Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Szakértők szerint adósságválság fenyeget

Az óriásivá duzzadó államadósság az Egyesült Államokban gazdasági válságot idézhet elő; a törvényhozásnak és a Fehér Háznak egy-két éven belül ellenlépéseket kell tennie - figyelmeztetett egy kétpárti szakértői csoport, amelynek tanulmányát a keddi The Washington Times ismertette.
Csak az utóbbi egy évben a hazai össztermék, a GDP 41 százalékáról 53 százalékára ugrott az adósság - mutatott rá a Peterson-Pew csoport, amelynek munkájában korábbi kongresszusi képviselők, a számvevőszék és a törvényhozás volt költségvetési szakértői vettek részt.

A szakértők becslése szerint ha a jelenlegi folyamatok folytatódnak, akkor az államadósság - amelybe beleszámítják az éves költségvetési hiányt, az állam által felvett kölcsönöket és a kormányzati pénzalapokat is - meredek emelkedése várható; 2018-ra el fogja érni a GDP 85 százalékát, és a mutató 2022-re 100, majd 2038-re 200 százalékos lesz.

Mielőtt azonban az adósságszint ilyen magasra szökne, az amerikai gazdaság bizonyosan adósságválságba kerül, jóllehet ezt korábban elképzelhetetlennek gondolták a világ vezető gazdaságában - jósolja a kétpárti csoport. A szakértők szerint a nemzetközi hitelezők egy idő után elfordulhatnak az Egyesült Államoktól, veszélybe kerülhet az életszínvonal és az amerikai gazdaság globális vezető szerepe.

A lap idézte a Gallup intézet felmérését, amely szerint az amerikaiaknak az egy évvel ezelőtti 52 százalék után már csak 31 százaléka hiszi, hogy Barack Obama képes megfékezni a szövetségi költekezést. Aggasztó jel, hogy a kongresszus demokrata vezetői a héten 1,2 billióról 1,8 billió dollárra emelték az állami adóssághatárt a megnövekedett állami hitelfelvétel fedezésére.

Az amerikai államadósság legmagasabb szintje a GDP 109 százaléka volt a második világháború után, a legalacsonyabbra, a GDP 26 százalékára 1981-ben süllyedt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább gyengült a forint

A tartózkodóbbá vált nemzetközi hangulatban tovább gyengültek a térségbeli devizák. Tovább olvasom