Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Segít az OTP az adós önkormányzatoknak

Az árfolyamrögzítéses konstrukciót tartalmazó programban részt vevő települések 2014. december végéig 200 forintos svájcifrank-árfolyamon törleszthetik kötvénykibocsátásból származó tartozásukat.
– Levegőhöz jut a város – reagált Kőrösi Tibor, Csongrád fideszes polgármestere az OTP Bank Nyrt. vezető munkatársainak szerdai bejelentésére: a bank 200 forintos svájcifrank-árfolyamon rögzítené az önkormányzatok kötvénytartozását. A további adósságrész külön számlára kerül, amely 3 havi BUBOR (bankközi, referencia jellegű kamatláb) plusz 1,5 százalékon kamatozik a kötvény futamidejének végéig. Az önkormányzatok 2014. december végéig törleszthetik kedvezményes árfolyamon a frankkötvényekben fennálló tartozásukat.

Csongrád első embere nem lepődött meg a település számára is kedvező bejelentésen: a bank korábban különböző csatornákonmár „szondáztatta" a várost. – Az önkormányzat 2007-2008-ban két részletben, mintegy 700 millió forint értékben, 153 és 169 forintos árfolyamon bocsátott ki kötvényt, hogy előteremtse a pályázatokhoz szükséges önerőt. Ennyi év távlatából viszont úgy látom, óriási hiba volt nem termelő beruházásokat így megvalósítani. Az akkori vezetés hitelből tömködte a költségvetési lyukakat, a fejlesztésre is szánt kötvényekből befolyt pénz 42,88 százaléka ment el működésre – mondta Kőrösi Tibor. A város negyedévente 56 ezer 486 svájci frankot, szerdai árfolyamon számolva 13 és fél millió forintot törleszt. Árfolyamgáttal, mintegy 20 százaléknyi kifizetést átütemezve a negyedéves törlesztés 11,3 millió forintra csökkenhet.

Üdvözlik a döntést
Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) is üdvözli a konstrukciót. Schmitt Jenő, a TÖOSZ elnöke szerint az érintett önkormányzatok gazdálkodása kiszámítható lehet a következő három évben. Reméli, más pénzintézetek is hasonló döntést hoznak, és így a többi település gazdálkodása is tervezhető lehet. Gémesi György, a MÖSZ elnöke elmondta, a kezdeményezés átmeneti könnyebbséget nyújthat ugyan az árfolyamnövekedés következményeinek, de végleges megoldást nem jelent. Arra mutatott rá, hogy ha a települések bevételeit drasztikusan tovább csökkentik, akkor az adósságfizetési kötelezettségben komoly fennakadások lehetnek. Ezért fontosnak tartja a további tárgyalásokat a bankszövetséggel, valamint a többi meghatározó bankkal.
– Több időre van szükség álláspontunk kialakításához – válaszolta kérdésünkre Csányi László, Mórahalom alpolgármestere. 2008-ban egymilliárd forintos kötvénykibocsátásról döntöttek, pályázati önerőként használták fel. Még kérdés, élnek-e az árfolyamgáttal. – Ha jobban megismerjük a részleteket, a képviselő-testülettel egyetemben dönteni fogunk – tette hozzá.

Az elmúlt években végbement önkormányzati kötvénykibocsátással kapcsolatban Wolf László, az OTP vezérigazgató-helyettese elmondta, a teljes magyarországi önkormányzati piaci kötvény- plusz hitelállomány 983 milliárd forint volt a múlt év végén – ebből 292 milliárd forint az OTP-é. – Az akkoriban kibocsátott kötvényeknek tavaly kezdődött meg a törlesztése, az önkormányzatok megújítandó adóssága 2013-ra mintegy 90 milliárd forintra nő majd – mondta a vezérigazgató-helyettes. Az elmúlt két évben a frank-forint árfolyam több mint 40 százalékkal drágult, ami jelentős terhet jelent a még törlesztő településeknek. A portfolio.hu szerint a konstrukció hasonlít a lakossági árfolyamrögzítés első rendszeréhez: a program nem csökkenti a tartozás nagyságát, csak a törlesztési kötelezettség teljesítését ütemezi át.

Adósságkép a megyében Nem csak a fenti önkormányzatok bocsátottak ki kötvényt Csongrád megyében. Makó, Hódmezővásárhely és Szeged is részt vett a forrásbevonásban, de nem az OTP-n keresztül. Ismert: korábban Lázár János, Hódmezővásárhely polgármestere azt kérte a 2006-ban kibocsátott kötvényeit lejegyző Erste Banktól, hogy a svájci frank alapú kötvény kapcsán keletkező árfolyamveszteség egy részét vállalja át.

Olvasóink írták

  • 2. eljensokaszeged 2012. március 01. 11:43
    „a jelek szerint.”
  • 1. papika56 2012. március 01. 11:21
    „Sok önkorm. nem OTP s hitele van ! Makónak pl Raifázol bank, HMhelynek Erste bank .
    csak a jó lelkü , narancsos Csányi ilyen megértő ????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erősödés után gyengült a forint: 288 az euró

A forint gyengült szerda kora estére az euróhoz és a frankhoz képest a délutáni jegyzéshez… Tovább olvasom