Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Söralátét: ha jól válaszolunk 13+1 kérdésre, elég az adónyilatkozat

A 2011. évre vonatkozó kötelezettségünket magánszemélyként önadózással vagy munkáltatói adómegállapítással teljesíthetjük - új lehetőség a söralátétnyi adónyilatkozat.
Önadózóként lehetőség van – a törvény által meghatározott feltételekkel – adónyilatkozatot tenni, az állami adóhatóság közreműködésével egyszerűsített bevallást benyújtani, vagy önállóan elkészíteni a bevallását.

Munkáltatói adómegállapítás
A magánszemély 2012. január 31-ig írásban nyilatkozhat munkáltatójának, társas vállalkozásának és kérheti, hogy a 2011. évi személyi jövedelemadóját a foglalkoztatója állapítsa meg és számolja el a különbözetet (11NY29 jelű nyilatkozat). Ha a magánszemély nem kéri a munkáltatói adómegállapítást, erről is nyilatkoznia kell (11NY30).

Ha a foglalkoztató nem ajánlja fel dolgozóinak a munkáltatói elszámolás lehetőségét, erről és az egyszerűsített bevallás benyújtásának választhatóságáról időben tájékoztatnia kell a magánszemélyt.

Adónyilatkozat (1153ANY)
A törvény új lehetőségként vezeti be az adónyilatkozatot a kötelezettség teljesíthetőségének rendszerébe. A magánszemély adónyilatkozatot tehet, ha nem keletkezett olyan kötelezettsége, vagy nem él olyan jogosultsággal, amely miatt bevallását munkáltatói adómegállapítással vagy önálló adóbevallással kell teljesítenie. A NAV honlapjáról letölthető a 1153ANY nyomtatvány és a kitöltési útmutató, mely 13+1 kérdéssel segít annak eldöntésében, hogy a magánszemély jogosult-e adónyilatkozatra.

Az adónyilatkozaton az azonosító adatokon kívül a 2011-es évi adóköteles jövedelem együttes összegét, az azt terhelő 16 százalékos adót, valamint a munkáltató/kifizető által levont személyi jövedelemadót, adóelőleget kell feltüntetni. A kitöltött, aláírt adónyilatkozat postára adásának, illetve elektronikus úton történő visszaküldésének határideje 2012. május 21.

Egyszerűsített bevallás (1153NY)
Az adóhatósági közreműködéssel készített egyszerűsített bevallást az erre a 1153NY nyilatkozaton kérheti a magánszemély az adóhatóságtól. Ezt kitöltve, aláírva 2012. február 15-ig kell postára adni, vagy az ügyfélkapun keresztül beküldeni. A határidő jogvesztő, elmulasztása esetén már csak a 1153-as nyomtatvány kitöltésével lehet a bevallást teljesíteni.

Az adóhatóság közreműködése nélküli bevallás (1153)
Amennyiben a magánszemély nem választhatja, vagy nem választja az adónyilatkozat kitöltését vagy az egyszerűsített bevallási lehetőséget, és nem kéri a munkáltatói adómegállapítást – vagy a foglalkoztató ez utóbbit nem vállalja –, akkor a 1153-as nyomtatványon, az adóhatóság közreműködése nélkül, önállóan köteles teljesíteni bevallását.

Ebben az esetben a nyomtatványt kitöltve, aláírva, 2012. május 21-ig személyesen az ügyfélszolgálatokon adható le, postai úton vagy – ügyfélkapus regisztrációval – elektronikus úton küldhető vissza az adóhatósághoz.

Az egyéni vállalkozók és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyek – a fentiektől függetlenül – személyi jövedelemadó bevallási kötelezettségüket 2012. február 27-ig kötelesek teljesíteni.

Olvasóink írták

 • 4. X_Y 2012. január 26. 11:15
  „A kitöltési útmutató letötlhető a NAV honlapjáról. 140 oldal...”
 • 3. kovacsa 2012. január 26. 09:01
  „Apeh.hu, kontroll smitt: Az adónyilatkozaton az azonosító adatokon kívül mindössze a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti valamennyi adóévi adóköteles jövedelem együttes összegét, a jövedelmet terhelő jövedelemadó (16 %) összegét, valamint a munkáltató/kifizető által levont személyi jövedelemadó, adóelőleg összegét kell feltüntetni. A kitöltött, aláírt adónyilatkozat postára adásának, illetve elektronikus úton történő visszaküldésének határideje 2012. május 21.”
 • 2. keresztény 2012. január 26. 05:10
  „2011. adóévre 16 %-os adót???!!! Ha jól tudom a 16 %-os adó 2012. évtől került bevezetésre! Vagy lemaradtam valami újabb visszamenőleges törvényről???”
 • 1. X_Y 2012. január 25. 20:17
  „Az adóbevallás söralátét, de van hozzá egy 97 oldalas kitöltési útmutató, ami pofon egyszerű, akinek van 20 év könyvelő gyakorlata, napok alatt értelmezi és utána maximum 2 hét alatt ki is számolja hogy mit kell írni a söralátétre :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közalkalmazottak: árfolyamgát mellé egyszeri támogatás

Az állam ezen túl a közszférában dolgozóknak gyermekszámtól függően kamattámogatást nyújt a tőke-gyűjtőszámlán lévő kamathoz. Tovább olvasom