Délmagyar logó

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos -2°C | 7°C Még több cikk.

Rontják a magyar GDP-előrejelzést

Meredeken rontották a jövő évre szóló euróövezeti - és ezzel összefüggésben közép-európai, benne magyarországi - növekedési előrejelzéseiket londoni felzárkózó piaci elemzők.
Az elemzők szerint 2012-ben nem zárható ki átmeneti recesszió a valutaunióban, a magyar gazdaságban pedig legföljebb fél százalékos növekedés várható.

A UBS bankcsoport londoni befektetési elemzőrészlegének hétfőn összeállított átfogó prognózisa szerint a ház az általa eddig várt 1,0 százalék helyett most már csak 0,2 százalékos átlagos gazdasági növekedést valószínűsít a jövő év egészére az euróövezetben, az átlagon belül Németországban pedig 0,8 százalékos GDP-pluszt jósol.

A cég nem számol ugyan "totális" pénzügyi válsággal Európában, de arra számít, hogy a valutauniós adósságválság miatt a következő időszakban újabb, "mérsékelt" hitelválság alakul ki az euróövezetben, és ez - valamint a jelentős költségvetési megszorítások és az adósságátrendezések - "a recesszió felé húzzák" 2012-ben az euróövezetet.

Emiatt a UBS londoni közgazdászai erősen rontották a közép-európai felzárkózó gazdaságokra szóló prognózisukat is. Magyarországon jövőre az eddig jósolt 1,5 százalék helyett most már csak 0,5 százalékos GDP-növekedést valószínűsítenek, Csehország esetében 1,6 százalékról 1,0 százalékra, Lengyelországban 3,3 százalékról 2,9 százalékra vették vissza jövő évi növekedési előrejelzésüket.

A ház 2013-ra valamelyes élénkülést vár: londoni elemzőinek prognózisa szerint abban az évben az euróövezeti növekedés eléri az 1,0 százalékot, a német ütem pedig az 1,6 százalékot.

A UBS szerint 2013-ban Magyarországon 1,5 százalékos, Csehországban 1,8 százalékos, Lengyelországban 3,4 százalékkal nő a gazdasági teljesítmény.

Az utóbbi napokban más nagy londoni házak is jelentősen csökkentették a közép-kelet-európai térségre és Magyarországra adott növekedési előrejelzéseiket az euróövezeti adósságválság várható negatív hatásai miatt, és van olyan prognózis a Cityben, amely a magyar gazdaságban recessziót valószínűsít 2012-re.

Ez utóbbi jóslat a Capital Economics - az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház - minap összeállított, 2012-re szóló térségi GDP-becslésében szerepel.

A ház szerint a magyar, a cseh és a lengyel gazdaság növekedési kilátásai az utóbbi időben "rosszról még rosszabbra" fordultak, és ennek legújabb bizonyítéka a minap közzétett előzetes októberi euróövezeti beszerzési menedzserindex (PMI), amely a valutauniós gazdasági aktivitás további esését jelezte.

Tekintettel az erőteljes beszállítói kapcsolatokra, valószínűnek tűnik, hogy a közép-európai hármak feldolgozóipara "követi a recesszióba" az euróövezeti gyáripart - jósolták a Capital Economics londoni elemzői.

Mindent egybevetve a Capital Economics londoni közgazdászai 2012-ben Lengyelországban 1,5 százalékos, Csehországban 0,7 százalék növekedést várnak, Magyarországon ellenben - a csökkenő külső kereslet és a feszesebbé váló hazai költségvetési politika együttes hatásaként - 0,5 százalékos visszaesést valószínűsítenek jövőre.

A JP Morgan bankcsoport londoni közgazdászai minap kiadott, felülvizsgált prognózisukban közölték, hogy a magyar gazdaságban az általuk eddig várt 1,3 százaléknál 0,8 százalékponttal alacsonyabb, mindössze 0,5 százalékos növekedéssel számolnak 2012 egészére.

A ház londoni elemzői szerint jövőre Magyarországon lesz a leggyengébb a gazdasági növekedés a közép-kelet-európai országcsoportban.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci közgazdászai ugyancsak minap ismertetett, frissített térségi előrejelzésükben közölték: most már "enyhe" recessziót jósolnak az euróövezetben, és várakozásuk szerint a valutauniós gazdaság teljesítményének visszaesése még az idén elkezdődik. Ennek alapján a cég londoni szakértői a 2012 egészére szóló magyar GDP-növekedési becslésüket megfelezték: a korábbi előrejelzésükben szereplő 2,2 százalék helyett most már csak 1,1 százalékos növekedést várnak jövőre a magyar gazdaságban.

A régió átalakulásának finanszírozására húsz éve létrehozott londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) minap kiadott legfrissebb átfogó előrejelzése a közép-európai és balti országcsoport egészében most 1,7 százalékos gazdasági növekedést valószínűsít jövőre, éppen a felét a bank eggyel korábbi, júliusi negyedéves prognózisában szereplő 3,4 százalékos jövő évi előrejelzésnek.

Magyarországnak az új EBRD-jelentés a jövő évre 0,5 százalékos gazdasági növekedést jósol az előző előrejelzésben szereplő 2,8 százalék helyett.

Olvasóink írták

 • 7. igazságkereső 2011. november 01. 11:57
  „Jó lenne ha mindenki észrevenné végre, hogy Magyarország nem fejlesztési területnek lett kinézve a világpolitika részéről!!”
 • 6. X_Y 2011. november 01. 10:53
  „5. louise

  Összetarthatsz te orrvérzésig, ha egy olyan "zseni" áll a gazdaság élén mint Matolcsyné (mert mint tudjuk nem Matolcsybácsi dönt a családi gazdasági kérdésekben sem :)

  "Magyarokat meg elnyomják a világban.... "

  Pillanatnyilag a magyarok tesznek meg mindent saját világméretű elnyomásuk ellen a "nem ortodox" gazdaságpolitikával - ez anno hogy bejött Albániában is Enver Hoxha-nak is...”
 • 5. louise 2011. november 01. 09:19
  „Persze, hogy a lengyelek gazdasága jobb, mint a mienk. Angliában annyi lengyel termék van, mint a fene. Lengyel boltok is jó forgalommal dolgoznak, gondolom nem csak itt csináltak magunknak piacot. Magyarokat meg elnyomják a világban.... Így a GDP-k persze lefele fog görbülni. Remélem hamarabb észbe kapunk, összetartunk, és felemeljük az országot, ahogyan a lengyelek teszik, mert ők összetartanak!!!”
 • 4. Csecs 2011. november 01. 09:16
  „Hitelrontás - bűncselekmény!”
 • 3. spiler 2011. november 01. 09:05
  „nem baj DE MI AKKOR IS MINDENKIVEL SZEMBE MEGYÜNK!!!!!!!!!málunk szakértői kormány van,BÁR A PÉNZÜGYMINISZTER IS MÁR BORÚ LÁTÓ A SAJÁT PROGRAMJÁVAL,ezért kár volt dolgozni!!”
 • 2. Larsson 2011. november 01. 08:59
  „Szerintem nem lesz semmiféle növekedés, az ojró is 307.01, szóval nincs mire vernie magát matócsinak meg orbáncnak. Normális országban, egy normális miniszter már elzavarta volna a dilettáns pügy (ng) minisztert dél-amerikába!”
 • 1. Koszta 2011. október 31. 21:37
  „Ilyen a bankszakma - jóslatokra épít...
  Meg is nézhetjük magunkat miatta...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megháromszorozta nyereségét az INA

Az INA-csoport csaknem háromszorosára, több mint 2 milliárd kunára (1 kuna több mint 40 forint)… Tovább olvasom