Délmagyar logó

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 24°C | 33°C Még több cikk.

Sokallják bérleti díjukat a belvárosi kereskedők

Szeged - A válság megtépázta a szegedi belvárosi üzletek forgalmát, 100 körüli a Tisza Lajos körúton belül megürült helyiségek száma. Eddig 2010-et leszámítva minden évben emelkedtek a bérleti díjak. A kereskedők szakvéleményt készíttettek, a szakértő 30 százalékos díjcsökkentést tart reálisnak.
A szegedi belvárosi kereskedők évek óta sokallják az üzletek bérleti díjait, mivel a válság miatt alacsony a forgalmuk. A parkolási gondokkal küszködő városközponti vállalkozók szerint az Árkád átadása is rontott helyzetükön.

A bérleti díjak ügyében új fordulat következett be: szeptember végén vaskos tanulmány készült, amelyben igazságügyi szakértő állapította meg, hogy a szegedi városközpontban átlagosan 30 százalékkal alacsonyabb bérleti díj lenne a reális. A tanulmány készítője 15 üzletet vizsgált – ebben Tisza Lajos körúti, Attila, Fekete Sas, Kárász és Kölcsey utcai egyaránt található –, valamint összehasonlította a díjakat Debrecen, Miskolc, Pécs és Eger „áraival".

A Kárász utcán sem ritka a kiadó vagy eladó felirat. Fotó: Schmidt Andrea
A Kárász utcán sem ritka a kiadó vagy eladó felirat. Fotó: Schmidt Andrea


Bérleti jogok

A belvárosi kereskedők a 90-es évek elején az előprivatizáció során 15–20 millió forintot fizettek egy üzlet bérleti jogáért, majd felújították a helyiségeket. A jognak sokáig ára volt, aki kiszállt egy üzletből, az IKV jóváhagyásával továbbadhatta a bérletét. A válság azonban lenullázta a bérleti jogot, eladhatatlanná vált. A szegedi közgyűlés 2011. november 25-i döntése alapján pedig egy új bérlő már egyszeri használatbavételi díj kifizetése nélkül, azonnal beköltözhet. Utánajártunk: átlagosan 4000 forintba került egy négyzetméter bérleti díja a Kárász utcán, az üzletért többet, a raktárért kevesebbet kell fizetni. Egy ismert, ajándéktárgyakat és ruházati cikkeket árusító kereskedő a 118 négyzetméteres üzletéért és a 114 négyzetméter egyéb területéért havi nettó 706 ezer forintot fizet a városnak. Jelenleg mintegy 100 helyiség áll üresen a Tisza Lajos körúton belül.

Törőcsik Tamástól, a belvárosi vállalkozókat képviselő ügyvédtől megtudtuk, úgynevezett előzetes bizonyítási eljárás történt, a szegedi közjegyző egri igazságügyi szakértőt rendelt ki. Erre a „bíróság nélküli megoldásra" az új közjegyzői törvény nyújt lehetőséget.

A szakértő megállapította: a bérleti díjak nem felelnek meg a piaci viszonyoknak. A kereskedők ugyanis a piaci körülmények vizsgálatát kérték, mivel a 2000-ben született önkormányzati rendeletben az szerepel: a díjemelés mértékét a piaci viszonyokat alapul véve évente állapítják meg.

A tanulmány kitér arra: 2007-ben 8 százalékkal emelték a bérleti díjat a következő esztendőre, 2008-ban 5, 2009-ben 0, 2010-ben 4,3, 2011-ben 3,9 százalék volt a díjemelés mértéke. Egyedül 2010-ben maradt a díj az előző év szintjén. Az anyagban nemcsak az üzletek forgalmával, fekvésével, a parkolóhelyek számával foglalkozik a szakértő, hanem mérte a 2011-ben átadott Árkád belvárosra gyakorolt hatását is.

A kereskedők már tavaly szeptemberben petíciót írtak a városvezetésnek és az IKV-nak, novemberben a városháza előtt demonstráción követeltek új bérleti díjakat és több parkolóhelyet. Elmondták: tárgyalásaik nem vezettek eredményre, szerintük az IKV a városra mutogat, hogy az önkormányzat által elvárt bevételi tervet teljesítenie kell.

Törőcsik Tamás szerint, amennyiben a felek viszonyában nem következik be „váltás", a szakértői vélemény birtokában a bíróság módosíthatja a szerződéseket.

Olvasóink írták

  • 2. coke 2012. október 17. 19:47
    „Ez a folyamat csak gyorsulni fog. Az új matolcsy csomag csak tovább rontja a helyzetet. A vállalkozókét és a vevőkét egyaránt. Most kellene menteni a városnak ami még menthető. Tönkrement vállalkozó nem fizet bérleti díjat és az sem igaz, hogy majd kiveszi más és az fizet. Nem veszi ki senki a Kárász utcai üzleteket sem.”
  • 1. lukrecia 2012. október 17. 17:47
    „Az Arkad epitesekor mondtam az onkormanyzat ongolt fog loni . Most az onkormanyzati tulajdont nem tudjak kello mertekben ertekesiiteni . Bravo Kozgazdasagi 1-es”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Földbérlet: határ az 1200 hektár

A legnagyobb földbirtok vagy bérlemény 1200 hektár lehet az új földtörvény tervezete szerint, amelyen 100 embert kellene foglalkoztatni. Ez a szakma szerint köszönő viszonyban sincs a valósággal. Tovább olvasom