Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 3°C Még több cikk.

Szalmaszál – 25 éves korig

Csongrád megye - Az Orbán-kormány 2 és fél évének egyetlen, munkavállalókat segítő törvénymódosítása volt a pályakezdőkre is vonatkozó járulékkedvezmény – állítják az érdekvédők. Kérdés, hogyan lesz mérhető a hatása jövőre: az elvándorlások miatt nem tudjuk, valójában hány fiatal van munka nélkül.
Zsuzsa 3 éve ül otthon a szülei nyakán a főiskola befejezése óta: tanítani szeretne, de nincs lehetősége. Az eltelt időszakban nem volt olyan meghirdetett pedagógus állás, amelyik pályakezdőnek szólt, az iskolák általában 3–5 év szakmai gyakorlatot kértek. Az alkalmi munkákból élő, álláskeresési járadékra nem jogosult lány már betölti a 25-öt, mire 2013. január 1-jével életbe lép a munkahelyvédelmi program részeként megszavazott törvénymódosítás a pályakezdők járulékkedvezményéről. Zsuzsa azt mondta: a telet még kihúzza otthon, de tavasszal elmegy aljamunkát végezni külföldre.Tartósított álláskeresők

Az álláskeresők közel fele, 10 ezer Csongrád megyei fél éve, 25 százaléka 6 hónapnál régebben, 27 százaléka, 5412 fő egy éve, vagy annál hosszabb ideje folyamatosan szerepel a nyilvántartásokban, tehát tartósan regisztrált álláskereső. E réteg aránya a megyén belül Csongrádon és Szegeden 22–23 százalékkal a legalacsonyabb, Kisteleken csaknem 35 százalékkal a legmagasabb. A megyében a munkanélküliség 11 százalékos.
Az érdekképviseletek teljes egyetértésével vezetik be januártól a START-kártyát felváltó, a fiatalok elhelyezkedését segíteni hivatott, Zsuzsát azonban már nem érintő adótörvény-módosítást. Eszerint a legfeljebb 180 nap munkaviszonnyal rendelkező 25 év alatti pályakezdőknél a munkáltatóknak 100 ezer forint bruttó bérig nem kell szociális hozzájárulási adót és szakképzési hozzájárulást fizetniük. Csak a 100 ezer forintot meghaladó rész adózik majd 28,5 százalékkal.

Amennyiben lesznek állások a megyében, reménykedhetnek a pályakezdő munkanélküliek. Hányan vannak ők a statisztika szerint és hányan valójában? Csongrád megyéről legutoljára augusztus végén készült a kormányhivatal munkaügyi központjában elemzés. A nyár végén a közel 21 ezer regisztrált munkanélküli csaknem 14 százaléka, mintegy 3 ezer volt pályakezdő. Ők azok, akik nem futottak még világgá: egy szakértőnk becslése szerint a külföldön dolgozó Csongrád megyei fiatalok száma mégegyszer ennyi.

Amit még a munkaügyi központ adatbázisából megtudhattunk: 15 százalékkal több pályakezdő munkanélküli regisztráltatta magát most augusztusban, mint 2011-ben, ugyanebben a hónapban. Emelkedett a 25 év alattiak létszáma és aránya. Ezek a fiatalok nem kapnak álláskeresési járadékot, mivel nem dolgoztak meghatározott ideig. Nemcsak ők élnek egy fillér jövedelem nélkül: a megyében a regisztrált munkanélküliek 62 százaléka ugyanilyen helyzetben van. Csak 10 százaléknak „jár" a járadék 3 hónapig, 28 százalék pedig ilyen-olyan segélyt kap.

55 felett. Az 55 év feletti alkalmazott és a foglalkoztatás kezdő időpontját megelőző 9 hónapban legalább 6 hónapig állást kereső után is vehet igénybe a munkáltató szociális hozzájárulási adókedvezményt, legfeljebb 100 ezer forint bruttó munkabér után – ez is szerepel a törvénymódosításban. A kedvezmény mértéke az 55 évnél idősebbeknél 14, a munkanélkülieknél 27 százalék, és szintén az első 2 évben jár.

Olvasóink írták

  • 2. aquila0126 2012. november 25. 09:18
    „"Zsuzsa azt mondta: a telet még kihúzza otthon, de tavasszal elmegy aljamunkát végezni külföldre."

    Ettől a kijelentéstől egy kissé ellenszenvessé vált számomra a hölgy. Ha ezzel a hozzáállással keresett eddig munkát, akkor már ne is várjon tavaszig. Egyébként meg nem tudom minek képeznek ennyi pedagógust, mikor már gyerek sincs. A pályakezdők ne is nagyon gondolkodjanak hazai munkán, mert az nincs, és belátható időn belül nem is lesz. Ezzel az "emútkétévvel" tíz évre hazavágták Magyarországot itt munka nem lesz csak nyomor. A multik is szedik a sátorfájukat és eltünnek az országból. Egy kiló disznóhúsért tízezer Ft-ot is elkérnek majd és csak a lázárféléknek jut belőle. Egyetlen esélyünk a túlélésre ha 2014-ben eltakarítjuk a jelenlegi kormányt, de úgy ám, hogy a hivatalokba ültetett embereiket is elzavarjuk. Jobboldali kormánytól NE várjatok szociális érzékenységet, ezt próbáljátok már megérteni!”
  • 1. Szofja 2012. november 24. 09:07
    „Ez egy szegényes próbálkozás. A fiatalok 90 %-a már külföldön él, adózik, soha nem jön vissza egy ilyen nyomor negyed országba. A 20-40 éveseknek itt semmi munka ahol lenne ott a nyugdíjas, rokkantnyugdíjas dolgozik meg az ismerős. A legtöbb munkát meghirdetik mert kötelező de már a hirdetéskor felveszik rá az embert.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kivonul Magyarországról a Bricostore, ezer embert bocsáthatnak el - Győr is érintett

Bricostore igazgatója szerint Magyarországon a közeljövőben sem várható komoly és tartós fogyasztói fellendülés. Tovább olvasom