Délmagyar logó

2016. 12. 10. szombat - Judit 0°C | 9°C

Széchenyi Kártya Program: sikeres evolúció

Szeged - Gazdasági fórumot tartottak Szegeden a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (CSMKIK) székházában. A téma a Széchenyi Kártya programmá válása volt.
Hogyan tudja segíteni a Széchenyi Kártya program a kis- és középvállalkozói (kkv) szektor fejlődését, növekedését? Hogyan juthat egy vállalkozás összességében akár 100 millió forintos forráshoz? E két kérdés kapcsán szervezett gazdasági fórumot Szegeden a KA-VOSZ Zrt., a VOSZ Csongrád megyei szervezete és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, utóbbi intézménynek a székhelyén a Párizsi körúton.

A résztvevőket Nemesi Pál, a CSMKIK elnöke köszöntötte, aki beszédében azt hangsúlyozta, az Orbán-kormány célja a hazai gazdaság fejlesztése, stabilizálása, a kis- és középvállalkozások pozícióinak megerősítése. A kamarai elnök azt is megjegyezte, a fentiek mellett legalább ilyen fontos a megfelelő jogi környezet biztosítása is.

Az elnöki köszöntő után a gazdasági fórum első előadója Gablini Gábor, a VOSZ soros elnökhelyettese beszédében kiemelte, Csongrád megye valamit tud, valamit jobban tud, mint az ország többi része. – Ez látszik a Széchenyi-kártya aktivitásokból – mondta az elnökhelyettes. Gablini azt is elmondta, nagyon bízik abban, hogy a kkv-szektor most már nemcsak a választások előtt lesz fontos a politikusoknak, az aktuális kormánynak.

Fotó: CSMKIK
Hárman a fórum előadói közül: Krisán László, Nemesi Pál és Gablini Gábor. Fotó: CSMKIK

– A kis- és középvállalkozói szektor a gazdaság tartószövete. Nemcsak nálunk, hanem Nyugat-Európában is. Le kell végre számolni a korábbi gyakorlatokkal, s vissza kell térni a kályhához: helyzetbe kell hozni ezeket a vállalkozásokat, pozitív diszkriminációt kell velük szemben alkalmazni a pályázatokon – hangsúlyozta Gablini Gábor, aki azt is megemlítette, ha a második Orbán-kormány csak arra figyel, hogy a legálisan működő vállalkozásokat támogatja, akkor már többet tett, mint eddig valamennyi kabinet a rendszerváltás óta. A VOSZ soros elnökhelyettese szerint a munkahelyteremtés mellett a korábbi munkahelyek megőrzése is nagyon fontos, erre mégsem figyel oda senki, erről keveset lehet hallani. Gablini azt sem hallgatta el, hogy az Európai Unión belül jelenleg hazánkban a legalacsonyabb a foglalkoztatási aktivitás.

Az elnökhelyettes után az egyik házigazda, Krisán László a KA-VOSZ Zrt. vezérigazgatója következett, aki a Széchenyi Kártyáról tartott előadást. – Nyolc év alatt több mint 180 ezer vállalkozói eléréssel bizonyította a Széchenyi Kártya a szükségességét – kezdte a vezérigazgató. Majd emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor kabinetének megalakításakor már azt hangsúlyozta, a sikeresen működő kártyát programmá kell fejleszteni, ki kell bővíteni a hatókörét, meg kell emelni az értékhatárát, a kondícióit. Így került „bele" a Széchenyi Kártyába a forgóeszköz- és a beruházási hitel. – Ezek azért is voltak nagyon fontos lépések, mert az uniós pályázatok jelentős része utófinanszírozási rendszerrel működik, s nagyon kevés olyan hazai vállalkozás van, amely önerőből előre finanszírozni tudja a később jóváírt pályázati forrásokat – tette hozzá a szónok. Krisán kitért arra is, itt az ideje, hogy a mostohán kezelt hazai vállalkozásokat helyzetbe kerüljenek. – Míg Franciaországban vagy Németországban a különböző pályázatokon 70–80 százalékban a helyi vállalkozások nyernek, addig nálunk ez az arány mindössze 35 százalék.

A fórum záró szónoka Auth Henrik, a Garantiqa Hitelgarancia zrt. elnök-vezérigazgatója volt, aki társaságának a szerepéről beszélt. – Elsődleges feladatunk a kkv-k hitelhez jutásának a segítése, azaz meggyőzni a bankokat arról, hogy könnyebben adjanak hitelt ezekben a válságtól terhes időkben – mondta az elnök-vezérigazgató. Auth kiemelte, mindent meg kell tenni azért, hogy a hazai kis- és középvállalkozások túléljék ezeket a nehéz időket. Elmondta azt is, Csongrád megyében a garantált hitelkihelyezés 2009-ig 6,11 milliárd, a kezességvállalás 5,26 milliárd forint volt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Enyhe forintgyengülés a bankközi kereskedelemben

Enyhén gyengült a forint kedden: délután negyed ötkor az eurót 277,69 forinton jegyezték a bankközi… Tovább olvasom