Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 17°C | 26°C Még több cikk.

Százmilliárdokat hoz a költségvetésnek hosszabb áfakiutalás

Márciusban több mint százmilliárd forintot hozott a költségvetésnek az a tavalyi módosítás, amely meghosszabbította az áfa kiutalásának határidejét 75 napra, amely miatt a többlet egész évben több száz milliárd forintra rúghat, a határidő hosszabbítás - írja a Napi Gazdaság szerdai számában.
A lap emlékeztet arra, hogy a korábbi 45 nap helyett az idén már 75 napos határidőre fizet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A negyedéves áfabevallások miatt áprilisban az előző havinál is jelentősebb egyszeri pluszt adhat a büdzsének ez a lehetőség, ami több száz milliárd forint lehet egész évre vetítve - írja a Napi Gazdaság.

A lap szerint ugyanakkor a társaságoknak gondot jelent ez a likviditási rés.

Már a 45 napos várakozás sem volt könnyű, hiszen a 27 százalékos áfakintlevőséget csak a legerősebb pénzügyi helyzetű cégek tudják könnyen kezelni, a 75 nappal pedig nagyon messze kerül a kifizetés lehetősége, és akkor még szóba sem került, hogy a hatóság egy ellenőrzés megindítása után akár meg is hosszabbíthatja ezt a határidőt - írja a Napi Gazdaság.

Olvasóink írták

 • 1. Együgyű 2013. április 24. 08:16
  „,,Százmilliárdokat hoz a költségvetésnek hosszabb áfakiutalás"
  Végre a tavalyi módosítás, amely meghosszabbította az áfa kiutalásának határidejét 75 napra újabb sikertörténetet, sikert hozott a nemzeti egységes áldozatvállaló kormányunknak! Vélelmezem ez is a vállalkozókkal kötött egyfajta, speciális stratégiai megállapodás volt. A társaságoknak gondot jelent ez a likviditási rés? Ez csak hab a tortán, mert a társaságoknak egyebek mellett gondot jelent a fizetőképes kereslet megtalálása, a ,,csökkenő" infláció, és a kiszámíthatatlan gazdasági környezet! Pedig a kormánykommunikáció alapján Magyarország jobban teljesít! (Pardon mert tényleg teljesít!) A felső tízezer is fogyaszthatna már többet a volt gazdasági miniszterünk tündérmeséje alapján. Azonban nagy baj most még nincs! Később lesznek majd egyes gazdasági társaságoknak a megszűnése. Ennek következményeként a dolgozói elbocsájtások. Először majd azok a társaságok, akik megtehetik ,,racionalizálnak". Az elbocsájtott dolgozóknak meg várhatóan az időjárás jól fog alakulni a beígért jól fizetett közmunkák ,,munkahelyek" miatt. Mindenki azonban nyugodjon meg, mert:"Kilencven állami vezetőnek - helyettes államtitkárnak, miniszterelnöki és miniszteri biztosnak, kabinetfőnöknek - engedélyezett gépjárműhasználatot Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter. Hivatali lakást három, lakásfenntartási térítést hét államtitkár kap."
  Bizonyára a nemzet egységes áldozatvállalása céljából. (Az újabb kiváltságosok, csókosok a jó és eredményes munkájuk továbbá alacsony bevételeik miatt rá is szorulnak! Ez is egyfajta szociális juttatás?) Minden szép, minden jó, de a Fidesz-KDNP a legjobb! Ez a három év csodálatos volt! További ilyen húsz év volna jó! Siker sikerre született és születni fog még! Éljen Orbán Viktor, Kövér László, Lázár János, Kósa Lajos, Navracsics Tibor, Rogán Antal, Szijjártó Péter, Selmeczi Gabriella, Giró-Szász András, stb. További sikertörténetek kellenek. Zúgjon a vastaps a nemzeti egységes áldozatvállalásukért! Melyik uniós országban csökken idén a rezsi 1o%-al januártól? Csak Magyarországon! Kormány információ! Magyarország jobban teljesít! A kormány megbízásából!
  A kormány hangsúlyozza: Kormányszóvivőt elmondta "nőtt a foglalkoztatás, nőttek a reálkeresetek, csökkent az infláció és Európában egyedül a Magyar kormány gazdaságpolitikája eredményes" Igen ez a kormányra és a sleppjére igaz! Melyik országban emelték a legjobban minimálbért?
  Ami baj esetleg van azért a következők a felelősek: MSZMP, MSZP, az elmúlt húsz év, az elmúlt 8-év, és az IMF, EU, világ, Gyurcsány, Bajnai, Mesterházy, továbbá Botka László! Ezt ugye lehet, írni a mai Magyar demokráciában? Teljesen felesleges lenne ebbe a témába is belekeverni a politikát!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzeti szívás

Herczeg József polgármester családjának döntő befolyása lesz Algyőn a dohányellátásra, de lesz két trafikja Szegeden Lekeny György CBA-igazgatósági tagnak is. Haddad Samir pedig öt megyei településen nyithat dohányboltot. Tovább olvasom