Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Stagnálás várható idén a kiskereskedelemben

Idén várhatóan stagnál majd a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon, így a háztartások fogyasztása nem tud hozzájárulni a gazdaság bővüléséhez - vélekedtek a frissen közölt kiskereskedelmi adatokról az MTI által megkérdezett elemzők.
A kiskereskedelmi értékesítés volumene - a naptárhatástól megtisztított és a szezonális adatok alapján - júniusban 0,5 százalékkal mérséklődött, az első félévben pedig lényegében stagnált, 0,2 százalékkal apadt az előző év azonos időszakához képest - közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője az MTI-hez eljuttatott szerdai kommentárjában hangsúlyozza, hogy a foglalkoztatás lassú bővülése és a nettó bérek reálnövekedése ellenére a háztartások fogyasztása továbbra sem élénkül, amiben a fő szerepet a háztartások óvatossági megtakarításainak növekedése, a mérlegkiigazítás elhúzódó folyamata és a növekvő hiteltörlesztő részletek játsszák.

A szakértő a következő hónapokban sem vár változást, bár egyes hónapokban bázishatások miatt újra lehetnek pozitív értékek is. Az előzetes várakozásokkal szemben a nyugdíjpénztáraktól származó reálhozamok részleges elköltése várhatóan nem okoz élénkülést a forgalomban, mivel ezzel szemben a drámai mértékben megugró törlesztő részletek ezt ellensúlyozzák. Suppan Gergely a következő hónapokban továbbra is -0,5 és +0,5 százalék közötti forgalomváltozásra számít.

Ennek következtében a korábbi várakozásokkal szemben a háztartások fogyasztása idén nem tud hozzájárulni a bruttó hazai termék (GDP) növekedéséhez, amit a külső kereslet lassulása is egyre erőteljesebben korlátozhat. Ez utóbbit azonban egyes - elsősorban autóipari - nagyberuházások kapacitásnövelő hatása némileg ellensúlyozhatja - fűzte hozzá az elemző.

Németh Dávid, az ING Bank elemzője az MTI-nek elmondta: bár pozitívum, hogy kissé bővült az élelmiszerek iránti kereslet, ugyanakkor az év egészét tekintve nem lehet nagy fellendülésre számítani a kiskereskedelemben, inkább stagnálás várható. Ő is úgy vélekedett, hogy a következő hónapokban kismértékben emelkedhet a kiskereskedelmi forgalom éves összehasonlításban, de valószínűleg ez sem a fogyasztás fellendülésének, hanem inkább a tavalyi alacsony bázisnak lesz köszönhető.

A hitelek drágulása és a bizonytalan kilátások a reálbérek növekedése ellenére is visszafogják a fogyasztást - mondta Németh Dávid.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszaesett a kiskereskedelmi forgalom

A kiskereskedelmi értékesítés volumene júniusban 0,5 százalékkal mérséklődött az előző hónaphoz képest, amikor 0,5 százalékkal nőtt áprilishoz képest. Tovább olvasom