Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Szabadulnának az emberek a házaiktól

Egy év alatt több régióban megugrott az eladásra kínált ingatlanhirdetések száma. Az egyes megyék között lehetnek eltérések, de jól látható a tendencia, hogy az emberek szabadulnának ingatlanjaiktól. Budapesten és Pest megyében például nagyjából kétszer annyian adnák el lakásukat vagy házukat, mint az előző évben. A négyzetméterárak mégsem csökkennek drasztikusan.
Míg az ingatlanhirdetések száma országszerte növekedett, az eladási árak nem csökkentek – derül ki a Jófogás.hu statisztikájából, amely régiónként vizsgálta az elmúlt egy év ingatlanpiacának tendenciáit. Megyei szinten jelentős árkülönbségek mutatkoznak; a legszembetűnőbb talán a Baranya megyében és a Pest megyében kínált lakások összehasonlítása. Míg Pest megyében idén szeptemberben a lakások átlagos ára 191 ezer forintos négyzetméterár körül mozgott, addig Baranyában a vásárlók egy négyzetméterre 80 ezer forinttal számolhattak, Csongrád megyében viszont 130 ezerrel.

Ennél is nagyobb eltérés mutatkozik a budapesti és Nógrád megyei házak esetében, amelyek átlagára Budapesten 220 ezer, Nógrádban viszont mindössze 88 ezer forint négyzetméterenként. Egy budapesti ház árából két és fél házat vásárolhatunk Nógrád megyében – de egy lakás is kétszer annyit ér Pest megyében, mint Baranyában.

– Mivel az elmúlt egy évben jelentősen növekedett az eladásra kínált ingatlanok száma, azt várnánk, hogy a négyzetméter árak ennek arányában csökkentek. Nem így lett, sőt egyes régiókban inkább nőttek – mondta Budai László, a kimutatást készítő Jófogás.hu ügyvezető igazgatója. – Míg tavaly nagyjából 184 ezer forintba került egy budapesti ingatlan átlag négyzetmétere, addig idén már 17 ezerrel többet kell fizetni érte, de Bács-Kiskun és Baranya megyében is pár ezer forinttal nőtt a tavalyi négyzetméterár. Ez azt is jelentheti, hogy most valamivel többet kaphatunk ingatlanainkért, mint 2012 szeptemberében.

Akadnak azért olyan régiók is, ahol megközelítőleg ugyanannyit kérnek az ingatlanokért idén is, sőt néhol pár ezer forintot spórolhatnak a vevők. Igaz ez Komárom-Esztergom megyére, ahol 5 ezer forinttal kevesebbe kerül egy négyzetméter, vagy Fejér megyére, ahol jelentősen, 23 ezerrel lett olcsóbb az ingatlanok négyzetméterenkénti ára. A főváros mellett Pest, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megye került a legdrágább ingatlanok dobogójára, a legolcsóbbak térképén pedig Nógrád megye mellett Baranya és Borsod-Abaúj-Zemplén megye látható. Csongrád megye a középmezőnyben foglal helyet.

Olvasóink írták

 • 7. partizánok 2013. október 08. 17:56
  „5. rózsakert 2013.10.08. 16:27

  "Látom mindkét helyen ismétli önmagát ,"
  Hát hogy a gyengébbek is megértsék.
  :-)

  " de előtte még, hogy magamhoz is jó legyek 315ft-os eurót is szeretnék látni......onnan majd mehet 290 alá."

  Ne törődjön vele, hogy az nekünk milyen rossz lenne.
  Oda se neki. Túléljük azt is.
  Sajnos sokan meg próbálnak nyerészkedni ezen az országon,csoda még, hogy egyáltalán áll, de a kapitalizmus már csak ilyen.
  A hab a tortán az, hogy egyesek még oda is k....k, ahonnan esznek.”
 • 6. macs 2013. október 08. 16:32
  „Nem értem mi abban az érdekes, hogy a nyugati határszélen megnőtt a kereslet és ennek következményeként a lakások ára. Sokan Ausztriában és Szlovákiában dolgoznak, de itthon laknak, majd a következő lépcsőben ki is költöznek. Sőt, mint ahogy azt egy ingatlan szakértőtől hallottam, Szlovákiából érkezők, de továbbra is ott dolgozók, vesznek házakat, lakásokat a határ közelében, mert nálunk nekik olcsó a megélhetés.”
 • 5. rózsakert 2013. október 08. 16:27
  „4. partizánok 2013.10.08. 14:05

  Látom mindkét helyen ismétli önmagát , amúgy minden jót kívánok,miért is ne tenném, de előtte még, hogy magamhoz is jó legyek 315ft-os eurót is szeretnék látni......onnan majd mehet 290 alá.”
 • 4. partizánok 2013. október 08. 14:05
  „3. rózsakert 2013.10.08. 13:58

  Hát igen kedves rózsakert .....
  Kelet-Európa 100%-ig a legrosszabb hely a világon és mindenhol csak jobb lehet.
  De azért köszönjük, hogy aggódik értünk és kitartásra buzdít bennünket, onnan a tejjel-mézzel folyó mesés nyugatról.”
 • 3. rózsakert 2013. október 08. 13:58
  „2. partizánok 2013.10.08. 13:38

  Pontosan így van, a nyugdíjasaikat viszik ki lengyel-cseh-szlovák -magyar idősek otthonába, havi 1500-2000 eurós a díja, olvastam tudom.

  A gond ott az, hogy maguktól a potenciális vevők is nyugatra távoznak ,és meglátva a lehetőséget,már nem akarnak visszamenni.

  Maguknál a felmérések szerint alsó hangon is majd 550 ezer ingatlan áll üresen -----nézze meg a hirdető portálokat , brutális a túlkínálat és csak nő és nő.”
 • 2. partizánok 2013. október 08. 13:38
  „1. rózsakert 2013.10.08. 11:53
  "naná---mert mindenki távozna onnan és nem véletlenül !"

  Az a fontos, hogy te tudod a biztosat és ezt megosztod velünk.
  Várjuk továbbra is okos megszólalásaid,mint a mannát.

  Egyébként, fél Európa kivándorol, ha nem tudnád...és van visszavándorlás is, még ha nem is vallják be.

  "A betelepülők nagy része az EU-ból érkezett, érthető módon annak is a krízis által leginkább sújtott területeiről, Dél- és Kelet-Európából. A Görögországból érkezők száma 90 százalékkal nőtt 2010-hez képest (11 ezer fővel), a spanyoloké 52 százalékkal (7000 emberrel), a 2004-ben az EU-hoz csatlakozott országokból jövők pedig 43 százalékkal, 75 ezerrel többen voltak...

  Ebből 12 ezer fős növekmény jutott a magyarokra, jóval kevesebb, mint a lengyeleké vagy a románoké - derül ki a sajtóközleményből.....
  ....Ez a 41 ezer főnyi kitelepülő annyi, mint Cegléd teljes lakossága, mintha az adott városból mindenki Németországba költözött volna tavaly. Igaz, mivel van visszaáramlás is, ezért nettóban csak 17 ezer embert, azaz csak egy Mohácsot veszítettünk" - kommentálta egyik kollégánk."

  És most kapaszkodj meg!

  "Érdekesség, hogy az új német közlemény szerint Németországot 140 ezer német hagyta el, és csak 116 ezer települt vissza."

  Forrás: Privátbankár

  Na ehhez mit szólsz?”
 • 1. rózsakert 2013. október 08. 11:53
  „naná---mert mindenki távozna onnan és nem véletlenül !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább nőtt a külföldön tanuló magyar egyetemisták száma

Tovább nőtt a külföldön tanuló magyar egyetemisták száma a Napi Gazdaság keddi számában ismertetett… Tovább olvasom