Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Szeged kétéjszakás várossá lépett elő

Szeged - Szeged és térsége közel fekszik a déli határhoz, magas színvonalú szállodákkal, fürdőkkel, jó éttermekkel rendelkezik – erre jöttek rá azok a szerbek, akik wellnessezni és vásárolni járnak át Magyarországra. A román turizmus gőzhengere után a szerbeké is beindult, ám még mindig a németek vezetnek.
Milyen idegenforgalmi szezont produkált Szeged és környéke az év első 7 hónapjában? Ács Szilvia, a szegedi Tourinform-iroda vezetője, a Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője részletes adatokkal szolgált: Közel 70 ezer vendég járt a városban és a kistérséghez tartozó falvakban: közülük csaknem 27 ezer külföldi és 43 ezer magyar. 2011-hez képest a külföldi vendégek 20 százalékkal voltak többen, a magyarok viszont 5 százalékkal kevesebben. A vendégéjszakák számában (140 ezer) is a magyarok vezetnek 85 ezer 600-zal, de ezzel nem múlták felül a tavalyi eredményt. A külföldiek viszont az 54 ezres, kereskedelmi szálláshelyen töltött éjszakájukkal 145 százalékra javították 2011-es mérőszámukat.Dél-Alföld: a Mercedes hozza a külföldieket

A Magyar Turizmus Zrt. Dél-alföldi Regionális Marketing Igazgatósága már az első 8 hónap mérlegét is ismeri: a 2012. január–augusztusi időszakban a vendégek száma 2,7 százalékkal, a vendégéjszakáké 5,3 százalékkal nőtt a kereskedelmi szálláshelyeken 2011 hasonló időszakához képest. Több a külföldi: Németországból – egyértelműen a kecskeméti Mercedes-beruházás miatt – már tavaly 50 százalékkal többen jöttek, idén pedig a szerb vendégek voltak aktívabbak. 2011-ben 90 százalékkal nőtt a szerb vendégéjszakák száma a régió kereskedelmi szálláshelyein, idén, az első 8 hónapban pedig 147 százalékos volt a növekedés.

A más országból érkezők közül a németek kíváncsiak ránk a leginkább: 4771-en jöttek Szegedre. Szinte egy paraszthajszállal maradnak csak le a szerbek: 4755-en jártak és aludtak is nálunk, mindössze 16-tal kevesebben, mint a németek. A 3. helyen a románok, a negyediken a lengyelek, az ötödiken az osztrákok végeztek. A listavezetők átlagosan 2 éjszakára vesznek ki szobát. Ezzel átléptük a Rubicont: Szeged már 2 éjszakás város lett, a korábbi 1 éjszakás helyett, Ennél tovább csak az írek, a dánok és a svájciak maradtak, ők több mint 3 éjszakát szántak vendégeskedésre. Igaz, azt nem tudjuk, hogy közülük hányan jöttek többnapos konferenciára vagy sportrendezvényre.

A szegedi vendéglőkben, szállodákban szerbül és románul beszélő felszolgálókat, recepciósokat keresnek, de ugyanúgy alapkövetelmény az angol és a német legalább társalgási szintű ismerete is. Nemrégiben Frank Sándor, a Fehértói Halászcsárda tulajdonosa azt is elmesélte, náluk a Szerbiából és Romániából származó alkalmazottak tanítják a többieket arra az 50-80 szóból, kifejezésből álló alapszókincsre, amely az éttermi kiszolgáláshoz szükséges.

Miért szerettek meg bennünket a románok után a szerbek is? Úgy tudjuk, Szerbiában nincsenek wellness-szállodák, korábban Horvátországba jártak át azok, akik fürdőzésre vágytak. A Hunguest Hotel Forrás értékesítője például Újvidéktől Belgrádig járja a kinti városokat, többek között az ő munkájának az eredménye, hogy a szerbek rájöttek: mi vagyunk hozzájuk a legközelebb, ráadásul színvonalasabbak a wellnesshotelek, mint Horvátországban.

Olvasóink írták

 • 7. embör 2012. november 03. 18:00
  „mit tudsz 6. minket is érdekel.Hiszen nálad lehet infó,ami az olvasókat is érdekelheti...”
 • 6. deszkás 2012. november 03. 09:38
  „"Román turizmus" . Kedves Ács Szilvia hol tetszik élni? Én mást tudok.”
 • 5. mazsolaszolo 2012. november 03. 09:19
  „Úgy gondolom, hogy a kétéjszakás- háromnapos szintet is lehetne emelni, okos programszervezéssel és színvonal megtartásával, emelésével.

  Nemrégiben volt Szegeden egy konferencia, egy újszegedi patináns hotelben. Az egyik estén olyan pocsék kosztot tálaltak, amiért is az itteni egyetemi menza vezetőjét is páros lábbal rúgnák ki a munkahelyéről, ha ilyet merészelne fúzni nekünk. A magyar szervezőknek és résztvevőknek bizony égett az arcuk a "vendéglátás milyensége" miatt. Szerencsére a másik napon Ópusztaszerre látogattak (a világ minden tájáról volt előadó és résztvevő), és hazafelé jövet egy bizonyos, igen kiváló színvonalú étkeket tálaló halászcsárdánál feledhették el a bűnrossz koszt utóízeit.

  Pl. erre kéne odafigyuzni. Hazamegy a koreai, a japán, a kanadai stb. és elmeséli, hogy hol járt, mit látott, mit tanult, (végülis konfi volt), és mit evett a vendéglására oly büszke magyaroknál. Így terjed a jó hír is, meg a rossz hír is.

  Aztán : a városról vagy három nyelven kis térképeket, eligazítókat kiadni, mint másutt is szoktak. Programokat szervezni, okosan, ésszel. Novemberben a spa-wellness mellett létezik olyan, hogy múzeumok hónapja. Szegeden és környékén vígan el lehet tölteni két napot a múzeumok, képtárak, templomok nézegetésével - ha jó a koszt és a szállás (egy turistának az is számít!).

  Városban kiállítani eligazítótáblákat, grafiti-mentes felülettel. (Egyszerűen csak le kell mosni a festéket.)
  Móricka-szintet, azt bárki megérti. Lerajzolod az adott városrészt, bejelölöd, hogy itt állsz, turista, mereszd a szemed: mi hol van és hogyan találsz oda. Te, a városlakó, a szervező, kiadsz mellé egy kiadványt a városról és egyeztetsz: amit ott lát, az van itt is, a táblán.

  A színházban normális, klasszikus operákat előadni, nem szemétre való, "forradalmian új" rendezéseket - és máris tódulni fog a nép. Egy este ott is van. Az operára BÁRKI vehet jegyet, nem kell értenie a nyelvet. Még a Bánk bánt is megnéznék a németek, a kanadaiak is, sőt a Kékszakállú herceg várát is - HA tisztességesen rendezék. (Merthogy a Bánk bánt minden országban - mint minden eredeti nyelvű operát - az eredeti nyelven játsszák.)

  Szép napot! :)”
 • 4. lukrecia 2012. november 02. 20:35
  „A Lengyelek száma valóban meglepő- Nyáron amikor mennek le Görögbe, és az Adriára félúton itt pihennek egyet. A németek egyértelműen Mercis dolgozók javarészt. minden hétvégén járják állítólag az országot.
  A románok azt hiszem hamarosan elfognak kissé maradni, Aradon is már két györnyörű pláza van . Mindent lehet kapni . Épp most értem haza Aradról.”
 • 3. ozikS 2012. november 02. 18:45
  „" mi vagyunk hozzájuk a legközelebb, ráadásul színvonalasabbak a wellnesshotelek, mint Horvátországban. "

  ja meg nem szívesen látott vendégek Horvátországban. Montenegrói határtól nagyon ritka arra az SRB autó....
  Ez már nem is nagyon fog ez változni még 20-30 évig..”
 • 2. Tisza 2012. november 02. 17:15
  „Igen érdekes, de csak részben meglepő adatsor.
  Tehát a hozzánk érkező , szállást foglaló vendégek több mint egyharmada szerb és román állampolgár, de ez nagyjából várható is.
  Az hogy németek mindenhol megfordulnak, az is régi európaI tapasztalat.
  Ami érdekes szerintem, hogy 2-szer annyi a lengyel, mint az idejövő osztrák állampolgárok száma.
  S figyelemre méltó a bolgároknak az olaszokkal és a britekkel azonos nagyságrendje is.”
 • 1. Bendegúz007 2012. november 02. 11:30
  „Igen ,én mindig mondtam hogy ebben a városban van jövője a turizmusnak,a belváros teljeskörű felújítása hozhatna nagy áttörést.A minőségi szállodák már pár éve kezdtek megjelenni pl....hotel soleil,tiszavirág étterem,art hotel,stb..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vegyesen mozgott a forint árfolyama estére

Az euró 20 órakor 281,74 forinton állt. 16 órakor 281,82 forinton, kora reggel 283,47 forinton… Tovább olvasom