Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Rokkant-felülvizsgálat: 13 százalékot utasítottak el Csongrád megyében

Csongrád megye - Politikai vita kereszttüzébe került a megváltozott munkaképességűek felülvizsgálata, holott az eljárás rendje alig változott. Megyénkben a soros minősítésen 13, az új kérelmezők közül 27 százalék kapott elutasítást.
Soltész Miklós szociális államtitkár, Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője, a Fidesz parlamenti frakciója, a Kereszténydemokrata Néppárt és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elítélte Korózs Lajos MSZP-elnökségi tag kijelentését. A politikus szerdán az auschwitzi koncentrációs tábor náci orvosának, Josef Mengelének a módszereihez hasonlította a kormány rokkant-felülvizsgálati eljárását.

Ha a jogi feltételei is megvannak az ellátásnak, az új Rehabilitációs Szakigazgatási Szerv állapítja meg az ellátás összegét és időtartamát. Illusztráció: Schmidt Andrea
Ha a jogi feltételei is megvannak az ellátásnak, az új Rehabilitációs Szakigazgatási Szerv állapítja meg az ellátás összegét és időtartamát. Illusztráció: Schmidt Andrea


A megváltozott munkaképességűek felülvizsgálatát végző Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) közleményében azt írta: felelős politikus „nem nácizhat le" büntetlenül a munkájukat a törvényes előírások és a szakma szabályai alapján végző orvosokat.

Megyei tények

Január 1. és május 31. között Csongrád megyéből soros komplex felülvizsgálaton 1586-an jártak, ebből 65 százaléknak javasoltak a szakértők rokkantsági, 22 százaléknak rehabilitációs ellátást, és 13 százalékukat utasították el – az NRSZH statisztikája szerint. 901 új kérelmezőt vizsgáltak, közülük 52,1 százalék esetében rokkantsági, 20,6-nál rehabilitációs ellátásra tettek javaslatot, 27,3 százalékot elutasítottak.

Lapunkban áprilisban mutattuk be a megváltozott munkaképességűek komplex vizsgálatát. A korábbi minősítéstől abban tér el ez a nagyjából másfél órás eljárás, hogy a betegeket három szakértő kérdezi külön-külön a szegedi Vasas Szent Péter utcai rendelőben. Az orvos a leletei alapján beszélteti, megvizsgálja, a szociális szakértő az életkörülményeiről faggatja, a foglalkoztatási szakértő arra kíváncsi, mi a végzettsége, mit dolgozott, milyen tevékenységet tudna vállalni. Az is különbség, hogy míg korábban a szakértők szavaztak és az elnök szava döntött, most minden szakértőnek vétójoga van. Január óta nem az egészségkárosodás mértékét határozzák meg százalékban, hanem az egészségi állapotot. Ezt úgy számolják ki, hogy az egészségkárosodás mértékét vonják ki 100-ból. Ha a jogi feltételei is megvannak az ellátásnak, az új Rehabilitációs Szakigazgatási Szerv állapítja meg az ellátás összegét és időtartamát. Azok az ellátottak, akiknek tavaly III. csoportos rokkantsági nyugdíjat folyósítottak, idén pedig rehabilitációs ellátást kaptak, a felülvizsgálatot követően – ha nem töltötték be a rájuk vonatkozó nyugdíjkorhatárt megelőző 5. évet – 28 ezer 720 vagy 57 ezer 440 forint jár, egészségi állapottól függően. A rokkantsági ellátás 27 ezer 900 és 139 ezer 500 forint között lehet.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. Zotya100 2012. július 10. 22:08
  „"A felülvizsgálatot végzők egy része az emberséggel köszönő viszonyba sincsenek.Nem ember hanem állatként kezelik a beteget...állítólag utasításra..." - Igen, ez nagyrészt így van. Ismerősöm ott orvos, mesélt: muszáj hozniuk az előre kért "statisztikát". És egy orvos van bent, meg egy írnok csaj. Ez a valóság.”
 • 21. ossian33 2012. július 10. 09:19
  „20. lukrecia 2012.07.10. 07:37
  Persze, tudom, ez az utasítás. Ha valaki meg tud mozdulni, az már munkaképes.
  10-20 %-kal csökkenteni a jövedelmet???? A rehabosok - akik munkalehetősége egyenlő a 0-val - éljenek meg 28 -30 ezer Ft-ból, (a min. bér 30-40 %-a minusz nyugd. járulék :(
  És akkor még problémáznak, h hogy lehet megélni 47ezerből?”
 • 20. lukrecia 2012. július 10. 07:37
  „Központi utasításra végeznek mindent. Persze az elbírálók jól megélnek e közben.
  Egy síma statisztikát korrigálnak. A pilitika leadta az utasítást 10-20%t a rokkantaknak vissza kell küldeni a munka világába, a többinek a járandóságát is 10-20 %al csökkenteni kell. E szerint cselekszenek , gépiesen. Egy matematikai programozó emberségesebben csinálná mint ezen orvosok.”
 • 19. ossian33 2012. július 09. 21:58
  „És azt meg tudná mondani valaki, miért van az, hogy a részegészségkárosodások mértékét összeadva pl. 15 + 15 + 15 + 11 kijön 56%, ennek ellenére az össz egészségkárosodás mértéke mindenkinél 10-zel kevesebb, vagyis a példa szerint 46 % !
  Igy az egészségi állapot nem 44%-os, hanem 54%.
  Azt gondolnám, ha valakinek több baja is van, az csak rontja az "összképet", de nem így van, hanem végükl kiderül, 10ponttal "egészségesebb" . Nem????”
 • 18. történész 2012. július 09. 20:17
  „A felülvizsgálatot végzők egy része az emberséggel köszönő viszonyba sincsenek.Nem ember hanem állatként kezelik a beteget...állítólag utasításra...”
 • 17. murphyka 2012. július 09. 19:37
  „Ha valaki volt már rokkant felülvizsgálaton , az tudja milyen mocskos módon beszélnek és viselkednek az "orvosszakértők". Az újságban olyan szépeket írnak, pedig ennek az ellenkezője igaz.Még hogy három orvos, na ne röhögtess.Van olyan ismerősöm akinek a "szakértő"majdnem sírva mondta, hogy én kénytelen vagyok továbbra is rokkantnak nyilvánítani kap egy évet, kínlódjon magával a következő.Pedig a "szakértőket"is ugyanazok a kukacok fogják rágni, mint a betegeket.Igaz jóval később, mert addigra sokan megelőzik a "szakértésük"áldásos tevékenysége folyományaként.”
 • 16. olvastam 2012. július 09. 19:25
  „Én azoktól, akik a rokkantsági mellett továbbra is vagy ugyanazon a munkahelyen, akár másutt 8 órában dolgoznak, mindtől megvonnám, sőt meg is büntetném, visszafizettetném.Évek óta ez a véleményem. Valaki vagy beteg és nem tud munkát végezni, vagy dolgozik, akkor viszont kap fizetést. De ne élősködjön másokon. Sajnos sok esetben az igazán rászorultakat "szórják ki". Vajon miért? A feketemunkáról már szó se essék.”
 • 15. menyhártzsuzsanna 2012. július 09. 17:38
  „Anmari51 igen, " a magyar ember igen is szorgos, dolgos nép." Így igaz. És ha nem magyarokról van szó? Sok-sok ember élősködik a magyar állam nyakán, mint lentebb írták is ezt...végre rendet kell(ene) tenni, de félek, megint nem erről lesz szó, mert akkor jönnek az emberjogi szervezetek és társaik...”
 • 14. Queenmargareth 2012. július 09. 17:06
  „11. X_Y 2012.07.09. 15:55
  Teljesen igazad van.Sajnos.
  De az is igaz, hogy a 90-es évektől úgy kb 2009-ig nagyon sokan menekültek jogosan, jogtalanul a rokkant nyugdíjba és amellett dolgoztak.Csakhogy azok már tényleges nyugdíjt kapnak + járt nekik a szolgálati idő is. Itt írtam, vállalkozó ismerősömnek 2005-ben volt 95 e a rokkant nyugdíja, de ő fizetett érte. Azóta nyugdíjas, mellette feketén meg mindennel jól megszedte magát...
  Most meg félhalottakat nyilvánítanak munkaképessé, de munkát meg nem kapnak, mert az orvosin megbuknak.
  Mivel van kórelőzménye tiszta lappal nem indulhat.Mert azt tartanám jogosnak, hogy munkaképes, de nyilvánítsák egészségesnek is!Úgy talán van esély.
  Az Orosházán nagy slunggal felavatott, miniszterelnöki áldásos rokkantaknak és csökk. munkaképességűeknek munkát adó új cég most küldi el a felvett embereket, mert a "csúcsgép" nem érkezett meg.Viszont a támogatást megkapta a cég:)A szegedi fonó szintén nagyon szereti felvenni pl.5x12 ó vagy 5x 8 ó-ban ( ha lehet)a 40 %-os munkakép.csökkenteket, mert akkor is csak a mindenkori legkisebb minimálbér max 80%-at adhatja.
  És rohadt munka negyven x ezer ft-ért.És mellé jár a 27000 ft.(6 hónapig).
  Kitalálták ezt nagyon ügyesen.”
 • 13. Anmari51 2012. július 09. 16:22
  „Anmari51
  A 13% hoz képest a médiából egészen más, döbbentes vissza minősítésekről hallani pl. komlói bányászok, 4 végtagjának születése óta teljes bénulása miatt rokkantkocsis munkaképtelen, stb. Az eredeti szándék az talán jó volt, mert azt is tudja mindenki különösen a kilencvenes évek elejétől nagyon sokan a privatizáció áldozataiként, másik munkalehetőség hiányában rokkantnyugdíjba menekültek. Azt is tudja mindenki nagyon sokan "vették" a rokkantsági nyugdíjukat, igen sok személyről, személytől tudom, hogy így történt. Harmincöt év felett nagyon kevés kivétellel mindenkinél lehet ilyen olyan betegséget találni, de ha jól tudom a roki nyugdíjnak azért volt feltétele, nevezetesen 20 éves munkaviszony járulékfizetéssel. Már hallom sokak reakcióját voltak, vannak kivételek így igaz ezt is tudom, sőt ismerek olyan "beteget is", aki soha életében nem dolgozott és mégis rokkantnyugdíjas lett, talán ma is az! Egészségi állapotra azt mondom az nem mi dolgunk, hogy bárkiről is eldöntsük beteg e, vagy sem az kizárólag az orvos dolga, felelőssége. De ami most történik a rokkantak körül az politikai döntésre történik, mert nincs pénz! Csak az meg ennél is nagyobb baj, hogy munkalehetőség sincs! ÉS AKITŐL ELVETTÉK A MUNKÁHOZ VALÓ JOGOT, ATTÓL ELVETÉK AZ ÉLETHEZ VAL JOGOT IS! Mert kivétel ugyan erősíti a szabályt és kivétel e téren igen sok van, de a Magyar ember igen is szorgos, dolgos nép. Az meg egy másik kérdés szintén nagyon fontos, hogy aki munkája miatt lett beteg részleges, vagy teljesen munkaképtelen és megszerezte egészségesen a nyugdíj jogosultságot az igenis legyen ez után is rokkantnyugdíjas gondoskodjon róla az állam. Aki meg "csak úgy vette" a r. nyugdíját őket zárják ki a rendszerből és az ilyen "betegeket" jogtalanul r. nyugdíjhoz juttató orvosokat meg számoltassák el jogi úton! Van rá példa már jó néhány több helyen is az ország különböző megyéiben.”
 • 12. lukrecia 2012. július 09. 16:04
  „4: Rosengarten: Szivesen megbeszélem veled ki is a drollocska. " A jobb mint otthonban" az közel van az otthonodhoz :)) A sört és hallevet te fizeted.”
 • 11. X_Y 2012. július 09. 15:55
  „Ez az egész felülvizsgálat nem szól másról, mint
  1. spórolás, akinél lehet felezzük el a rokkantnyugdíját, mág ha esélye sincs más jövedelemhez jutni
  2. mivel az 1. pont következtében sokan az öngyilkosságba menekülnek, ez további megtakarításokat eredményez
  3. az így felszabadult összegből lehet bővebben osztani a pénzt a közgépnek...”
 • 10. t680822g 2012. július 09. 13:55
  „9. r104: De jó füled van, saját dolgoddal kéne törődjél, nem a máséval... Ha te 55 éves vagy és nem indokolt mész pár hónapig 28 ezer ftos rehabilitációra jobbik esetben, aztán irány a munka világa!! Ha a 18 éves kislánynál indokolt lesz az Orszi ad neki 57 ezres rokkantsági díjat 5 évre! Nem kell megijedni, a Fidesz hál´ Istennek ezt a dolgot rendbe tette...”
 • 9. r104 2012. július 09. 12:53
  „MI lesz azokkal, akik még soha sem dolgoztak, de anno "ideggel" le lettek százalékolva? A közelmúltban hallottam, hogy egy háziorvoshoz bejelentkezett egy hölgy, aki a következőket mondta, ..." néhány napja betöltöttem a 18-at el kellen kezdeni a rokkantosításomat" .?”
 • 8. klj...54 2012. július 09. 11:42
  „@macusnéni:
  Kérésed parancs!
  Kedden és csütörtökön lesz a per tárgyalása Békéscsabán, várható az elsőfokú ítélet megszületése a héten.
  Magánba ettől sokkal bővebben is tudok, de nem akarom a moderátort zavarba hozni!

  5. Mozimasiniszta
  Nem követem el azt a hibát, hogy olyanokkal vitatkozzam, akiknek nem adok a véleményére:)”
 • 7. macs 2012. július 09. 10:51
  „Nagyon hiányolom a fogyó népesség miatt aggódókat. Vagy akinek valamilyen egészségügyi problémája van, az nem fontos?”
 • 6. macusnéni 2012. július 09. 10:41
  „Arról szeretnék már olvasni ennek az újságnak a hasábjain,mint előfizető.Mi lett a dokinénivel aki pénzért osztogatta a roki nyugdijat? A vizsgálaton eljátszotta a hú de szigorút,közben meg másképp itélt.Arról nem beszélve,ahogy beteg embereket lealázott.A drága hivatal a panaszra még a mai napig nem válaszolt,hogy mi lett? Ú gy elhallgattak ,de a város nagy része tudja kiről van szó.”
 • 5. Mozimasiniszta 2012. július 09. 09:36
  „Nna...meg utálni , az 1.-est hülye beköpései miatt”
 • 4. rózsakert 2012. július 09. 09:29
  „nyugdíjjárulék fizetés 150%-os alap után???????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!...ki kap itt lassan 50%-os ellátást is?...drollocskák ébresztő----az egyiküknek ma van a névnapja!”
 • 3. Linka11 2012. július 09. 09:20
  „Ismerősöm 67%- rokkant volt, mára 45%-os lett azzal a megjegyzéssel,hogy munkát valóban nem tud vállalni. De felsőbb érdekek azt kívánják ,hogy az új besorolása alapján már ne kaphassa meg a jól kiszámolt 38 000 -FT rokkant
  nyugdíját.Helyette csak 24 000 -Ft ami illeti mondván, eddig túl sokat vett ki a közösből és ez az összeg vígan elég ahhoz ,hogy éhen haljon ! Az állapota tíz éve nem változott de a nagy tudású bizottság a szakorvosi véleményre fittyet hányva fontosnak tartotta a leminősítést . -Egyébként- a rokkant nyugdíjat is az eltöltött munka alapján számolták ki. Minden elismerésem a kormánynak sikerült bebizonyítaniuk,hogy semmi közük az emberekhez. Akik
  elhitték ,hogy különb és emberségesebb vezetőink lesznek min a szocik azok komoly árat fizetnek a hiszékenységük miatt.”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Javában zajlik az aratás, a termés minősége vegyes

Országszerte javában zajlik az aratás, az őszi búza termésátlaga 3,3 és 4,5 tonna között szóródik… Tovább olvasom