Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 19°C | 29°C Még több cikk.

Schäuble: 2014. március 1-től működik az eurózóna közös bankfelügyelete

Tizenkét órán át, csütörtök kora hajnalig egyeztettek az Európai Unió pénzügyminiszterei az eurózóna közös bankfelügyeletének létrehozásáról.
Az eurózóna közös bankfelügyelete 2014. március elsejétől kezdi meg működését - jelentette be Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter, tájékoztatva újságírókat az Európai Unió pénzügyminisztereinek csütörtök hajnalig tartó brüsszeli tanácskozásának eredményeiről.

"Megállapodtunk a legfőbb kérdésekben, egy európai bankfelügyelet létrehozásáról, amelynek 2014-ben kell megkezdenie működését" - mondta Schäuble a maratoni, több mint 13 órán át tartó tanácskozás után.

Az Európai Központi Bank (EKB) keretein belül létrehozandó bankfelügyelet működésének jogi kereteit jövő februárig véglegesítik az Európai Parlamenttel folytatott egyeztetések után, így az EKB-nak egy éve lesz arra, hogy felkészüljön az új feladatra.

Ilyen értelmű nyilatkozatot tett a brüsszeli tanácskozás után csütörtök hajnalban Michel Barnier, a belső piacért felelős európai biztos is.

Korábban

A derűlátó nyilatkozatokból ítélve találtak megoldásokat arra, hogyan hidalják át a nagyobb és a kisebb országok között feszülő ellentéteket.

A pénzügyminiszteri tanácskozás néhány órával az előtt ért véget, hogy kezdetét veszi csütörtök reggel Brüsszelben az Európai Unió állam- és kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozója, amelyen döntést kell hozni az eurózóna közös bankfelügyeletéről.

A német és a francia pénzügyminiszter is úgy nyilatkozott az éjszakába nyúló brüsszeli megbeszélés után, hogy lehetséges az áttörés a kérdésben. A részletek még tisztázásra várnak, de Wolfgang Schäuble német tárcavezető meggyőződését fejezte ki, hogy sikerül karácsonyra megoldást találni a bankfelügyelet létrehozására. Pierre Moskovici francia pénzügyminiszter is úgy fogalmazott, hogy karnyújtásnyira van a megoldás.

Nagy-Britannia nem csatlakozik ugyan az új közös szabályozó rendszerhez, de különleges szavazati jogot követel, hogy védeni tudja a City-beli globális pénzügyi központot. George Osborne brit pénzügyminiszter kíséretéhez tartozó illetékesek szemlátomást elégedettek voltak a brüsszeli tanácskozáson kapott garanciákkal. Maga Osborne is úgy nyilatkozott: Londonnak rendkívüli érdeke fűződik ahhoz, hogy jól működjön a bankunió.

A tanácskozásra érkező svéd pénzügyminiszter úgy vélekedett, hogy minden valószínűség szerint a tagállamoknak sikerül megállapodásra jutniuk arról, mely bankok tartozzanak közvetlenül az Európai Központi Bank (EKB) keretein belül létrehozandó közös bankfelügyelet alá, és melyek esetében lássák el továbbra is a jelenlegi tagállami bankfelügyeletek - az EKB égisze alatt - a felügyeleti feladatokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs roham az új adózási formákért

Az adóhatóság felhívta a figyelmet, hogy a bejelentkezésre december eleje óta van lehetőség, az… Tovább olvasom