Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

S&P: a gazdaságpolitikai kiszámíthatóságot figyeljük

A hitelminősítő figyelemmel kíséri, hogy milyen jellegű megállapodás jön létre Magyarország, az IMF és az EU között.

A Standard & Poor's számára a magyar államadós-osztályzat kialakítása szempontjából elsősorban a gazdaságpolitikai kiszámíthatóság a fő tényező - hangzott el a nemzetközi hitelminősítő által az európai és az amerikai adósbesorolások idei kilátásairól szerdán rendezett londoni szakszemináriumon.

Az elemzők, piaci szereplők és újságírók számára tartott, videokonferencia formájában megszervezett rendezvényen - az MTI kérdésére, hogy az IMF/EU-megállapodás majdani létrejötte nyomán javulhatnak-e Magyarország adósosztályzatai - Frank Gill, az S&P európai szuverén besorolásokért felelős igazgatója úgy fogalmazott, hogy egyelőre "túl korai lenne erről nagy biztonsággal véleményt mondani".

Az S&P vezető szakértője szerint a finanszírozási igények szempontjából tekintve, abszolút értelemben Magyarországnak nem kell nagyon nagy összegű finanszírozási forrás. A magyar folyómérleg-egyenleg többletben van, a munkapiac sok nyugat-európai országéval összehasonlítva jóval kevésbé merev, sőt meglehetősen rugalmas.

Az elmúlt másfél évben azonban a Standard & Poor's megítélése szerint romlott a gazdaságpolitikai hatékonyság, "szelektív adóztatás" érvényesül egyes olyan szolgáltatási szektorokban, amelyekben magas a külföldi tőkebefektetések súlya, ez pedig visszafoghatja a működőtőke-beáramlást, ami viszont gyengítheti a növekedési kilátásokat - vélekedett a Standard & Poor's európai besorolási igazgatója.

Frank Gill közölte: véleménye szerint az IMF/EU-programhoz "jelentős előzetes feltételrendszer" járul majd, amelyet teljesíteni kell, mielőtt "bármilyen pénzösszeget folyósítanának".

Az S&P vezető szakértője hozzátette azonban, hogy osztályzati szempontból az Standard & Poor's számára "a kérdés inkább a gazdaságpolitika kiszámíthatósága".

Gill mindazonáltal kijelentette: a hitelminősítő figyelemmel kíséri, hogy milyen jellegű megállapodás jön létre Magyarország, az IMF és az EU között, és azt is, hogy a megállapodás megfelelő rögzítő elemként szolgál-e majd a jövőbeni gazdaságpolitikai döntéshozatali folyamatban.

Az S&P néhány hete a már nem befektetési ajánlású "BB plusz" szintre sorolta vissza a magyar államadós-osztályzatot, és az új besorolásra is további leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív kilátás van érvényben.

Az euróövezet várható adósbesorolási folyamatairól Gill a szerdai szakkonferencián felidézte, hogy a Standard & Poor's a 17 valutauniós tagország közül 15-nek a szuverén adóskockázati osztályzatára is negatív kilátást tart érvényben, ami az S&P-igazgató szerint azt jelenti, hogy "legalább egyharmados" az esély ezeknek az országoknak a leminősítésére még az idén vagy jövőre.

A két kivétel Németország és Szlovákia, amelyek osztályzati kilátása a cég nyilvántartásában stabil.

Frank Gill közölte, hogy az S&P változatlanul romlónak látja a hitelpiaci kondíciókat például Franciaországban és Olaszországban, és ez a cég szerint tovább fogja gyengíteni a belső keresletet. Ebben a helyzetben nagyon nehéz előrevetíteni, hogy milyen lesz ezeknek az országoknak a költségvetési teljesítménye az idén - tette hozzá.

A Standard & Poor's január közepén egyszerre kilenc eurótagállamot minősített le, arra a véleményére hivatkozva, hogy az addig hozott válságintézkedések nem elégségesek a valutaunió pénzügyi problémáinak kezeléséhez. Franciaországtól - a második legnagyobb eurógazdaságtól - és Ausztriától a hitelminősítő megvonta a lehetséges legjobb, "AAA" besorolást, Portugáliát és Ciprust pedig befektetésre már nem ajánlott adósosztályzati szintre sorolta vissza.

Portugália adósosztályzata jelenleg gyengébb Magyarországénál az S&P listáján.

Arra a kérdésre, hogy mekkora a kockázata egy esetleges hirtelen leállásnak a közép-kelet-európai térség külső finanszírozásában, Frank Gill az S&P szerdai konferenciáján nem bocsátkozott számszerű esélylatolgatásba. Kijelentette ugyanakkor, hogy a nyugat-európai bankok a felzárkózó európai gazdaságok domináns hitelezői, és e nyugati bankokra saját országuk felügyeleti hatóságai részéről is nyomás nehezedik külső kitettségeik csökkentése végett. Ez egyértelműen kedvezőtlen hitelpiaci kondíciókat eredményez a közép-kelet-európai térségben.

Arra a kérdésre, hogy mekkora esélyűnek ítéli Görögország és más euróövezeti tagállamok távozását a valutaunióból, az S&P vezető szakelemzője kijelentette, hogy ez végső soron politikai jellegű kérdés. Görögországon múlik annak eldöntése, hogy hajlandó-e végrehajtani azokat a gazdaságpolitikai intézkedéseket, amelyek euróövezeti tagságának fenntartásához szükségesek.

Ha azonban Görögország távozna az euróövezetből, akkor egyrészt csődbe menne pénzügyi szektora, másrészt a görög gazdaság még a jelenleginél is gyorsabb kiigazításra kényszerülne, mivel ebben az esetben Görögország számára már nem lenne hozzáférhető az euróövezeti jegybank, mint utolsó hitelezői mentsvár - fejtegette a Standard & Poor's igazgatója.

Frank Gill szerint mindezek alapján a Standard & Poor's alapeseti előrejelzése az, hogy Görögország az euróövezet tagja marad, és megpróbálja végrehajtani a fájdalmas kiigazító lépéseket.

Az S&P európai igazgatója is elismerte ugyanakkor annak lehetőségét, hogy ha ez még évekig tartó további gazdasági visszaeséssel és emelkedő munkanélküliséggel jár, az nyomást gyakorolhat a görög politikai vezetésre "az (euróövezeti) tagság újragondolása végett".

Más nagy londoni házak gyakorlatilag biztosra veszik Görögország távozását.

Az egyik vezető londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics jelenleg érvényes előrejelzési forgatókönyve alapján például Görögország már az idén távozik az euróövezetből, és 2013-ban "további kis tagállamok követik".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Komáromban 2300 főt bocsát el a Nokia

Ázsiába helyezi át az okostelefonok gyártását a Nokia, ezért 4000 dolgozótól válnak meg. A komáromi… Tovább olvasom