment oda, mert ott volt még üres hely.
  a nagy baj, hogy aki le tudja írni rendesen a nevét, az már szakmunkát nem akar végezni. Sajnos egy szakembernek, hiába jó, nincs társadalmi megbecsülése.az utánpótlás egy nagy nulla, nincs rendes gyakorlati oktatás, mert nincs is aki tanítsa. Ha jól tudom, a Csonkában még mindig 1200-es zsigulin tanulnak a fiatalok, pedig a mai autók már rég nem arról szólnak...

  A szellemi munka is munka, nagyon is, de van értékteremtő szellemi munka, és van papírtologató szellemi munka.
  Legyen szellemi irányító az aki ért hozzá, és van tapasztalata., és ne az akinek papírja van, azt hiszi, hogy ért hozzá, de még nem bizonyította...

  az utánpótlás egy nagy nulla, nincs rendes gyakorlati oktatás, mert nincs is aki tanítsa. Ha jól tudom, a Csonkában még mindig 1200-es zsigulin tanulnak a fiatalok, pedig a mai autók már rég nem arról szólnak...”
 • 12. macs 2012. augusztus 24. 13:37
  „Becsületes kétkezi munka, OK! de a szellemi munka miért nem becsületes munka?
  Az utóbbi időben "vadásztam" az új beruházásokat. Ezek zöme sok milliárdból épül fel, de csak pár száz új munkahelyet hoz létre.
  Valaki mondja meg nekem, mit kéne tenni?”
 • 11. ascendum 2012. augusztus 24. 13:22
  „9: ez egy részről igen elfogult megállapítás, bár én magam nem tartozom a problémás 28%-ba, de pl. egy bölcsészhallgató ismerősöm nem is álmodozik fél milliós fizetésről, teljesen örülne annak is, ha egyáltalán egy valamirevaló nyári munkát találna, vagy esetleg rendes állást, minimálbérért. Viszont az igaz, hogy szakemberből hiány van, bár ő nem lenne alkalmas kőművesnek, vagy ácsnak, neki tényleg ott a helye, ahol van -- ellenben a sok "büfészakozó" az ő hitelét, lehetőségeit is rontja. A szakmunkásképzés az, ami tragédia nálunk, és ez a probléma legfőbb oldala szerintem: valahogy vállalható opciónak kellene lennie a gyerekek előtt, mert manapság ált. ez úgy működik, hogy a leggyengébb, segédmunkásnak is alig-alig való tanulók mennek oda, akik kb. mindenbe bele...., aki meg kicsit is értelmesebb, mind menekül.”
 • 10. MMtz 2012. augusztus 24. 13:06
  „Arról is írhatna a DM, hogy hány ilyen bölcsészhallgatót, jogászt, stb. gyártanak le az egyetemek évente, és valójában mennyire van szükség!”
 • 9. MMtz 2012. augusztus 24. 13:03
  „Persze, hogy nem találnak.mert általában a diplomájával akar klímás irodában napi 4 órában 500.000-ért dolgozni. talán olyan szakmát kellene választani amiből hiány van, ott talán nagyobb az esély. Nincs rendes SZAKEMBER utánpótlás, mindenki főiskolai büfészakokat akar végezni, és ezek csak papírok, valós tudás nélkül.”
 • 8. Egyolvasó 2012. augusztus 24. 12:25
  „Így lettünk termelő országból, felvásárló ország, igaz pénzünk nincs, de ez senkit sem zavar az eladó felírja a többihez, és egy idő után többet kér mint ami járna neki.
  De megérdemeljük, mert hagyjuk. De meddig tehet bárki bármit velünk????Mikor telik meg az a bizonyos pohár????”
 • 7. Linka11 2012. augusztus 24. 12:21
  „Most üt vissza az évtizedek óta tartó túl iskoláztatás. Mert a becsületes kétkezi munka és szakma az manapság az ifjak többségének rangon aluli.-" Izzadjunk ki egy főiskolát vagy egyetemet azzal is telik az idő és dolgozni sem kell."
  Miután sokaknak lett felsőfokú iskolája amivel nem tud igazán mit kezdeni így állhatott elő ,hogy ennyi vezetői és igazgatói állás meg nincs.-Tehát-ma már ott tartunk,hogy" takarító nőnek , udvarosnak" is diplomával keresnek embereket.-Természetesen nem azért tanult a többség ,hogy most meg diplomával álljon be alulfizetett rabszolgának.
  - Szóval- itt is tetten érhető az elmúlt évtizedek elhibázott ,szűk látókörű csak rövid távon gondolkodó és így az embereket is rossz irányba terelő politikája.-Érdekes módon az idősebeknek ,hiába van adott esetben tengernyi tapasztalata az ő tudásuk is mára már devalválódott.Egészséges társadalomban ezeknek a dolgoknak nem így kellene működnie !!”
 • 6. macs 2012. augusztus 24. 12:12
  „Két hír, ami elgondolkoztat:
  "A termelést áttelepítve az eddigi négy üzeméből kettőt bezár, és csökkenti dolgozóinak létszámát a Vas és Zala megyében prémium autómárkák üléshuzatait gyártó Car-Inside Kft."
  http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/gyarbezarasok_nyugat-magyarorszagon.529121.html?env=live
  Lengyel csoda: csökkenő munkanélküliség, több vásárlás
  http://gazdasagiradio.hu/cikk/81379/”
 • 5. vmagdi 2012. augusztus 24. 11:58
  „mondjuk aki gondolkodott az tudta, hogy az eu a moderkori gyarmatositas egyik formaja
  1 piac kellett az aruiknak
  2 vam es adomentesseg
  3 olcso munkaero
  Ennek feltetele, hogy a gyengebb es ostobabb tagorszagokat totalisan onellatasra keptelenne tegyek (lasd kvotak)
  a naiv parasztokkal felszamoltassak a mezogazdasagot es feldolgozoipart, a termelo uzemeket felvasaroljak (ehhez jo partner volt a mindenkori korrupt kormany) es felvasaroljak az osszes strategiai agazatot (hirkozles, energia (viz, gaz, elektromos energia) repuloter stb. Most hogy az eladhato dolgok megszuntek, most a mi zsebunkbe nyulkalnak jo melyen. El se tudom kepzelni mi lesz, ha mar itt se talalnak semmit”
24 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fél dollárral csökkent az olaj ára

Közel fél dollárral csökkent a Brent olaj hordónkénti ára pénteken kora reggel az előző napi záró… Tovább olvasom