Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Százmilliárdokat jelentene a nyugdíjcsökkentés

Gazdaság - Az IMF miatt Romániában 2010-ben 15 százalékkal csökkentek a nyugdíjak, 25-tel a közalkalmazottak bérei. Kiszámoltuk, mennyit spórolna az állam, ha román mintára vágná meg a kiadásokat.
Megismerték a kormánypárti képviselők az IMF követeléseit; a honatyák szerda este Sárváron kaptak tájékoztatást a feltételekről Orbán Viktor miniszterelnöktől – írta csütörtöki számában a Magyar Nemzet.

A lap szerint az IMF követelései a következők: nyugdíjcsökkentés, nyugdíjkorhatár-emelés, családipótlék-csökkentése, személyijövedelemadó-emelés, privatizáció, utazási kedvezmények csökkentése, a bürokrácia leépítése, általános, értékalapú ingatlanadó, önkormányzatok kiadásainak csökkentése, bankadó eltörlése, pénzjuttatás a bankszférának. A hvg.hu ugyanakkor azt írja: a Nemzetközi Valutaalap nem most és nem tárgyalási feltételekként közölte javaslatait a kormánnyal, és több pont minden bizonnyal nem is abban a formában fogalmazódott meg, ahogy a Magyar Nemzetben megjelent – a valutaalap sosem köti feltételekhez a tárgyalásokat, hanem a programkérő országgal közösen elemzi a helyzetet.

Miért merül fel a nyugdíjak megvágása, a családi pótlék csökkentése? A magyarázathoz érdemes megvizsgálni Magyarország 2012-es költségvetésének szerkezetét. Ehhez segítségül hívtuk a költségvetési törvényt, ahol tételesen végignézhetjük: a tervek szerint miből lesz „pénze" az államnak , illetve azt mire és hogyan költi el.
Magyarország közös bevételeit 2012-ben az általunk befizetett, kerekítve 14 ezer milliárd 440 millió forint adja. A kiadások ezzel szemben 15 ezer milliárd 13 millió forintra rúgnak – a hiány idén a tervek szerint 573 milliárd forint.

A bevételeknél maradva: a cégeket, magánszemélyeket és a fogyasztást is terhelő adókból 6900 milliárd folyik be, ebből az SZJA közel 1600 milliárd, a ÁFA pedig 2817 milliárd forint. Kiadási oldalon az egyik legnagyobb tétel az öregségi nyugdíjak kifizetése: 2012-ben erre 2125 milliárd forintot költ az állam. Családok és gyermekek támogatására összesen 852 milliárdot – amiből a családi pótlék 335 milliárd forint –, míg rokkantsági, rehabilitációs ellátásokra 342 milliárdot. Meglévő hiteleink törlesztése évente 1100 milliárd forintba kerül. Az állam tehát többet költ, mint amennyit beszed.

Az IMF 2010-es romániai akcióterve alapján készítettük el kiadáscsökkentési becslésünket, bemutatjuk: mennyivel költene kevesebbet az állam, ha keleti szomszédunkhoz hasonlóan visszavágná többek között a nyugdíjakat, vagy a családi pótlékot. Romániában az első, igazán kemény megszorításokat 2010 májusában jelentette be a Boc-kormány: a közalkalmazotti béralap 25 százalékos, a nyugdíjak és a munkanélküli segély 15 százalékos csökkentéséről döntött.
Ha a 15 százalékos átlagos nyugdíjcsökkentés vesszük alapul, és ezt alkalmazzuk a családi pótlékra is, Magyarország kiadásai így módosulnának: a nyugdíjakra költött 2012-es 2125 milliárd forint 15 százalékkal, 318 milliárd forinttal 1807 milliárdra csökkenne, a családi pótlékok hasonló megvágása 50 milliárd forintnyi megtakarítást hozna. Csak ez a két tétel 368 milliárd forint kiadáscsökkentést okozna. Nehéz meghatározni, hogy pontosan mekkora megtakarítást jelenthetne a közszféra béralapjának 25 százalékos csökkentése: ez viszont érintené a tanárokat, a rendőröket, a bírákat vagy éppen az orvosokat is. A törvényben költségvetési szervek kiadásaira 2400 milliárd forint megy el – ha ezt fűnyíró-elv alapján csökkentenék 25 százalékkal 600 milliárd forint maradna a kasszában.

Orbáni hazugságokról beszélnek a pártok. Orbán Viktor sárvári listájában egyértelművé tette, milyen további megszorításokra készül. Ezek okaként álságos módon nem saját, tragikus gazdaságpolitikáját, hanem az IMF-fel való megállapodást jelölte meg. Az MSZP felszólítja a miniszterelnököt: fejezze be a hazudozást és az országot nyomorba döntő, megszorító politikáját! - reagál az IMF hírekre az MSZP. A Demokratikus Koalíció szerint Orbán hazudik az IMF-ről; szemfényvesztésnek tartják a kormány közlését az IMF állítólagos követeléseiről. Az LMP kezdeményezi, hogy az IMF-tárgyalásokon vegyen részt egy parlament által megválasztott civil megfigyelő is, aki a megbeszélések átláthatóságáért felel. A párt szerint a tárgyalásokat a kabinet csak "manipulálásra illetve rémhírkeltésre" használja. Volner János, a Jobbik frakcióvezető-helyettese szerint „a gyarmattartó előállt követeléseivel".

Kényszerből lesz megállapodás. A CIB Bank elemzői szerint akkor lesz megállapodás Magyarország és az IMF között, ha azt a piacok kikényszerítik, de optimális esetben akár 2014 végéig is tudja magát finanszírozni az ország a pénzpiacokról. – Csak akkor lesz IMF-megállapodás, ha a piacok azt kikényszerítik, ha a magyar kormány szeretett volna megegyezni, akkor már aláírhatta volna a szerződést - mondta Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten. A vezető elemző szerint az eurózóna válságának megoldásához a monetáris unió mellett mindenképpen szükség lenne a fiskális unióra is, de annak kialakítása 5-10 évet is igénybe vehet.

Olvasóink írták

125 hozzászólás
 • 125. t680822g 2012. szeptember 09. 05:28
  „Adóztassák meg a 100 ezer feletti nyugdíjakat, és a közalkalmazotti 120 ezer feletti fizetéseket kb. 30 %-os adóval. Mindjárt nem leszünk sz****ban... Közszféra nem más, mint egy 50 %-os létszámmal túlduzzasztott protekciós langyos dagonya...”
 • 124. macs 2012. szeptember 08. 19:10
  „124. cselac,
  én azt mondtam, hogy sajnálatos, hogy nálunk a vitakultúra hiánya miatt csapnak át a beszélgetések durvaságba, személyeskedésbe.
  Szerintem ugyanazt mondjuk, csak más szavakkal. :-)”
 • 123. ossian33 2012. szeptember 08. 17:16
  „48. Apátfalvi** 2012.09.06. 22:18
  Igazad van, jó a meglátásod, de mi a túrót akarsz termelni, a polcok rogyásig vannak, minden van, minőségben, mennyiségben, több mint kéne, szolgáltatás szolgáltatás hátán, csak fizetőképes kereslet nincs.
  A 47 ezerFt-os fizetésekből, meg a 30-40 ezres járadékoktól nem fog nőni a kereslet, ez jó ha a rezsit futja.
  A földeken termelni? Ilyen száraz nyáron, mint most, csak a ráfizetés terem. máskor a víz, jég, fagy teszi tönkre a termést. A tsz-ek is anno csak úgy tudtak megélni, h kapták a rengeteg állami támogatást, ezért szüntették meg őket.Művelni, permetezni, gyomírtani, öntözni, stb, kell, kistermelő ezt nem győzi. Többszörösét ráköltöttem a kertemre, mint amit termett. :(”
 • 122. nemecsekerno_007 2012. szeptember 08. 10:16
  „116. hoppárézimi 2012.09.07. 16:54
  Az ottani öregek nem a szocializmus nevezetű légvárat építették. Az nem omlott össze mint a szocializmus, bár folyamatosan ezt mantráztán itten : ) A légvár már rég összeomlott amit 40 évig farigcsáltunk, nyílván ezért kellett már Kádárnak hiteleket felvenni. Nagyjából ezt folytattuk és azóta az eltartottak szám csak nőtt.
  Kevés a pénz amit újra lehet osztani és aki ezt megtermeli az is egyre rosszabb helyzetben van. Akik meg az újraelosztásból kapnak pénzt egyre jobban hőbörögnek. Kéne egy olyan ember mint Churchill aki megmondja a szomorú igazságot, csak ezt az emberet nem választanánk meg. A demokrácia paradoxona : (”
 • 121. cselac 2012. szeptember 08. 09:02
  „macs: való igaz. Véleménye természetesen bárkinek lehet, sőt, bele is szólhat egy vitába, de az nem vitakultúra, hogy nem a témát kezdi el valaki feszegetni, hanem a másik személyét ócsárolja...”
 • 120. Power 2012. szeptember 07. 20:02
  „Mit vesznek még el a nyugdíjasoktól? A nyugdíjak egy részét az Orbán-kormány vagy megszüntette, vagy elvette, vagy megadóztatta. A 13-ik havi nyugdíjakat a szocialisták vették el.
  "Képviselőink" bármit képesek megszavazni....”
 • 119. macs 2012. szeptember 07. 18:10
  „"Tizennégy oldalas összefoglalót készítettek a magyar kormány és az EU-IMF-tárgyalódelegáció júliusi egyeztetéseiről az Európai Bizottság illetékesei.
  Az uniós szakértők a hiteltárgyalások után az alábbi legfontosabb észrevételeiket emelték ki a levélben:
  A magyar előrejelzés a GDP idei és 2013-as növekedésére nagyon optimista (0,1 és 1,6 százalék). Az export egyelőre támogatja a magyar növekedést, de valószínű, hogy csökkenni fog, a külföldi tőke beáramlása történelmi mélyponton van, a belső fogyasztás leállt, magas kamatozásúak az adósságok és elveszett a befektetői bizalom.
  A konvergenciaprogram végrehajtásához további lépések kellenek. A kohéziós támogatások felfüggesztésének megszüntetésekor hozott kormányzati döntéseket az azóta bejelentett intézkedések jelentősen fellazították.
  A piacok bizalma Magyarországgal szemben az utóbbi időben erősödött, aminek az oka, hogy egyre többen várták az IMF/EU-hiteltárgyalások sikeres lezárását. A pénzügyi szektor helyzete erősnek tűnik, de a gazdasági visszaesés és a különadók miatt stabilizálni kellene.
  A fiskális kormányzás szempontjából fontos lenne - ahogy a Bizottság korábban ajánlotta -, hogy a Költségvetési Tanács mandátumát a kormány állítsa vissza, beleértve ebbe az erős vétójogot is.
  Az Alkotmánybíróság jogát a költségvetési kérdések vizsgálatára "igen üdvös" lenne visszaállítani.
  Sokkal inkább foglalkoztatásbarát adórendszer kell, az egykulcsos adó a szegényebbek terheit jelentősen megnövelte, ezért az adókulcsukat csökkenteni kellene. A tb-járulék csökkentése és jövedelemhez kötése, bizonyos szektorokban az egyszerűsített üzleti adózás bevezetése sokat segítene. A szektorális adókat felül kellene vizsgálni, az MNB-re kivetett tranzakciós adót el kell törölni.
  Növelni kell a nők foglalkoztatottságát, emellett a munkanélküliség csökkentésére, a korai iskolaelhagyók további oktatására lenne szükség.
  Az állam szerepét, a befektetői aktivitás adminisztratív és intézményi korlátait csökkenteni kellene. A költségcsökkentés és hatékonyságnövelés érdekében az állami vasút és buszos tömegközlekedés radikális reformjára lenne szükség.
  http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/ezt_javasolta_az_eu/imf-delegacio_a_kormanynak.530525.html”
 • 118. macs 2012. szeptember 07. 17:51
  „114. dodoni,
  számodra csak a magzati és gyermekkorban értékesek az emberek?”
 • 117. macs 2012. szeptember 07. 17:47
  „108. cselac,
  bocsi, hogy beleszólók, de attól, hogy valamihez nincs közöm, vagy éppenséggel nem érint, még lehet róla véleményem.
  Abban viszont egyetértek, hogy nálunk nincs vitakultúra, nagyon sokan képtelenek érveket érvekkel ütköztetni és ez nagyon sajnálatos, mert a velük való beszélgetés ezért csap át nagyon sokszor durvaságba, személyeskedésbe.
  Sokan úgy gondolják, ha kellő agresszivitással lépnek fel, akkor bármit is mondanak, igazuk van. :-)”
 • 116. Anmari51 2012. szeptember 07. 17:41
  „Anmari51
  1, 3, 4, kommentelőkkel egyetértek és tovább bővíteném a gondolatmenetüket. Függesszék fel az olimpikonok részére folyósított járadékot na nem örökre, de kapják majd akkor amikor elérik a rájuk vonatkozó tényleges nyugdíjkorhatárt. Olimpikonként elért eredményeiket természetesen magam is elismerem, nagyra becsülöm de azt az összeget melyet a mindenkori kormánytól megkaptak/kapnak az rendben van az elért erdeménynek, az országnak szerzett dicsőségnek ez volt az ára. Majdan a kapják meg a járadékkal megemelt nyugdíjat, ha eljön az ideje. Éves szinten ez sem kevés pénz ám, érdekes erről még soha egy szó sem esett. Mint ahogyan arról sem, hogy művészek és nem csak a színművészek 25 év szolgálat után elmehetnek/mehettek öregségi nyugdíjba. Nagyon kevés kivételtől eltekintve többségük tovább folytatja művészetét csak minimum dupla helyről érkezik a jövedelme. Természetesen ne is álljon le egy ember az aktív munkából 48-50 éves korában, csak az igazságosság jegyében és a rendvédelmisekre is kiterjesztett törvények erre szegmensre is vonatkozzon.
  Azt viszont nem szabad elfelejteni elég sok nyugdíjasnak azért lett olyan magas a nyugdíja amilyen, mert magasan kvalifikált végzettségű netán vezető beosztásból ment nyugdíjba és dolgozott 35-40 évet. A nyugdíj számításnak többek között a ledolgozott évek száma és 1988-tól a jövedelm volt további tényezők mellett a kiszámítás alapja. Aki eleve átlagon felül keresett a nyugdíja is az átlagon felüli összeggel indult amit minden évben inflációhoz igazodva emelnek, és nem mindegy, hogy a 257000,-Ft-ra megy rá az évi 3,9% emelés, vagy a 60-90 ezer forint közötti nyugdíjra. Ha az utóbbi kategóriás nyugdíjakat csökkentenék a jelenlegi nyugdíjasok 3/4 éhen halna, télen kihülne az otthonában, vagy a gyógyszereit nem tudná kifizetni, széles a választék. Az viszont egészen biztos, hogy egy éven belül nagyon sokan meghalnának. Ennyire nem gyűlölheti egy kormány sem a társadalom öregjeit és ezt gyakran nyomatékosan el is mondja a miniszterelnökünk, tiszteli és nagyra becsüli a nyugdíjas korosztályt. Sajnos az is tény "mást mondok, mint gondolok" ne a szavaim figyeljék a döntéseim ennyire szerintem nem gonosz a "nagy fehér"! Talán a nyugdíjasok utazási kedvezményén még lehetne szigorítani esetleg megszüntetni, de utóbbit szintén csak egy bizonyos jövedelem fölött, azoknál a nyugdíjasoknál akik a kedvezmények nélkül is meg tudnák fizetni a tömegközlekedést helyit, országost és nemzetközit.”
 • 115. macs 2012. szeptember 07. 17:35
  „102. hoppárézimi,
  nem akarlak elkeseríteni, nem kell állami mobilszolgáltató, hogy lehallgassanak. :-)”
 • 114. hoppárézimi 2012. szeptember 07. 16:54
  „Még egy gondolat: érdekes, Japánban is sok az idős, öreg, mégis kiemelkedő a kor tisztelete... Senkinek nem jut eszébe, hogy kiirtsa őket, és biztos vagyok benne, hogy ilyen, hozzád hasonló öreg-ellenes ember sem sok van. Tudod, az öregektől tanulni lehet, legalábbis normális kultúrában nem teher az idős ember, hanem megbecsült tagja a társadalomnak. Valaki egyszer azt mondta: egy társadalom igaz tükre, hogyan bánik az idős és beteg tagjaival. Nagyon igaza volt. Tudod, te is leszel még öreg, és sajnos beteg is lehetsz, bármilyen gazdag vagy, a betegség és az idő az, ami nem válogat...”
 • 113. hoppárézimi 2012. szeptember 07. 16:50
  „114, szerintem gyerek és fiatal is sok van, csak hát ők ugye, nem szavazótábor... Ezért nem foglalkozik a kormány a betegekkel sem. Mert ugye, a nyugdíjas sanszos, hogy két év múlva is él még. A roma népcsoport úgyszintén meglesz. Őhozzájuk nem nyúlnak, viszont a beteg, fogyatékos, ha nem kap (elégséges) ellátást, gyógyszert, egyebet, akkor két év múlva már sehol nem lesz, tehát nem jelent szavazati rizikót, vagy ha mégis, elenyészőt... Érted, mire mondom, hogy gusztustalan?”
 • 112. dodoni 2012. szeptember 07. 16:39
  „113.

  Mindenki a legidősebb korcsoportoknak udvarol, mert egyre többen vannak. Ez így együtt folytja meg a jövőt.”
 • 111. hoppárézimi 2012. szeptember 07. 16:28
  „Kulik, sajnos Ferrernek igaza van :-((( Itt nálunk is ez volt. A Csillag téren heteken át öregek ültek Fidesz logós sátrakban, és a többi, környékbeli nyugdíjast traktálták ingyen szendviccsel, üdítővel kampány gyanánt. Mindenki tudta, hogy a szocialistákat mindig is az idősebb korosztály szavazta meg, na, most a Fidesz rájuk koncentrált. Gyakorlatilag pár csókoson és (bocs) droidon kívül ők nyerték meg nekik a választást. Eladták a lelküket a potya kajáért meg pár üres ígéretért.”
 • 110. hoppárézimi 2012. szeptember 07. 16:23
  „Index-cikk... Azért érdekes, milyen szinten nem érdekli az EU-t és a világot, hogy a magyarok többsége zuhan a mély szegénységbe vagy már ott is él. Nem süvít a sziréna az öregek, betegek, 28 és 47 ezerből éhen halók érdekében úgy, mint amikor a romák cirkuszolni kezdtek, mert "terrorizálják" őket az országban. Lassan itt már ők azok a felső tízezer mellett, akiknek biztos "megélhetése" van, és a kormány ahhoz tuti, nem fog hozzányúlni, mert akkor jön a nagy, világraszóló irgum-burgum. Mindenki más pusztulhat. Gusztustalan ez az egész kétkulacsos hozzáállás. :-(((”
 • 109. lukrecia 2012. szeptember 07. 16:22
  „Magyarországon a br átlagkereset 220.700 Ft. Ugye Ti is ennyit kaptok , hiszen az átlagban vagytok :))
  Lesz bőven nyugdíjatok, mindenetek.”
 • 108. Kulik 2012. szeptember 07. 16:08
  „98.Ferrer 2012.09.07. 14:29

  Elszégyelhetnéd magad, előbb gondolkodj és utána írj...”
 • 107. utopia 2012. szeptember 07. 16:03
  „Rosszabb a magyar helyzet, mint várták
  http://index.hu/gazdasag/magyar/2012/09/07/eubizottsaglevel/
  érdemes elolvasni”
 • 106. cselac 2012. szeptember 07. 15:59
  „Szeretnék egy olyan országban élni, ahol mindenki épp csak abba szól bele, amihez köze van, amiben mindenki azzal foglalkozni, akinek köze van, aki, ha esetleg olyannal találkozik, aki nem ért vele egyet, az nem rögtön droid lesz, ha valakit kritizálunk, azt esetleg joggal kritizáljuk, nem pedig mondvacsinált okokkal és a másik lehülyézésével, majd bugyuta kiröhögésével, a másikra mutogatással...na és persze épkézláb, nem légből kapott ötletekkel...talán valami ilyesmi tényleg előre vinne.

  Moderátor: kérlek töröld a személyeskedéseket, ennek a baromságnak nincs helye itt. Tudom, hogy én is írtam hülyeséget, de talán, ha tényleg magára valamire adó lap a dm, akkor ezeknek nem ad helyet. Kösz.”
125 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alig változott a forint csütörtökre

Árnyalatnyit gyengült a forint csütörtök délelőtt: az eurót 284,70 forinton jegyezték a reggeli… Tovább olvasom