Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Százezren bukhatják el a rokkantsági ellátást

Komplex felülvizsgálatra kell bejelentkeznie annak a közel 100 ezer rokkantnyugdíjasnak, illetve rendszeres szociális járadékban részesülőnek, akik átalakítások miatt idén már nem feltétlenül jogosultak ellátásra.

Alig két hét áll rendelkezésre arra, hogy komplex felülvizsgálatra jelentkezzen be az a közel 100 ezer korábbi rokkantnyugdíjas, illetve rendszeres szociális járadékban részesülő, aki a tavalyi átalakítások miatt az idén már nem feltétlenül jogosult ellátásra - írta a Napi Gazdaság szerdán.

A megváltozott munkaképességűek ellátásait átalakító tavalyi törvény szerint azoknak a III. csoportos rokkantnyugdíjasoknak, illetve szociális járadékosoknak kell március 31-ig az illetékes hatóságnál jelentkezniük, akik 57. életévüket 2011 után töltik be, illetve rehabilitáció nélkül nem tudnak kereső tevékenységet folytatni - ennek hiányában 2012-től rehabilitációs ellátássá alakult korábbi járandóságuk májustól megszűnik. Március 5-ig a 111 ezer III. csoportos rokkantnyugdíjas, baleseti rokkantnyugdíjas, illetve 84 ezer járadékos közül 102851-en adtak be felülvizsgálati kérelmet - tájékoztatta a lapot a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi).

A felülvizsgálatokat 2013 végéig végezheti el a hatóság, a vizsgálat időpontjáig, majd a felülvizsgálati kérelemről szóló döntés kézhezvételét követő 2 hónapig az érintettek a korábbi ellátásuknak megfelelő összeget kapnak.

Azoknál, akiket rehabilitálhatónak talált a bizottság, attól függően változhat az ellátás összege, hogy rövidebb vagy hosszabb időt vesz igénybe a rehabilitáció: előbbiek a közfoglalkoztatási bér 40 százalékára (havi 28720 forintra) számíthatnak, utóbbiaknál pedig 80 százalék (havi 57440 forint) lehet az ellátás összege.

A rokkantsági és rehabilitációs ellátások finanszírozására (amely magában foglalja mind a rokkantsági, mind pedig a rehabilitációs ellátást) 2012-ben a központi költségvetésben az Egészségbiztosítási Alap fejezetében 342,3 milliárd forintot különítettek el - írta a Napi.

Olvasóink írták

 • 3. Együgyű 2012. március 21. 09:05
  „,,Százezren bukhatják el a rokkantsági ellátást"
  A 21. századi demokratikus, szabad, atyai magyar államban az az ember már nem számít embernek, aki valóban valódi rokkant és robotolni nem tud a gazdagokért. Vigyorgó Laza Jani már kimondta az őszinte gondolatát (a kormánynak). (Aki eddig nem vitte valamire az meg is érdemli.) A Fidesz-KDMP pártja pedig nem ezt örökölte 8 éve a komcsiktól! A felülvizsgáló orvosok körében most is megmaradt a korrupció és a velük szebben támasztott követelmény. A gazdag rokkant marad a szegény meg mehet vissza, ha tud a munka világába, mert a kormánynak a buta kétéves politikáját korrigálni kell. Számottevő meg takarítást itt sem fog elérni. Az azonban elismerést fog érdemelni, hogy a halálozás meg fog nőni a honban. A nemzeti mai népirtás kifinomult formában a 21. századi Magyarországon beindult. Az a szerencsétlen vagy szerencsés rokkant, aki bent marad, a rendszerben az meg elhull, mer a gyógyszertámogatás stb.. olyan alacsony bevételhez kötik, hogy alig lesz, aki igénybe veheti. Egy súlyos rokkantnak a havi gyógyszereinek az ára általában eléri a 5-18o ezer forintot. Persze nem csak gyógyszerre kell költenie, hanem létfenntartásra, számlákra, stb. De a hatalmon levők avval dicsekednek, hogy januárban az átlagkereset 219 ezer 1oo forint. Tehát véletlenül a köz gyógy ellátást nem az előbbi összegtől és lefele kellene adni? Vagy a valódi keresetek zöme nem éri el az előbb említet összeget.
  Kedves átlagos és magukat átlagosnak tartott honfitársak senkinek sem kívánom, hogy rokkant legyen, de sajnos bármelyik pillanatban az lehet. Azt, hogy az egészségünk megmaradjon, hála a mindenhatónak a valódi egyelőség miatt még lefizetni nem lehet. A jelenlegi politika az átlagos emberektől elvesz az úgy nevezett nagyoknak és értékeseknek ad!!!
  OFF.”
 • 2. t680822g 2012. március 21. 07:05
  „Magyarországon 900 ezer rokkantnyugdíjas van. Ebből 600 ezer 57 éven felüli, akit nem lehet felülvizsgákni sem se megszagolni. Ezeket Hoorn elvtárs százalékoltatta le, hogy ne legyenek munkanélküliek. Ezek a csaló, nem beteg csókos 60-as generáció. Természetesen nem öregségi nyugdíjat kapnak, hanem életük végéig rokkantnyugdíjat. A maradék 57 év alatti rokkantmyugdíjas valóban beteg generációt fogják cseszegetni, közülük 90 ezret akarnak visszaküldeni dolgozni betegen. Ezeknek az 57 éven felüli tömegnek kéne visszacsökkenteni kisebb összegre a rokkantnyugdíját, meg 2/3-uktól el is venném, csalással szerezték, kapták!”
 • 1. na 2012. március 21. 06:34
  „Elég érdekes a lebonyolítás!
  Ismerek olyat aki, hamarabb volt felülvizsgálaton, mint ahogy a felülvizsgálat kérelmi papírját beküldte volna!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

IMF: erős olajár-emelkedést hozhat egy iráni exportleállás

Akár 20-30 százalékos olajár-emelkedéshez is vezethet az iráni olajszállítások leállása a Nemzetközi… Tovább olvasom