Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Százmilliós fejlesztés a Hód-Mezőgazdánál: tovább javították a vetőmagok minőségét

Kútvölgy - Több mint százmillió forintos önerőből modernizálta a Hód-Mezőgazda Zrt. a kútvölgyi vetőmagüzemét. Az új gépek az egészségre káros fuzáriumgombával fertőzött gabonaszemeket is kiszűrik.
Újra cserélt két, úgynevezett fajsúlyszeparátort nemrégiben a Hód-Mezőgazda Zrt. Az osztrák berendezés nemcsak a vetőma-
gok minőségét javítja, de kiszűri a főként kismamákra és kisgyermekekre veszélyes fuzáriumgombával fertőzött gabonát.

Megújult a vetőmagüzem. Fotó: DM/DV
Megújult a vetőmagüzem.
Fotó: DM/DV

– Az új berendezések teljesítménye megegyezik a régi, 24 éve beszerelt, így mára már elhasználódottakéval, viszont magasabb minőséget biztosít
– tudtuk meg Sztancsik Zoltán üzemvezetőtől. Minderre azért van szükség, mert a kukoricavetőmag-termeltetők csak azt a vetőmagot veszik át tőlük, amelynek csírázóképessége legalább 93 százalék, azaz 100 kukoricaszemből 93 kikel. A magyar szabvány csak 90 százalékot ír elő. Az évente 4–6 tonna hibridkukorica és kalászos vetőmagot előállító üzemben a munkakörülmények is javultak, az új berendezések ugyanis egyáltalán nem engednek ki port az üzemi területen.

– Idén a gabonánál jelentős volt a fuzáriumfertőzés. Az új gépek nagyban hozzájárultak az egészségre káros gomba által fertőzött szemek kiszűréséhez is. A következő lépés – tette hozzá az üzemvezető – egy új, ötezer négyzetméteres klimatizált terménytároló felépítése lesz majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kötelező kamarai tagság: felmelegítik

Csongrád megye - 10 év után újra bevezethetik a kötelező kamarai tagságot Magyarországon: a… Tovább olvasom