Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Romlott a baromfi ágazat versenyképessége

A termelők felélték megtakarításaikat, a fejlesztések elmaradtak, az épületállomány, illetve a technológia elavult, megindult az ágazat leépülése, ami 12-15 ezer munkahely megszűnésével járhat.
Uniós szinten is romlott a sokáig sikerágazatnak számító magyar baromfitermelés versenyképessége: a termelők felélték megtakarításaikat, a fejlesztések elmaradtak, az épületállomány, illetve a technológia elavult, a magas áfaterhelés, illetve a vásárlóerő hiánya miatt megindult az ágazat leépülése, ami rövid távon 12-15 ezer munkahely megszűnésével járhat - írja a Napi Gazdaság a Baromfi Termék Tanács (BTT) alapján.

A lap keddi számában ismerteti a BTT most elkészült hétéves fejlesztési stratégiáját, amelyben a terméktanács kifejti: ha jól átgondolt, a termelési alapoktól a hizlalás korszerűsítésén át a vágóhidakig egymásra épülő fejlesztéseket valósítanak meg - részben uniós támogatással -, akkor a folyamat megállítható és európai szinten is jelentőssé, a termelők számára jövedelmezővé tehető az ágazat. Ehhez összesen mintegy 315 milliárd forintnyi beruházás kellene, a legfontosabb a keltetők és a vágóüzemek fejlesztése lenne.

Magyarország egy főre vetített baromfihús-exportja a stratégia nyomán a legnagyobb lehetne Európában (volumenben és értékben is) - állítja a BTT -, étkezési tojásból pedig önellátó lenne az ország. A program végére 10-12 ezer fővel bővülhetne a foglalkoztatottak száma, az ágazat adóbefizetései áfa nélkül elérhetnék az évi 38-40 milliárd forintot.

Mindehhez alapfeltétel a BTT szerint a drasztikus áfacsökkentés, és fontosnak tartanák a baromfi állatjóléti támogatások 10 milliárd forintra emelését, az integrációk erősítését is. Elengedhetetlen lenne, hogy a következő időszakban jobban hozzájussanak az uniós forrásokhoz a jelenlegi definíciók szerint nagyvállalatnak minősülő, a támogatásokból lényegében kizárt cégek - ezek ugyanis uniós szinten csak középvállalkozások és így versenyhátrányban vannak más országok termelőivel szemben. A terméktanács megfontolandónak tartaná egy önkéntes alapon szerveződő nemzeti exportvállalat létrehozását is, amelynek révén jelentősebb árualappal több uniós vagy harmadik országbeli piacon is versenyképes megjelenéshez juthatna az ágazat - írja a lap.

Olvasóink írták

  • 1. macs 2013. március 19. 12:54
    „"a termelők felélték megtakarításaikat, a fejlesztések elmaradtak, az épületállomány, illetve a technológia elavult, a magas áfaterhelés, illetve a vásárlóerő hiánya miatt megindult az ágazat leépülése, ami rövid távon 12-15 ezer munkahely megszűnésével járhat"
    Nos, ezért ki a felelős?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több pénz az államtól

Alaposan megváltozhat április elsejétől az állami lakásvásárlási támogatás, a szocpol. Tovább olvasom