Délmagyar logó

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -7°C | 0°C Még több cikk.

Simák Pál: az MKB Bank célja, hogy piacképes legyen

Az MKB Bank 2010. és 2011. évi veszteségeit elsősorban a román leánybank okozta - mondta az index.hu-nak Simák Pál.
Az MKB Bank célja a piacképesség elérése, hogy a tulajdonosok eldönthessék, eladják, vagy sem - mondta az index.hu-nak Simák Pál, a pénzintézet új vezérigazgatója, aki szerint a bankon belül új időszámítás kezdődik, elbocsátások is jöhetnek és a stratégia is módosul.

A hírportálon szerdán megjelent interjúban az új vezérigazgató elmondta: az MKB Bank 2010. és 2011. évi veszteségeit elsősorban a román leánybank okozta, de a végtörlesztés 29 milliárd forintot meghaladó és a 13 milliárdnál némileg kisebb bankadó is szerepet játszott a tavalyi negatív eredményben.

Az MKB Bank stratégiáját elemezve Simák Pál kifejtette: a veszteségeket okozó ingatlanprojekt-finanszírozási kitettséget kell csökkenteni. Ebben a portfólióban jó hitelek is vannak, amelyekkel jól működő ingatlanokat, plázákat, irodaépületeket finanszírozott a bank. "Ezek bevételt termelnek, amelyből az adósok tudják fizetni esedékes törlesztéseiket, ami csökkenti a kitettségünket ebben a szegmensben. Ugyanakkor azonban az ilyen befektetéseink, hiteleink egy része problémás, itt a restrukturálás jelenthet megoldást a jövőbeni megtérülésre" - mondta.

A stratégia középpontjában most a lakossági, kis- és középvállalati szegmensek megerősítése áll - jelezte az új vezérigazgató. Ezekben a növekedés a cél, ami lendíteni fog a bank bevételtermelő képességén. A tradicionális nagyvállalati szegmens továbbra is fontos a bank számára, itt a szinten tartás, a pozíció megőrzése a prioritás.

Arra a kérdésre, hogy a bankok szempontjából egy meglehetősen labilis politikai klímában miért nem adja el az MKB-t a tulajdonos, Simák Pál azt felelte, hogy erről a tulajdonos bajor BayernLB dönt.

"Az biztos, hogy az MKB Bankot piacképessé kell tenni, hiszen a BayernLB állami támogatásáról szóló, folyamatban lévő brüsszeli tárgyalássorozat valószínűleg minket is érint majd. Más kérdés, hogy jelenleg nem hemzsegnek a vevők a magyar bankpiacon. A lényeg, hogy középtávon a banknak el kell érnie a piaci érettséget" - fogalmazott Simák Pál az interjúban.

A vezérigazgató azt mondta: az MKB-ból egy hatékonyan működő pénzintézetet szükséges kialakítani, amihez kényszerűen hozzá kell nyúlni a költségekhez is. Arra vonatkozóan, hogy ez pontosan milyen intézkedéseket jelent, folyamatban van egy két évre szóló program kialakítása. Elkerülhetetlen, hogy ez humán jellegű költségcsökkentési intézkedéseket is tartalmazzon. Hozzátette: ugyanakkor a bank kiadásai az elmúlt három-négy évben nem nőttek, ami már önmagában is nem csekély áldozatot kívánt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyengült a forint, 289 az euró

A svájci frank röviddel 18 óra után 239,41 forintot ért, délután négykor 238,98 forint volt az… Tovább olvasom