Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Sűrített földgázzal működő autóbuszok beszerzését támogató pályázat indul

Szeptember végéig, vagy az 1,6 milliárd forintos keret kimerüléséig nyújthatnak be pályázatot az állami és az önkormányzati tulajdonú közlekedési társaságok a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) sűrített földgáz meghajtású autóbuszok beszerzését segítő kiírására.
A szaktárca pénteki közleménye szerint a pályázaton közösségi közlekedési feladatokat érvényes közszolgáltatási szerződés alapján ellátó állami vagy önkormányzati tulajdonú gazdálkodó szervezetek vehetnek részt. A támogatás kizárólag új, alacsony padlójú, földgázüzemű autóbuszok beszerzéséhez igényelhető. Az NFM által biztosított forrásból az azonos műszaki tartalmú dízelüzemű és gázüzemű járművek árkülönbözete fedezhető.

A vissza nem térítendő támogatás mértéke szóló kialakítású járművenként legfeljebb 18 millió forint, csuklós autóbuszonként legfeljebb 24 millió forint lehet.

A pályázónak vállalnia kell, hogy a járművek üzembe állítását követő két hónapon belül véglegesen kivon a forgalomból legalább ugyanannyi, környezetvédelmi szempontból elavult autóbuszt. További feltételként a sűrített földgáz meghajtású (CNG) buszok közlekedtetéséhez, például az üzemanyag töltéséhez megfelelő infrastrukturális hátteret kell biztosítania vagy kialakítania, és legalább három évig fenntartania.

A gáz meghajtású járművek használatának terjedésével csökkenthető a közösségi közlekedés szén-dioxid-kibocsátása, illetve a szálló por koncentrációja, a városok légszennyeződése. A vissza nem térítendő, utófinanszírozású támogatást az Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer keretében, a kvótabevételek terhére biztosítja a szaktárca.

Olvasóink írták

  • 1. szatyi 2013. április 06. 12:59
    „Most lehetne egy pár pótlóbuszt az SZKT-nek -szinte ingyen- lecserélnie!
    Szegeden minden feltétel adott az üzemeltetésre!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soros: Európa a lassú halálba menetel

Európa olyan utat választott, amely Japánt az elmúlt 25 év alatt a lassú halálba vezette - mondta Soros György. Tovább olvasom