Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Sok minden változott július elsejétől

Szeged - Hétfőn bevezetik az elektronikus útdíjat, nyitnak a trafikok, tovább csökken a rezsink, és olcsóbban telefonálhatunk, netezhetünk külföldön.
– Augusztus 15-én leszek 62 éves, jó lett volna tovább dolgozni, de nem engedik – mondta Wirth István, a szegedi Radnóti-gimnázium legendás testnevelő tanára. – Februárban beadtam a kérelmemet, hogy szeretnék még tanítani, majd május közepén azt válaszolták, nincs rá lehetőség. 40 éves tanári múltam van az első és egyetlen munkahelyemen, a Radnótiban: nagyon nehezen válok meg ettől a munkától. Remélem, megtalálom a helyemet, és megbarátkozom az új helyzettel is.

A parlament tavaly decemberi döntése szerint nem kaphatnak egyszerre nyugdíjat és fizetést az állami szférában dolgozók, vagyis a közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban állók, továbbá a bírák, az ügyészek és a fegyveres szervezetek tagjai. Ez a rendelkezés július 1-jétől lép hatályba, mint ahogy több más intézkedés.

Wirth István életében fordulatot jelent ez a nyár. A Radnóti-gimnázium testnevelője idén 62 éves lesz – nem dolgozhat tovább. Fotó: Schmidt Andrea
Wirth István életében fordulatot jelent ez a nyár. A Radnóti-gimnázium testnevelője idén 62 éves lesz – nem dolgozhat tovább. Fotó: Schmidt Andrea

Jó hírek

Tovább csökken a rezsink, 10 százalékkal olcsóbb lesz a víz-, a szemétszállítás-, a palackos gáz, a szippantás és a kéményseprés díja (erről bővebben táblázatunkban). Július 1-jétől tovább csökkennek az EU-n belüli roaming hang-, SMS- és adatdíjak. Az uniós rendelet a díjcsökkentés mértékén túl azt is előírja, hogy az adott országban melyik nap aktuális árfolyama alapján kell kiszámolni az új tarifákat. A hívásindítás díja percenként bruttó 91,4 forint, a hívásfogadásé 26,6 forint, az SMS-küldés 30,4 forint.

Az érintetteknek február végéig kellett nyilatkozniuk arról, melyik lehetőséget választják: nyugdíjba vonulnak, vagy tovább dolgoznak. Az ország egyetemeiről is több 100 dolgozót kell elküldeni az új nyugdíjazási szabályok miatt. Míg a könyvtárosoknak, adminisztrátoroknak nem volt választási lehetőségük, az idős oktatóknak április végéig kellett dönteni, mi legyen, nyugdíj vagy fizetés. A Szegedi Tudományegyetemen 142 dolgozótól válnak meg, közülük 32-en voltak oktatói-kutatói státuszban. A rendelkezés alól csak az egészségügyieket mentesítették: akiről a munkáltató úgy ítéli meg, hogy nélkülözhetetlen, az továbbfoglalkoztatási kérelmet nyújthatott be.

Elindul július 1-jén az elektronikus útdíjrendszer, megvan, kinek, hol, hogyan kell fizetnie, állítgatják az utak mentén a kapukat is. Bejelentették: a Kavosz Zrt. gépjárművenként maximum 1 millió forintos 1 éves rulírozó forgóeszközhitelt nyújt a közúti fuvarozóknak, hogy legyen addig is pénzük, amíg 60–90 nap elteltével kifizetik a munkájukat.

Életbe lép hétfőtől az új Btk., a büntető törvénykönyv, amely szigorúbb, mint a régi. Például: az ittas járművezetés megállapításához elegendő 0,5 ezrelékes véralkoholszint a korábbi 0,8 ezrelék helyett, a szankció pedig az, hogy eltiltják a vétkes sofőrt a járművezetéstől. Bűncselekmény lesz a gazdasági adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása, a termőföld jogellenes megszerzése, valamint a gazdasági csalás.

Hétfőn kiderül, hogyan funkcionál a valóságban a trafikrendszer, hányan nyitnak ki valójában, és hányan jelentkeztek be ott, ahol nem volt érdeklődés a koncessziók iránt. Már látni, hogy nem ér véget a dohányosok kényszerű elvonókúrája: kevés lesz a nyitva tartó trafik, és azok az elárusítóhelyek, amelyek nem nyertek koncessziót, hiába árulhatnának cigit július 15-éig, már nem rendelnek új árut.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. hagymi 2013. július 03. 07:22
  „Egyetértek a nyugdíjazással. Nem ismerem Wirth István testnevelő tanár urat, de azt hiszem azt senki nem tiltotta meg neki, hogy dolgozzon. Igaz a munka a magánszférában egy kicsit nehezebb, meg kell szervezni, helyet kell bérelni, könyvelést kell vezetni. Sokan így csinálják. Egyébként ránézésre is látszik, hogy ezt meg fogja oldani!
  A fiataloknak is kell a lehetőség. Még az is lehet, hogy egy újabb volt tanítvány kerül a Radnótiba újabb 40 évre. :)”
 • 32. csakhogy 2013. június 30. 08:22
  „Engem a trafik törvény nem érdekel, mert a családomban senki nem dohányzik és egyébként ugyanolyan szenvedélybetegség a dohányzás is, mint a drog, csak még ráadásul a nem dohányzók levegőjét is szennyezik. Az jobban felháborít, hogy az aktív, jó szakembereknek, tanároknak menniük kell.Megint odajutunk, hogy a szakmai tudást nem lesz aki átadja a fiataloknak. Wirth tanár Úrnak további jó egészséget, gondtalan nyugdíjas éveket kívánunk.”
 • 31. queenmargareth1 2013. június 29. 22:56
  „már 28-án kinyitott az első trafik!éljen!!!!”
 • 30. Lehiggadt 2013. június 29. 20:59
  „Jaaaa, hogy a takarék-szövetkezetek pénzére is vigyázni kell, mint a magánnyugdíj-pénztárakéra?...”
 • 29. Lehiggadt 2013. június 29. 20:54
  „"27. studyfy 2013.06.29. 18:02"
  T. Stuyfy!
  Ezt - a takarék-szövetkezetekre vonatkozó törvényt - a nagy nyári csend előtt sutyiban - ahogy az előbb valaki fogalmazott a híradóban - "statáriális módon" átnyomták...
  Ha az előző kormányok a bankárkormányok voltak, akkor "ezek" a (bűn)szövetkezeti kormány!”
 • 28. Atlasz 2013. június 29. 18:32
  „Egyáltalán, miért nem adják ingyen a vizet, a gázt, a villanyt?!
  A Szovjetunióban a kenyér már ingyen volt! Időnként...”
 • 27. studyfy 2013. június 29. 18:02
  „történész, most nyúlják le a takarékszövetkezetnél elhelyezett pénzeket, betéteket. Államosítják őket és Matolcsy alá helyezik az államosított Takarékbankot. Nem is értem, miért van ilyen nagy csend e körül?”
 • 26. studyfy 2013. június 29. 17:56
  „lukrécia,
  "egész "értelmes" a neved, kb a mondanivalódat jellemzi." Te sem lehetsz nagyon büszke sem a frakk, sem a lukrécia névre. Ezt legfeljebb Irma néni és Karcsi bácsi díjazza! ;-)”
 • 25. történész 2013. június 29. 16:36
  „21. Puttony 2013.06.29. 09:41
  A pártunk vezére által megállapított szerencséseknek igen, másnak nem.Hiába a nyugdíj az tulajdon,míg a munka az munka..amiért bér járSok-sok nyugdíjast látok feketén dolgozni.semmit sem tehet ellene.Pl hagymát pucol, saját udvarában bezárt kapunál,ki bizonyítja be,hogy nem az ővé.Az értelmiség van itt kinyírva mert a fiatal kell aki párthívő.
  Sajnos a Fidesz nem ismerik a te tulajdonod fogalmát ami a tied az az ővé is ami az övé ahhoz neked semmi közöd.
  Jövőre az lesz,hogy akinek van egy nyaralója az vagy nyugdíj vagy nyaraló vagy valami más.igyekezzetek,hogy a 2/3-ot megadjátok neki”
 • 24. pachakuti 2013. június 29. 11:59
  „Amiről egyetlen média sem számolt be!:

  Júl 1-től a KIS ÉRTÉKRE ELKÖVETETT LOPÁS határértéke 200 ezerről 500 ezer Ft-ra emelkedik a hatalmas szigor miatt!!!
  Mert segíteni kell a sérülékeny csoportokat!”
 • 23. mogyor 2013. június 29. 11:40
  „Én még nem vettem észre azt a bizonyos csökkentést, mert amit az egyik oldalon elengedtek azt a másik oldalon a háromszorosára növelték. Egyszerű kampányfogás a választások előtt, remélem a VAK FIDESZESEK MELLET A JÓÉRZÉSŰ EMBEREK RÁJÖNNEK NEM SZABAD A FIDESZRE SZAVAZNI. VAGY ENNEK AZ ORSZÁGNAK VÉGE VAN”
 • 22. pog 2013. június 29. 10:27
  „nekünk nagyon fájni fog...”
 • 21. Puttony 2013. június 29. 09:41
  „Emberek!
  Munkabér=munkaidőben végzett tevékenység ellenértéke (munkáltató fizeti)
  Nyugdíj= kötelező előtakarékosság, amit a megfelelő életkor után veszek igénybe az enyém.

  Azaz ha dolgozom jár a bér, ha előtakarékoskodtam jár a nyugdíj. Az állam ezért van, hogy ezt garantálja a polgárai számára.
  Az állam nem egy kegygyakorló intézmény csak a FIDESZ kormány kommunikációja szeretné ezt elhitetni velünk sokaknál sikeresen. Propagandával pedig egymásnak ugrasztja a különböző társadalmi csoportokat. Minimális államot !!!!”
 • 20. Lehiggadt 2013. június 29. 09:34
  „"A képviselők ezután is megkaphatják a nyugdíjukat, a teljes képviselői javadalom mellé.
  Rájuk nem érvényes a júliustól életbe lépő tilalom.
  Korábban arról volt szó, hogy a képviselők önként lemondanak a nyugdíjukról.
  A keresztény és demokrata Harrach erről most ennyit mond: "Ez van."
  (Ezek a "keresztény" politikusok vezetik be az iskolában az etikaoktatást.)"

  Erről beszélek, T. FURIOSO! A képviselő "elvtársak" magukról gondoskodtak, de mindenki más le van sz@rvasbőrrel takarva?
  62 felett minden köztisztviselő használhatatlan hülye? CSAK pont a képviselők nem? Félreértés ne essék! A kor NEM érdem, csak állapot! A kor semmire sem garancia - ezt a nagyreményűek pártjában láthatjuk a legjobban - SAJNOS!”
 • 19. MD2009 2013. június 29. 09:24
  „Pista, gratuláció az eddigiekhez, nem semmi teljesítmény volt a Tiéd. Jómagam is diákod voltam a ´70-es évek végén. Bátran mondhatom, kevés ilyen embert ismerek. Boldog "nyugdíjas" éveket !!!”
 • 18. lukrecia 2013. június 29. 09:23
  „11: agyhalott--egész "értelmes" a neved, kb a mondanivalódat jellemzi.
  Aki negatívan értelmezi ezt a nyugdíj intézkedést kérem olvassa és értelmezze 3. kommentet. An ragyogóan írja le, mit is okoz egy nyugdíjas tovább foglalkoztatása. Muszáj alapvetőnek hitt jogok megváltoztatása, mert a sok kicsi mindig összeadódik és abból termelődik ki Magyarország 20 000 milliárdos adóssága.
  Azon lehet vitázni, min kellene még változtatni és főleg milyen időbeli sorrendben, de ezen nem lehet vitázni.”
 • 17. Lehiggadt 2013. június 29. 08:52
  „"16. furioso 2013.06.29. 08:33"
  T. FURIOSO!
  A kioktatást nem érdemlem!
  Én is tudtam róla, de - például egy lakáshitelt, vagy gyermek(ek) taníttatását nem fél évre vállalja az ember!
  Ez is azon intézkedések sorát bővíti, amit ötletelésnek hívnak!
  A rendszer tök rugalmatlan! Az egészségügyre vonatkozó rész is csak utólag került bele, DE milyen faramuci módon?...”
 • 16. furioso 2013. június 29. 08:33
  „Lehiggadt! Higgadjál le, kb. az év eleje óta van kommunikálva, hogy ez várható. Nem egyik napról a másikra. Olvasd el figyelmesen a cikket is, légyszíves!”
 • 15. Lehiggadt 2013. június 29. 08:14
  „Egyik napról a másikra megfosztani egy réteget a betervezett jövedelmektől több mint felelőtlenség!
  Akkor legalább kötelezni kellene az így elbocsátott munkatársak helyett fiatalokat alkalmazni!
  De így, ez az előkészítetlen, hiányosan átgondolt intézkedés több kárt okoz, mint hasznot hoz - szerintem!”
 • 14. robinhood46 2013. június 29. 07:58
  „Tíz évig dolgoztam Wirth Istvánnal a Radnótiban. Hatalmas megtiszteltetés volt az ő számára (is) hogy ebben a nagyhírű iskolába került tanárként. (Ebben az iskolában tanult is.) Nagyon szorgalmas, elhivatott, tehetséges tanár volt. Most, negyven év elmúltával az iskola lehet büszke, hogy ebben az iskolában dolgozott és tanított Wirth István.
  Szép volt, Pista!”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adóellenőrök, pénzügyőrök: indul a NAV újabb ellenőrzési akciója

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden megkezdte augusztus végéig tartó nyári… Tovább olvasom