Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Szabályozatlanság jellemzi a létesítménygazdálkodási ágazatot

A 400 ezer munkavállalót foglalkoztató magyarországi létesítménygazdálkodást szabályozatlanság jellemzi.
Szabályozatlanság jellemzi a magyarországi létesítménygazdálkodást, amely 400 ezer munkavállalót foglalkoztató, a GDP 7 százalékát, évi mintegy 2000 milliárd forint teljesítményt nyújtó ágazat - hívja fel figyelmet az év ingatlankezelőjének eddig háromszor megválasztott Dome Facility Services Group Kft. (DFSG) az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A létesítménygazdálkodás magába foglalja a kezelt épület műszaki karbantartását, takarítását, őrzés-védelmét, az energiamenedzsmentet, továbbá a munkavégzéshez kapcsolódó szolgáltatásokat, így az étkezést, a jármű flottakezelést, az információs és kommunikációs szolgáltatásokat, továbbá az egészségügyi a tűzbiztonsági, és a munkavédelmi szolgáltatást is.

A cégek az egyes részfeladatokat alvállalkozásba adják, így ez az iparág a kisvállalkozások területe, a feladatok pedig jelentős kézi (élő) munkát igényelnek.

A DFSG szerint a szabályozás fogyatékosságának lehet betudni, hogy nincs valamennyi költségre kiterjedő egységes árazás, emiatt a különféle cégek árazásában jelentős különbségek vannak, a végső ár egy a kettő arányú is lehet ugyanazon tevékenyégre vonatkozóan. Konszolidált piacokon legfeljebb 30 százalékos az eltérés az árakban - jegyzik meg.

Hiányzik a magyar létesítménygazdálkodásra vonatkozó szabályozásból továbbá a kötelezően előírt felelősségbiztosítás, hasonlóképpen a szakmai képzettséghez kötött jogosultság meghatározása - mutatnak rá.

Az egyes részterületek képzési szabályai ismertek, de nincs stratégiai (felsőfokú menedzser) és taktikai (középfokú létesítménymérnök) szintű létesítménygazdálkodási képzés, ezért nem lehet egységes a vállalati létesítménygazdálkodási kultúra sem - olvasható a közleményben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mol: nagyobb nyereség és bevétel 2011-ben

A Mol Csoport 2011-es árbevétele egy év alatt 24 százalékkal, 5.341 milliárd forintra emelkedett. Tovább olvasom