Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Spekulánsok nyerhetnek a kései kárpótlási árveréseken

Csak kárpótlási jeggyel lehet licitálni olyan, a közeli jövőben belterületté váló termőföldekre, amelyeket még sohasem hirdettek meg árverésre.
Mivel a kárpótlási folyamat már több mint egy évtizede lezárult, a fel nem használt kárpótlási jegyekkel vélhetően ingatlanspekulánsok tudják a piaci ár töredékéért megszerezni a földeket - írta a Népszabadság.

A lap csütörtöki számában azt írta, hogy a legközelebbi ilyen árverés Békéscsabán lesz, ahol több olyan földdarabra is lehet majd licitálni, amelyeket valószínűleg hamarosan átminősítenek belterületté. Szakértők szerint ebben az esetben akár ezerszeres is lehet a vásárló haszna.

A földeket az önkormányzat is szerette volna megszerezni, de egy bírósági döntés szerint csak azt követően tehetné meg, hogy legalább egy sikertelen árverést rendeztek az adott földdarabra.

A lap idézi Velkey Gábor volt békéscsabai alpolgármestert, aki szerint a helyzetet úgy lehetne rendezni, ha leállítanák az árveréseket, a kárpótlásból még visszamaradt földterületekre részletes kalkulációt készítenének, és jogszabállyal akadályoznák meg ezeknek a területeknek az elkótyavetyélését.

Emlékeztet a cikk arra is, hogy a kései kárpótlási árverések ügye az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának ülésén is téma volt. A képviselők pártállástól függetlenül botrányosnak tartották az ügyet, és levélben fordultak Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti, valamint Gráf József agrárminiszterhez az árverések leállításáért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

GKI: jövőre már nem esik a GDP

Nem csökken tovább a GDP jövőre az idei 6,5 százalékos visszaesés után a GKI Gazdaságkutató Zrt.… Tovább olvasom