Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Surányi, Chikán: Magyarország nem teljesít jobban

Magyarország komoly versenyképességi hátrányba került az elmúlt években - véli Chikán Attila.
A kormány véleményével ellentétben Magyarország nem teljesít jobban a korábbi kormányok időszakához képest - fogalmazta meg Surányi György volt jegybankelnök és Chikán Attila egyetemi professzor, az első Orbán-kormány egykori gazdasági minisztere a Szabadságért Alapítvány csütörtöki budapesti rendezvényén egybehangzóan.

A két neves közgazdász a Szabadságért Alapítvány "Lesz-e liberális gazdaság Magyarországon" című rendezvényén a rendszerváltás óta eltelt időszak folyamatait, illetve a mostani gazdasági kilátásokat elemezte.

Chikán Attila úgy vélte: Magyarország komoly versenyképességi hátrányba került az elmúlt években a szomszéd államokkal való összehasonlításban, de a különböző világranglistákat tekintve is. Igaz, véleménye szerint a lecsúszás már korábban, a 2000-es évek elejétől elkezdődött és nem sikerült megtalálni annak a módját, hogyan állítsuk meg a lemaradást. Elmondta, most már nem a visegrádi államokkal, hanem Romániával és Bulgáriával versenyzünk.

Surányi György szerint is komoly hátrányba került az ország a makrogazdasági szempontokat tekintve Lengyelországgal, Csehországgal, illetve Szlovákiával szemben.

Elmondta: évek óta talán csak a külső egyensúly, a folyó fizetési mérleg adataira, többletére lehet az ország büszke, e mögött azonban az alacsony fogyasztás és a beruházások alacsony szintje húzódik meg.

Kiemelte: a régióban Magyarország az egyedüli állam, ahol 2007 óta csökken a beruházási ráta, ami tartósan negatívan hat majd az ország gazdaságának növekedésére, "ez bekorlátozza Magyarország lehetőségeit."

Mindketten élesen bírálták a rezsicsökkentést, mint tartós folyamatot. Surányi György szerint a rezsicsökkentés jelenlegi formája annak kedvez, aki minél több energiát fogyaszt, ráadásul "meglepetés dezinflációt" idéz elő, és ez a még korábban, mintegy 6-7 százalékos kamatokkal piacra dobott állampapírok reálkamatait is megemeli, áttételesen megemelve a költségvetés kiadásait.

Chikán Attila pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az energetikai cégek elvesztik a bizalmat a magyar gazdaságban, s még a szükséges pótlólagos beruházásokat sem hajtják majd végre. A rezsicsökkentést a cégek közötti piaci versennyel kellett volna megvalósítani - mondta a professzor.

Olvasóink írták

 • 10. NP1 2013. július 12. 17:36
  „8. achilleus 2013.07.12. 15:51

  1, Mondjuk a szlovákoknak sikerült elszakadniuk a környezetüktől.....
  2, Akkor mégis csak az EU a "környezetünk" ami ellen egyébként permanens szabadságharcot vívunk?
  3, Az áprilisi adatokat nem kellett propagálnom, megtette ezt a Pártunk és Kormányunk. A falkában támadó szóvivők trendfordulóról beszéltek... Egyébként minden épeszű ember örült volna egy valódi trendfordulónak.”
 • 9. macs 2013. július 12. 17:26
  „6. achilleus,
  őszinte leszek, engem nem vigasztal, hogy miután a tehenem elpusztult, a szomszéd tehene is döglődik. :-)”
 • 8. achilleus 2013. július 12. 15:51
  „7. NP1 2013.07.12. 15:38
  1) nagyon nehéz egy exportorientált országnak elszakadnia a környezetétől, itt vannak például a csehek, megszólalásig hasonló adatokat produkálnak: "A ma (2013.06.04.) közzétett felülvizsgált adatok alapján az előzetes becslésnél mélyebb az első negyedéves cseh recesszió. A cseh statisztikai hivatal ma közzétett adatai alapján a GDP negyedéves szinten 1,1 százalékkal, míg éves szinten 2,2 százalékkal zsugorodott." Vagy náluk is Orbán a hibás?
  2) Az áprilisi adatokat is ilyen lelkesen propagáltad? Akkor idézek két teljes mondatot: "A KSH ma közzétett adatai alapján májusban az ipari termelés éves összevetésben 2,1%-kal csökkent az áprilisban mért 5,3%-os emelkedés után. Áprilishoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelési index májusban 1,3%-kal csökkent, ami 4 havi emelkedés után az első visszaesés." - http://profitline.hu/hircentrum/hir/292273/Majusban-megtort-az-ipari-termeles-emelkedo-trendje”
 • 7. NP1 2013. július 12. 15:38
  „"Idén májusban év/év alapon - kiigazítatlanul és munkanapokkal kiigazítva is - hirtelen 2,1 százalékkal csökkent a magyar ipar termelése ..." - ennyi!
  Lehet itt papolni a rossz hír hozójának bal vagy jobb oldali elkötelezettségéről - ez tény, oszt annyi.”
 • 6. achilleus 2013. július 12. 13:57
  „5. macs 2013.07.12. 11:44
  Baloldalisággal nem is (bár Surányi azért tett egy-két szívességet jegybankelnökként például Horn Gyulának), de liberálisnak nyugodtan lehet őket tartani, magyarán mindketten az IMF-lemezét fújják. Egyébként, amit a lemaradásról mondanak, az értelmezhetetlen az utóbbi egy-két év távlatában. Ez a hír például mai. Nyilván még nem olvashatta a két liberális agytröszt:

  http://profitline.hu/hircentrum/hir/292288/Csokkent-az-euroovezeti-ipari-termeles
  "A szezonálisan kiigazított adatok alapján az euróövezet ipari termelése májusban 0,3 százalékkal csökkent az áprilisban mért 0,5 százalékos bővülés után - közölte az Eurostat. Elemzők 0,2 százalékos visszaesésre számítottak. Az előző év azonos időszakához képest az ipari termelés 1,3 százalékkal zsugorodott az áprilisi 0,6 százalékos csökkenés után. A májusi adatok arra utalnak, hogy az euróövezet gazdasága a második negyedévben is zsugorodni fog. Az egész Európai Uniót tekintve az ipari termelés májusban havi szinten 0,6 százalékkal csökkent az áprilisi 0,3 százalékos bővülés után, míg éves összevetésben 1,6 százalékkal zsugorodott az áprilisi 0,7 százalékos visszaesés után.
  A tagországokat tekintve az ipari termelés májusban havi szinten a legnagyobb mértékben Romániában (-10,7%), Litvániában (-6,3%) és Svédországban (-3,8%) csökkent, míg a legnagyobb bővülést Portugáliában (6,1%), Lettországban (2,2%) és Észtországban (2%) mérték. Éves összevetésben a legnagyobb visszaesés Írországban és Svédországban (-7,7% mindkét országban), Bulgáriában (-6.0%) és Finnországban (-5.3%) mutatkozott, a legnagyobb bővülést pedig Litvániában (+21.6%), Észtországban (+6.3%) és Portugáliában (+4.5%) jegyzeték fel."”
 • 5. macs 2013. július 12. 11:44
  „Azért se Chikánt, se Surányit sem lehet baloldalisággal vádolni, vagy tévedek? :-)”
 • 4. grafika88 2013. július 12. 11:20
  „Már csak Romániával--Bulgáriával ..na meg az Afrikai -országokkal versenyzünk !

  Nem tudom, ezt a cikkat olvassa-e orbán, és a 13 tanácsadója ?? mert neki ilyen is van !
  11 min.megbizott..és 2 mint. biztos = ők havonta : 9 milliót kaszálnak.+ 4 nek jár autó..+ 2 még soför is !

  Dübörög a gazdaság, az első fél évben : 16 000 céget töröltek !számoltak fel !!
  Dübörög a .....csak jun.hóban : 162 milliárd ft volt a hiány..ami 82 % --az évesnek!!!
  orbán és rezsimje ..fordítva ül a lovon !

  orbán és rezsimje f”
 • 3. zsozso64 2013. július 12. 11:03
  „Talán csak az elvakult Fidesz rajongók csodálkoznak el azon, hogy jobboldali beállítottságú szakemberek is egyre többen mondanak ellent, a kormány propaganda tarthatatlan ökörségeinek! Mára már igen elvakultnak, vagy jól megfizetettnek kell lenni ahhoz, hogy értelmes ember a Fidesz álláspontját elfogadja! Biztos van a közgazdaságtannak olyan kalandora, aki érdemesnek tartotta a "Matolcsyzmus" tételeit kipróbálásra, de mára kiderült, ezek közül senki nem lenne hajlandó ezt a kalandorságot finanszírozni! Lassan de biztosan minden értelmes ember kihátrál mögüle.
  Mára csak mi maradtunk akik pénzével még játszódhatnak ezek a gyerekek...! A mi adóforintjaink is egyre fogynak, no meg láthatóan a türelmünk is!! Biztos vagyok abban, hogy ezután a "magasívü gazdasági kísérlet" után már nem lehet elsunnyogni a hűvös oldalon egy elveszített választás után! Ennek a kísérletnek a megvalósításához bizony, jó néhány korábban, más kormányok által "szentnek" tartott demokratikus vívmányt kellett a szemétdombra dobni. A szembeállított országban egyik félnek sem volt jó ami itt történt az elmúlt 11-12 évben. Egyedül a szembeállítóknak volt jó, de nekik nem kicsit... Ami biztos az ellentét szembeállítok és szembeállítottak között mára kibékíthetetlené vált. Valakiknek mennie kell! A kérdés mi költözzünk vagy Ők???”
 • 2. X_Y 2013. július 12. 06:08
  „...aztán majd még sikeresebben és jobban teljesítve Ukrajnával, és Moldáviával lesz a verseny, majd a további sikerek után pár közép-afrikai országgal.”
 • 1. queenmargareth1 2013. július 11. 21:44
  „Jaj, ilyet kimondani is tilos!:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szijjártó Péter az Arab Üzleti Klub elnökével tárgyalt

A téma Magyarország és az arab országok közötti gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzése volt. Tovább olvasom