Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Rosszul keverik a bankkártyákat

Szeged - Fejletlen a magyar bankkártyapiac – a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb tanulmánya szerint. A kiskereskedelmi egységek 25 százaléka fogadja el a bankkártyákat, a postán egyáltalán nem. Szegeden jártunk utána: hol fizethetünk készpénz nélkül.
Kisbolt, posta, trafik, gyógyszertár, lottózó, biobolt. Kipróbáltuk: Szegeden hol fizethetünk bankkártyával. Magyarországon ugyanis még mindig jelentős a lemaradás az elektronikus fizetési módokban az uniós átlaghoz képest. A kiskereskedelmi egységek 25 százalékában van csak bankkártya-leolvasó terminál.

– A vevő azt hiszi, kártyahasználata ingyenes, pedig ez nem igaz. A bankok minden alkalom után bizonyos összeghez jutnak. Csak nem a vevőtől, hanem a kereskedőtől vonják le a jutalékot.

– Nekünk nincs akkora bevételünk, hogy megérjen telepíteni egy ilyen rendszert – magyarázta név nélkül Szegeden az egyik makkosházi garázsbolt vezetője.

A Szegedi Dóm Patikában rengetegen fizetnek bankkártyával. Fotó: Karnok Csaba
A Szegedi Dóm Patikában rengetegen fizetnek bankkártyával.
Fotó: Karnok Csaba

A készpénz-átutalási megbízások, azaz a sárga csekkek használatának túlzott népszerűsége jelenti a másik problémát a Nemzeti Bank tanulmánya szerint. Ennek díját ugyanis a fizetési mód kedvezményezettjei fizetik, akik viszont az ezzel kapcsolatos költségeiket is meg akarják téríttetni, így azokat végső soron az összes fogyasztó fizeti meg az alapszolgáltatásra vonatkozó számla részeként.

– Bankkártyával jelenleg a postákon nem lehet fizetni. Az ATM-es bankkártyás tranzakciók vehetők igénybe – tudtuk meg Hüse Mariannától, a Magyar Posta Zrt. szóvivőjétől. Szerinte a sárga csekkes fizetési mód egyszerű és megbízható, az ügyfelek a bankok által nyújtott csoportos beszedési megbízással ellentétben minden esetben, azonnal kontrollálni tudják a fizetendő összeg nagyságát, jogosságát.

Fesztiválkártya

Egyre népszerűbb a könnyűzenei fesztiválokon a fesztiválkártya. A fizetéshez elég csak a fizetőterminálhoz érinteni, nem igényel lehúzást vagy behelyezést a terminálba, és nem kell papíron aláírni sem. Jelentősen gyorsabb a vásárlás, mint készpénzzel.

Az egyik belvárosi trafikban is csak készpénz a fizetőeszköz. Az egyik eladó szerint nem érné meg üzemeltetni a terminált, mivel legtöbben egy doboz cigarettát vesznek, a kártyahasználat miatt fizetendő összeg miatt nem lenne hasznuk.

– Rengetegen fizetnek kártyával – mondta Lacsán Péter, a Dóm Patika vezetője. Megtudtuk tőle: 50 ezer forintba kerül egy leolvasóterminál, szerinte ez ma már elengedhetetlen. – Főleg a külföldi egyetemisták fizetnek így, de van 90 éves nyugdíjas páciens, aki nem is hord magával készpénzt.

A Szerencsejáték Zrt. két éve visszavonta a bankkártya-elfogadó terminálokat, azonban az igények arra késztették őket, hogy ismét bevezessék ezt a fizetési módot. Folyamatosan építik ki a rendszert, jelenleg országosan közel negyven lottózóban érhető el ez a szolgáltatás.

– Szegeden is több lépésben történik majd a terminálok telepítése – tudtuk meg Tessényi Judit régióvezetőtől.

– Két éve működik, minden második ember kártyával akar fizetni – monda Piros Magdolna, a Bio Csemege tulajdonosa. Itt felirat hívja fel a figyelmet: kártyahasználat csak ezer forint felett. – Többen a százforintos termékeket is kártyával akarják fizetni, ezért született a felirat. A mai napig jobban szeretek készpénzzel bánni.

Olvasóink írták

49 hozzászólás
 • 49. Fazék 2011. augusztus 09. 07:16
  „Én mindent bankkártyával fizetek, akár belföldi, akár külföldi lehetőség legyen. A legkisebb eddig vásárolt összegem az Intersparban 3 Ft. (!) volt. És ha netán visszaélnének a kártyámmal, az engem nem károsíthat, mert amennyiben és bizonyítottan a bank hibája a dolog, (miért nem fejlesztett ki megbízhatóbb és biztonságosabb rendszert) engem nem érhet veszteség. Ezeddig kétszer esett meg velem, hogy olyan összegeket vontak le, amelyeket nem én vásároltam. Reklamációm után vissza is utalták az összeget. Tehát eléggé hülye rémhírkeltés az, hogy jujj meg jajj van a bankkártyával.
  A világ legjobb találmánya! Különösen külföldön, ahová egyszerűen sehová nem kell valutát váltani.
  A vásárlás az esetek 99%-ában a kártyatulajdonosnak ingyenes! Az pedig, hogy a kereskedőtől a költségeket levonják, valójában kit érdekel? Ő elszámolhatja költségbe, kálóba vagy amibe akarja. (Magyarországon például az OTP Bank vonja le a legtöbbet (3%) ... mint az ország "legnagyobb" bankja. Tényleg azok! - nagy rablók!) Horvátországban egy kis sziget (Pasman) egyetlen és rém kicsinyke boltjában is bankkártyával fizettem tavaly, de a múlt hét közepén a romániai Sacele-ben szintén. Előtte pedig néhány éve Ptuj-ban (SLO), egy kis vegyesboltban.
  Nem félni kell az új dolgoktól, hanem használni kell azokat. A TV-re is ment egy időben a duma, hogy káros sugarakat bocsájt ki ... Na persze! A mai lapos LCD TV-k már semmiféle sugarakat, legfeljebb szines fényt sugároznak. Mégis nézte, nézi mindenki.
  Az egyetlen nagy szemétség a dologban csupán az, hogy a bankok magával a számlavezetéssel, a kártyaköltségekkel, az éves díjakkal kaszálnak sokat. Ezt nyugaton egyszerűen nem mernék megtenni, de itt a kelet-balkánon még nagyon bátrak. Mert nem szól bele a PSZÁF, nem szól bele az Állami Bankfelügyelet, a Pénzügyminisztérium ... senki. A szerencsejáték ZRt. pedig nagyon pitiáner módon, de egyszercsak megszüntette a kártyával történő fizetést. Mit ért el vele?
  Azóta én sem veszek náluk semmit. Pedig régebben szinte minden héten vettem egy-egy szelvényt - kártyával. Ha nekik a terminál használata ráfizetéses, az nagyon érdekes lehet. Oda bizony az APEH-et már rá kell ereszteni.”
 • 48. szuszikla 2011. július 30. 23:44
  „Nem elmaradott a magyar, hanem tudatos. Én is ragaszkodok ahoz, hogy kézpénzben kapjam a fizupénzt, minthogy ezreket lopjanak töllem a bankok a semmiért ilyen-olyan kitalált jogcimen. Evvel igy vannak a vállalkozók is. És talán egyre több ember kezd rájönni, hogy havonta több órát dolgozik a semmiért csak mert bankszámlája van.”
 • 47. szuszikla 2011. július 30. 23:44
  „Nem elmaradott a magyar, hanem tudatos. Én is ragaszkodok ahoz, hogy kézpénzben kapjam a fizupénzt, minthogy ezreket lopjanak töllem a bankok a semmiért ilyen-olyan kitalált jogcimen. Evvel igy vannak a vállalkozók is. És talán egyre több ember kezd rájönni, hogy havonta több órát dolgozik a semmiért csak mert bankszámlája van.”
 • 46. cleanx 2011. július 30. 18:48
  „43. Remélem minden nap, ugyanis készpénzfelvételnek minősül. Bankonként változik, hogy mennyi van ingyen és mennyi amit levonnak. (-több száz Forintról beszélünk!)”
 • 45. Mignon 2011. július 30. 18:48
  „Wad!

  Nem hiszem.
  A penzkartyamat en is hasznalom, de csak ott, ahol elkerülhetetlen.
  (Pl.: a berlini Magyar Nagykövetsegen ha veszek valamit, vagy összeget (illeteket) fizetek be,
  ott csak bankkartyaval lehet fizetni.
  Keszpenzt nem fogad(hat)nak el.)

  De, peldaul
  -bevasarlasnal, ettremben, kocsmaban vagy templomban
  soha nem fizetek kartyaval...!

  Az un. "online-banking"-ot meg kerülöm, mint macska a forro kasat!

  :)”
 • 44. wad 2011. július 30. 18:26
  „mignon, te paranioás vagy.”
 • 43. Beemre 2011. július 30. 16:23
  „Évek óta bankkártyával fizetek a Postán. Sőt pénzt is lehet felvenni bankkártyával.”
 • 42. Mignon 2011. július 30. 14:21
  „Az egesz kis masina, a leolvasogep, nem nagyobb mint egy zsebszamolo...!
  Lent berakja az ember a kartyat, fent kiveszi...
  Minden adat rögzitve van, egy pillanat müve az egesz...!

  Utana, csak at kell masolni egy "nyers" kartyara.
  Az kb. 1 percbe telik.

  Mar, ki is vagy fosztva.”
 • 41. Mignon 2011. július 30. 13:43
  „Függetlenül attol hol el az ember.

  Lehet mar Magyarorszagon is van mar ilyen leolvaso kisgep, amely rögziti az adatokat, rossz kezekben
  es segitsegevel "kartyamasolat"-ot lehet kesziteni...

  Megy az ruki-cuki, csak felszereles kerdese.
  (meg a büncselekmeny elkövetese hajlamanak kerdese.)”
 • 40. Mignon 2011. július 30. 13:15
  „Tehat, nem kell ellopni a kartyat ahhoz, hogy visszaeljenek vele.

  Csinalnak egy "duplikat" ("masolat")-ot egy un. "Rohling" ("nyers") kartyan...
  Altalaban,
  az adatokat elküldik ide Europaba, az itt elö büntarsaknak, es azok itt emelik le a penzt...!”
 • 39. wad 2011. július 30. 13:02
  „nem kell odaadni a kártyát senkinek, ha valakinek nincs ennyi esze, megérdemli. Egyébként meg nem Ázsiában vagyunk, hanem Magyarországon, most ennyi erővel lehetne példálózni azzal, hogy én azért nem megyek ki az utcára, mert Ázsiában embereket rabolnak el az utcán...”
 • 38. Mignon 2011. július 30. 12:38
  „Wad!

  Azsiai orszagokban szokas peldaul:
  Az europai vendeg az etteremben bankkartyaval fizet.

  A pincer elviszi a kartyat, es 2 perc mulva jön vissza a kartyaval es a kifizetett szamlaval.
  Köszönet, hajlongas, God by, stb.
  Igen.
  De!
  A bankkartyad egy kis "maroknyi" geppel le lett olvasva (kopirozva)...!
  Minden rajta talalhato adatokkal, a PIN-nel is!

  Ezeket az adatokat atmasoljak egy "nyers" kartyara, es...
  Es:
  Örülhet az ember, ha a következö nap nem fosztjak ki az egesz szamlaösszeget...!

  Ez ihy van peldaul.”
 • 37. wad 2011. július 30. 11:49
  „Mignon: ne legyél már ennyire sötét, komolyan... Mégis szerinted hogy olvassák le a PIN-kódot a kártyáról??? Meg mi az hogy bűnözők kezében van? :D

  Neten már több száz alkalommal vásároltam, minden országból, semmi károm nem volt még belőle. Persze olyan oldalról kell vásárolni, ami megbízható, mindenféle noname oldalakról én sem szoktam.

  Egyébként meg számlaszámmal semmit nem lehet kezdeni, ennyi erővel beütöm egy cégnek a számlaszámát neten, és akkor kapom az árút? Kártyaszámmal, na az már más, azzal lehet vásárolni, de ott is kell a kártyaszám, a név, és egy biztonsági kód, szóval csak akkor tudja más használni, ha ellopták. De ha meg rájössz hogy ellopták, akkor meg letiltatod. És ha csak biztonságos oldalakról vásárolsz, biztos lehetsz benne hogy nem fogják tárolni a kártyák adatait...

  És még egy másik hozzászólásodhoz, Mignon, bár ezt már írtam: Neked nem teljesen mindegy, hogy az a csaj 0.44 vagy 440 eurót fizetett? Tovább tart a kisebb/nagyobb összeg? Nem! Na látod, akkor mit rinyálsz?

  Múltkor kártyával fizettem pár száz forintos tételt. Morgott valaki mögöttem hogy miért kell ilyen keveset kártyával fizetni. Mondtam neki hogy ha zavarja, kifizetheti helyettem kp-val...”
 • 36. N.P. 2011. július 30. 11:42
  „csiga
  "Az meg, hogy a kereskedő mennyit fizet utánam, hát nagy ívben..." .. ne legyenek illúzióid azt is te fizeted!”
 • 35. Mignon 2011. július 30. 10:59
  „Az biztos, hogy a jövö a kartyaval valo fizetes lesz.
  De, ez ma meg gyerekcipöben jar, meg Nyugaton is!
  A kartyak biztonsagara gondolok.

  Vannak olyan leolvaso gepek, amelyek a PIN kodot is leolvassak! Es ezek bünözök kezeben van...!
  Vagy, internetes vasarlasnal "csak" a szamlaszamomat adom meg, mar küldik is az arut. Oda PIN sem kell.
  Es, mi van, ha valaki az en szamlaszam terhere rendel arut...?
  Szaladgalhatok a penzem utan...!

  Majd, ha legalabb 99 %-osan biztonsagos lesz a kartyaval valo fizetes, akkor azzal fizetek en is.

  De en azt mar nem fogom megerni.”
 • 34. deszkás 2011. július 30. 08:35
  „CSIGA! Ha kérhetem,hátrább az agarakkal.”
 • 33. Csiga 2011. július 30. 08:09
  „EZ Magyarország! Ezek vagytok Ti magyarok! Rendes érveket csak 1-2 láttam. A lényeget, ha kiszűröm, akkor az jön le, hogy nem szeretitek a kártyás fizetést, mert 1-2 percig várni kell a sorban. Mi a <moderálva> nem tudtok nyugton maradni!!!!!! Állj ott, fújd ki a levegőt, elmélkedj egy kicsit (elmepallérozás). Nem veszi észre magát senki? Nemkünk ez sem jó, az sem jó, ha kék az ég az a baj, ha zöld a fű az a baj...
  Én például évek óta nem hordok magamnál kp-t, csak kártyát, hozzáteszem szigetlakó vagyok. És annyira jó, hogy elmegyek a világvégére és nem kell azon aggódnom, hogy van-e nálam elég pénz. Az meg, hogy a kereskedő mennyit fizet utánam, hát nagy ívben... Az én jólétem a lényeg! Olyan rossz mikor az ember hazalátogat és a költőpénzemet magamnál kell tartani.”
 • 32. xene@freemail.hu 2011. július 29. 21:07
  „30. Mignon 2011.07.29. 19:26
  Na, azért ne vigyük túlzásba a dolgot....Nálam meg múltkor egy alig halló öreg bácsi alig tudott fizetni készpénzzel...a pénztáros vette ki a tárcájából a pénzt....az is idő volt rendesen....
  Picit több türelmet kellene tanúsítani, nem azon a pár percen múlik az életünk...
  Én is szeretek bankkártyával fizetni....pl. Tecsoban amíg levonják a pénzt a kártyámról, szépen, kényelmesen be bírom pakolni a kocsiba a dolgaimat...”
 • 31. Lenry 2011. július 29. 19:53
  „30: Mignon

  mondjuk lehet, hogy azért, mert a bankautomaták nem adnak ki ezresnél kisebb címletet és így költi el a kártyáján lévő utolsó 300 Forintot?

  "Ha agyonvernek sem irom be az internetbe a szamlaszamomat..."

  igen, mert a milliárdos forgalmat lebonyolító bankok és kártyacégek pont a te pártízezer forintodat fogják ellopni.”
 • 30. Mignon 2011. július 29. 19:26
  „Jozsocinak igazat adok.
  A multkor elöttem is allt a penztarnal egy egyetemista lany. (Nagyon csinos es karcsu!).
  Na,
  vett 1 (!) zsömlet (0,15 euro), es egy tejfölt (0,29 euro) = 0,44 eurot fizetett.
  Kartyaval...!
  (nekem is felment a cukrom!)
  Nem is erdekelt utana, hogy milyen szep es csinos...

  Különben, en mindenütt kp.-val fizetek es nem kartyaval!
  Az interneten meg nem vasarolok!
  Ha agyonvernek sem irom be az internetbe a szamlaszamomat...!

  Regimodi vagyok...?
  Mindegy.”
49 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Májushoz képest júniusban kevesebb az állás nélküli Csongrád megyében

Csongrád megyében csaknem 1000-rel kevesebben kerestek állást júniusban, mint májusban, vagyis ráfoghatjuk: javult a helyzet. Tovább olvasom