Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 3°C Még több cikk.

Selmeczi: két hét múlva fizethetik a magánpénztárak a reálhozamot

Budapest – A magánnyugdíjpénztárak két hét múlva megkezdhetik a reálhozamok átutalását a volt pénztártagoknak.
Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott felhívta a figyelmet: a pénztáraknak augusztus 31-ig kell utalniuk az összegeket.

Selmeczi Gabriella úgy fogalmazott: „közeleg az igazság pillanata", amikor ki kell derülnie, a volt magánnyugdíjpénztár-tagoknak lesz-e reálhozamuk, s ha igen, mekkora.

Közölte, a pénztáraknak már minden információ a rendelkezésükre áll ahhoz, hogy a május 31-i fordulónappal kiszámolják a reálhozamok összegét. Szakaszosan meg is kezdhetik a pénz visszaigénylését a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alaptól, illetve megkezdhetik a reálhozamok eljuttatását a volt tagokhoz.

Ha valaki nem nyilatkozott a volt magánpénztárának arról, hogy milyen módon juttassák el neki a reálhozamot, a pénztárnak az összeget el kell küldenie postán a megadott lakcímre. Ha a kézbesítés sikertelen, akkor a reálhozam átkerül a biztosított egyéni tb-számlájára – közölte.

Ha egy volt tag vitatja a reálhozam összegét, és ezt a vitát nem sikerül a pénztárral rendeznie, akkor panaszával a PSZÁF-hoz fordulhat – hívta fel a figyelmet a miniszterelnöki megbízott.

Kiemelte, hogy ha pénztártagnak a magánnyugdíjpénztárnál mínuszba került a számlája, akkor sem érheti kár, a tb-számláján „kipótolják" az összeget, a pénzre úgy tekintenek, hogy azt teljes egészében „visszahozta" az állami rendszerbe.

Selmeczi Gabriella a magánnyugdíjpénztárak esetleges végelszámolásáról vagy felszámolásáról szólva kiemelte, hogy a volt tagnak 30 napig kell nyilatkoznia, melyik másik pénztár tagja szeretne lenni; nyilatkozat híján a tag a tb-rendszerbe kerül vissza.

A vagyonátadásról annyit mondott: ez „nagyjából" megtörtént. Az ÁKK és a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap munkatársai ellenőrzik az információkat. A magánnyugdíjpénztárak által közölt adatok szerint a pénztárak 2 950 milliárd forintnyi vagyont adtak át, ebből 1 345 milliárd forint az állampapír, a költségvetési törvény szerint az átadott vagyonból 529 milliárd forintot kell átutalni a nyugdíjkasszába, a fennmaradó részt államadósság csökkentésre kell fordítani – emlékeztetett.

Kérdésre válaszolva kitért arra, hogy apró vitás kérdések vannak a vagyonátadás kapcsán, például az átadott vagyon szerkezetéről.

Az egyéni számlákról szólva megismételte: 2012. január 1-jétől elindulhat az egyéni tb-nyilvántartás; minden adat egy egyéni nyilvántartási számlára kerül és megkezdődik az adatok visszamenőleges feltöltése. A munkavállalók például ellenőrizhetik, hogy a munkaadó fizetett-e utánuk járulékot és az összeg valós-e – fejtette ki.

Selmeczi Gabriella kérdésre válaszolva elmondta: a cél, hogy az egyéni nyilvántartási számla adataitól az aktuális nyugdíjszabályok szerint kiszámolható legyen a várható öregségi nyugdíj összege.

Olvasóink írták

 • 14. spiler 2011. június 24. 07:20
  „ÁLLAMOSÍTANI A POLITIKUSOK vagyonát mindjárt lemme itt pénz
  MINDENKI ISMER A KÖRNYEZERTÉBŐL 1-2 POLITIKUST ,CSAK ÁT KELL GONDOLNI,HOGY AZ UTÓBBI ÉVEKBEN CSÖKKENT -E AZ ÉLET SZINVONALA MINT A MIENK.”
 • 13. igazságkereső 2011. június 23. 16:45
  „#12. Kísérd figyelemmel,hogy hányan ne m fognak kapni reálhozamot és akkor megkapod a választ a kérdésedre!”
 • 12. orbántorgyánpolgárikormány 2011. június 23. 15:51
  „11. igazságkereső 2011.06.23. 15:34

  Ha lenyúlták a pénzt, mi az, amit most kifizetnek reálhozamként?”
 • 11. igazságkereső 2011. június 23. 15:34
  „...ha a pénztártag a magánnyugdíj-pénztárnál mínuszba került akkor az a magán nyugdíj-pénztár "működési költség" címén bizony lenyúlta a pénztártag megtakarításait! Bizony, ez tény és ezért volt időszerű ezeket a "félkarú rabló" társaságokat megszüntetni! De szeretném megkérdezni: megtehették ezt a magán nyugdíj-pénztárak minden felelősségre vonás nélkül,mert ma ebben nagy gyakorlata van a pénzintézeteknek nálunk Magyarországon?!!”
 • 10. Moon 2011. június 23. 15:11
  „Tisztelt Selmeci Gabriella!
  Az igazság pillanata akkor fog következni amikor önök elköltötték a magánnyugdíj pénztári vagyont és majd az akkor keletkező hiányt kivelfogják pótoltatni!
  Majd akkor szíveskedjen ennyire okosakat nyilatkozni!”
 • 9. macs 2011. június 23. 14:40
  „6. lukrecia,
  tetszik, nem tetszik, az állam a felvett hitelekből fizette ki a 13. havi nyugdíjat, a tanárok, egészségügyisek és a több közalkalmazott fizetésemelését, a gázártámogatást, az autópályákat stb..
  Ami az off-shorozást illeti hamarosan a parlament elé fog kerülni egy törvényjavaslat by Rogán, mely szerint ha a hazahozott pénzekből ingatlant vesznek, akkor azt a 10% adót se kell fizetni, amit mostanában kellett. Te azt hiszed, hogy csak az egyik oldalon vannak off-shore cégek? Ne légy ilyen naiv!
  Ja, igazából azokra az országokra mondják, hogy off-shore országok, ahol a társasági adó 10% körül van. Hát a jelenlegi szabályok alapján mi is ebbe a kategóriába tartozunk.”
 • 8. Lutetia 2011. június 23. 14:18
  „6. Ha a te pénzedet offshore számlákon elvitték, akkor lépj vissza az állami rendszerbe, ahogy tetszik. De engem ne kényszerítsenek rá. Felnőtt ember vagyok, ne az állam döntse el, mi a jó nekem a saját vagyonomat illetően.”
 • 7. Larsson 2011. június 23. 13:39
  „6.

  Szomorú látni, hogy még mindig vannak szemellenzősök...”
 • 6. lukrecia 2011. június 23. 13:34
  „Relativ , hogy ki a rablobanda.
  Akik felhalmztak a 20 000 milliard adossagot, vagy akik ezt mindenkeppen visszaakarjak fizetni?? Az offshore szamlakon, befektetesekben levo penz amit tolunk vettek el , az minek szamit??? Soha tobbet Mszp es alteregoi”
 • 5. Lutetia 2011. június 23. 13:26
  „Rablóbanda. De igaz, tényleg közeledik az igazság pillanata. Csak nem úgy, ahogy ők gondolják.”
 • 4. fles2 2011. június 23. 12:58
  „3.ez jó volt!!!valaki mint mindig kamuzik!!!”
 • 3. Larsson 2011. június 23. 12:35
  „Mégis mit fizetnek, amikor ősszel még azt kommunikálták, hogy eltőzsdézték a pénzünket? :D”
 • 2. spiler 2011. június 23. 12:10
  „SZŐKE NŐ.....LE IS NYULTÁK A LÓVÉT”
 • 1. dmonlájn 2011. június 23. 11:58
  „"akkor a reálhozam átkerül a biztosított egyéni tb-számlájára - közölte."
  Jaj, kedves Gabika, már hiányoltam! mint ahogy hiányolom az egyéni tb számla létrejöttéről a tájékoztatást is :( csak nem hazudik már megint???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Vodafone 100 milliós bírságot kapott a GVH-tól

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 100 millió forint bírságot szabott ki a Vodafone Magyarország Mobil… Tovább olvasom