Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Soros: Merkel jól vezet, de rossz irányba

Megismételjük azokat a hibákat, amelyek Amerikát az 1929-es nagy válságba sodorták - nyilatkozta a magyar származású amerikai befektető.
Soros György szerint az Angela Merkel német kancellár fémjelezte válságkezelés nem jó, mert a bajba került országokban tőkeinjekciókkal is kellene támogatni a gazdasági növekedést, nem csak szigorú takarékosságot kényszeríteni rájuk.

"Csodálattal adózom Merkelnek erőteljes vezető szerepéért, de sajnos rossz irányba vezeti Európát" - idézi a Der Spiegel című német hetilap legújabb száma a magyar származású amerikai befektető nyilatkozatát.

E kettős megközelítés - takarékosság és tőketámogatás - nélkül "megismételjük azokat a hibákat, amelyek Amerikát az 1929-es nagy válságba sodorták. Angela Merkel ezt egyszerűen nem érti" - fogalmazott Soros.

Soros György szerint hiba magas kamatra adni mentőhiteleket Görögországnak, mert "ez azt jelenti, hogy az ország menthetetlenné válik. Ugyanez lesz Olaszországgal is, ha ráhúzzuk az országra a magas kamatok kényszerzubbonyát".

Ha Görögország fizetésképtelen lenne, "akkor az emberek megrohanják a bankokat Olaszországban és Spanyolországban, és akkor Európa felbomlik" - vélekedett Soros. Azonban úgy vélte, hogy az európai vezetők végül is megmentik Görögországot, nehogy efféle "forgatókönyv" valóra váljon.

"Európának olyan helyzetben kellene lennie, hogy maga oldja meg a problémáit a Nemzetközi Valutaalap (IMF) további segítsége nélkül" - mondta végezetül Soros György a Der Spiegelnek.

Olvasóink írták

 • 2. lukrecia 2012. február 12. 13:09
  „""Csodálattal adózom Merkelnek erőteljes vezető szerepéért, de sajnos rossz irányba vezeti Európát"
  A déli államokat (sőt egy két volt szoci országot) nem lehet jó irányba vezetni, mivel éppen ezekben az országokban a korrupció minden képzeletet felülmúl. Németország számára egyszerűen elképzelhetetlen az a mentalitás ami ezekben az országokban van. Németországot csapdába ejtették ezek az országok. Fejős tehén szerepet szánnak a németeknek. Ha nem adnak pénzt , akkor a piacaik elvesztésével fenyegetik őket. Sajnos nem lehet tudni mi lesz ennek a végső kimenetele. Kidobott pénz amit adnak, és mégis adni kell. A korrupció útvesztőiben minden pénz elfog veszni.
  Könnyen lehet mondani, mit kellene tenni. Gazdaságpolitikai kiszámíthatóság, külföldi tőke bevonása, gazdasági reformok, több foglalkoztatottság. Ez mind közhely. Közben persze ne legyenek akkora megszorítások melyek lebénítják a gazdaságot. Hogyan lehet mindezt együtt elérni , úgy hogy a lakosság se lázadjon fel . (nem Magyarország)És Merkel sem küldhet helytartót.
  Hasonlatosak a magyar eseményekhez. Bírni fogja a lakosság az eddigi kormányok túlköltekezése által beállt kényszerhelyzetet? Közben a tehetetlenség , a pénzhiány köt gúzsba bennünket. Hogyan lehet elkerülni a lakosság lázadását?? --Miközben sokan éppen azért tesznek hogy ez bekövetkezzen.”
 • 1. Queenmargareth 2012. február 12. 12:17
  „Mignon, mit szólsz?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

K&H: az árfolyamgát új rendszere jobb lehet, mint a végtörlesztés

Az új típusú árfolyamgát alá történő bejelentkezés, illetve szerződéskötés lehetőségével 2012 végéig… Tovább olvasom