Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Stratégiai megállapodást köt a kormány és a japán Denso

Stratégiai partnerségi megállapodást köt ma a kormány a japán Denso Gyártó Magyarország Kft.-vel Budapesten.

Stratégiai partnerségi megállapodást kötött a kormány a japán autóipari beszállító céggel, a Denso Gyártó Magyarország Kft.-vel szerdán Budapesten.

A megállapodást a magyar kormány részéről Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár, a Denso képviseletében Jamagucsi Sinszuke elnök írta alá.

Szijjártó Péter az aláírást megelőző beszédében kiemelte, hogy a Denso 15 éve termel Magyarországon, és ez idő alatt 500 millió eurónyi befektetést hajtott végre. Az államtitkár bejelentette: a japán cég hamarosan újabb magyarországi beruházásról dönthet, az erről szóló tárgyalások a kormánnyal az utolsó fázishoz érkeztek. A döntés a legmodernebb technológia magyarországi alkalmazását, egy következő évtizedre versenyképességet biztosító termékskálát és néhányszáz új munkahelyet jelet az ország számára.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a Denso a világ második legnagyobb autóipari beszállító vállalata, amely mind a négy Magyarországon működő autógyártónak szállít. Az itt előállított termékei a lehető legprecízebb megmunkálást igénylik, ebből következően a Denso rendkívül erős a kutatás-fejlesztés területén, ez pedig egybevág a magyar kormány gazdaságpolitikai célkitűzéseivel, a kormány ugyanis arra törekszik, hogy támogassa a k+f tevékenységet - fejtette ki.

Az államtitkár megemlítette, hogy Jamagucsi Sinszukét a közelmúltban beválasztották a Denso cégcsoport világszintű, stratégiai döntéshozó testületébe. Hozzátette: "reményeinek szerint egy szavazatra biztosan számíthatunk tőle a Denso vezetőségében akkor, amikor újabb beruházásokról vagy fejlesztésekről döntenek".

Elmondta azt is, hogy a Denso a harmadik japán cég, amellyel a magyar kormány stratégiai megállapodást köt a Suzuki és a Bridgestone után. 2012-t sikeres évnek nevezte a magyar-japán gazdasági kapcsolatok történetében, hiszen 713 millió eurónyi magyarországi beruházást jelentettek be japán cégek tavaly, amellyel 1435 új munkahely jöhet létre.

Jamagucsi Sinszuke, a Denso elnöke hangsúlyozta, hogy a Székesfehérváron működő Denso folyamatosan igyekszik erősíteni a kapcsolatot a helyi beszállítókkal, a vállalat ezzel is hozzá szeretne járulni Magyarország gazdasági fejlődéséhez.

A cég beszállítói forgalmának 25 százalékát magyarországi vállalatok adják. Székesfehérvár gépipari hagyományaihoz híven a város adja a vállalat magyarországi gépbeszerzéseinek a 60 százalékát, és a jövőben ennek az aránynak a növelésére törekszik a Denso. Emellett a vállalat mintegy ötezer embernek ad munkát - tette hozzá.

A Denso elnöke szerint a most aláírt stratégiai megállapodással Magyarország kormánya elismeri a cég eddigi tevékenységét, és ez egyben újabb lendületet is ad a vállalat további fejlődéséhez.

"Meggyőződésem, hogy a megállapodás aláírásával a Denso hosszútávon tud hozzájárulni a magyar gépjárműipar fejlődéséhez és Magyarország nemzetközi versenyképességének erősítéséhez" - mondta Jamagucsi Sinszuke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az árvízi vészhelyzet és a jog

Az árvízi védekezés kulcsa, hogy a polgári és hivatásos védelmi szervek összehangoltan és szakszerűen dolgozzanak. De mi a jogszabályi háttér? Tovább olvasom