Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Sokba kerül a szárnyasjólét

Csongrád megye - Teher az új tagállamok gazdái számára az uniós szabályozás, amely előírja, hogy a tojótyúkokat ketrecekben kell tartani – mondta Tabajdi Csaba európai parlamenti képviselő. Ugyanakkor versenyhátrányba is kerülnek azokkal az Unión kívüli termelőkkel szemben, akikre nem vonatkozik a szigor.
Értetlenséget váltott ki Magyarországon a tojótyúkok ketreces tartására vonatkozó új szabályozás – mondta Tabajdi Csaba, az EP Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságának tagja a 2012–2015 közötti állatjóléti stratégiával kapcsolatos vitában. – Általános vélemény, hogy ezt olyan brüsszeli bürokraták találták ki, akik tyúkot csak étteremben láttak.

A politikus szerint mérvadó etológusok vitatják a szabályozás állatjóléti szempontjait. Az új rendelkezés ugyanis nem segít a tyúkokon, de megnehezíti az új tagállamok gazdáinak életét. A régi tagállamok 13 éves felkészülési időszakával szemben nekik csupán 8 év állt rendelkezésre az új ketrecek beszerzésére. Ez nagy teher számukra, mivel a csatlakozás előtt és után számos más, jelentős költséggel járó uniós előírásnak is meg kellett felelniük.

Máshogy kéne. Illusztráció: delmagyar.hu
Máshogy kéne. Illusztráció: delmagyar.hu


– Húsvétkor saját bőrünkön érezhettük a szigorú állatjóléti szabályozás hatásait, ugyanis Magyarországon megduplázódott a tojás fogyasztói ára. Az Európai Bizottságnak figyelembe kellett volna vennie, hogy az új tagállamokra jóval nagyobb terheket ró az uniós követelmény betartása – jelentette ki a szocialisták brüsszeli vezetője.

John Dalli egészségügyért és fogyasztópolitikáért felelős európai biztos megértést tanúsított a magyar termelők problémái iránt. A biztos Tabajdi felvetése kapcsán kiemelte, hogy bár hazájának, Máltának is valóban kevesebb ideje volt az új ketrecek beszerzésére, de a csatlakozási tárgyalások során rögzítették az átállás menetrendjét. Az Európai Bizottság július végéig 7 hónap haladékot adott a követelményeket be nem tartó tagországoknak a hagyományos ketrecek átalakítására.

Európa egyre növekvő tojásbehozatala kapcsán Tabajdi hangsúlyozta: „Sajnálatos, hogy míg saját termelőinktől megköveteljük a szigorú előírások betartását, addig az Unión kívülről érkező árukkal szemben sokszor engedékenyebbek vagyunk. A tisztességes verseny érdekében ugyanazon szigorú állatjóléti előírások betartását kellene megkövetelnünk az import termékekkel szemben, mint amit az uniós termelőktől elvárunk".

Olvasóink írták

 • 5. macs 2012. július 08. 10:19
  „3. Queenmargareth,
  nem értelek, eddig mást sem olvastam, hogy az igazi baromfi a háznál tartott, kapirgáló és az ilyen tojás a legjobb. Vagy tévedek?”
 • 4. Queenmargareth 2012. július 07. 19:02
  „most mit írtam? ami rossz?”
 • 3. Queenmargareth 2012. július 07. 18:24
  „aha és hol van az, hogy a tyúkok a többi állattal egyetemben nem szenvedhetnek és van szabad joguk a mezőn, réten, udvaron bogarászni?Mégis milyen tojás lesz az ilyen?”
 • 2. .suhym. 2012. július 07. 16:47
  „"A régi tagállamok 13 éves felkészülési időszakával szemben nekik csupán 8 év állt rendelkezésre az új ketrecek beszerzésére."!!!!!!!

  8 ev, ergo nem marol holnapra!!
  Ha idoben elkezdik, mara felkeszultek volna. Talan azt hittek, majd kibujhatnak alola?”
 • 1. macs 2012. július 07. 13:15
  „8 év kevés volt az átállásra, OK!, elfogadom, de nem akarásnak nyögés a vége. :-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökkent az olaj ára, de az üzemanyagok drágulása várható

A GKI Energiakutató szerint az elmúlt hét nemzetközi piaci változásai a benzinnél 2-3 forint, a gázolajnál 5 forint áremelkedést indokolnak a jövő héten. Tovább olvasom