Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Szegedről is visz el vásárlókat az aradi pláza

Arad – Megnyílt Arad első plázája. 18 milliárd forintba került, és 30 ezer négyzetmétert foglalnak el benne az üzletek, parkolóházában 1000 autó fér el. Szegednek is konkurenciát jelenthet, az eddig hozzánk járó aradiak ugyanis már helyben költhetik el a pénzüket.
Talán Románia jobban járt, hogy nem elsőként épített plázákat. A kedden megnyílt Atrium Center Plaza így Kelet-Közép-Európa egyik legmodernebb bevásárlóközpontja lehet. A romániai plázaépítési őrületet a gazdasági válság keresztülhúzta: 2007-ben Aradra 7-8 plázát terveztek, mindet az Aurel Vlaicu sugárútra, ahol végül csak egy nyitott meg. Az országban pedig összesen 300 plázát akartak felhúzni - jó, ha egy tucat megvalósult.

Az Atrium Center Plazát az aradi vasútállomástól alig száz méterre, a regionális buszközpont közvetlen szomszédságában másfél év alatt építették fel, és 1000 férőhelyes parkolóház tartozik hozzá, augusztusban pedig egy 10 termes Cinema City is nyílik benne. A plazát egy romák lakta sátoros területen építették, a magyarországi gyakorlattól eltérően a környezetet nem kellett a beruházónak felújítani. Így Arad legmodernebb épülete jól megfér a bomladozó gyárak és pusztuló épületek között. Egyedül a pláza előtti villamosmegállót és az út egy szakaszát újították meg az építkezéssel együtt.

A megnyitón megtudtuk, a 173 ezres Arad lakói közül sokan eddig Szegedre vagy Temesvárra jártak vásárolni, ez a tendencia könnyen megfordulhat. A Szegedtől 100 kilométerre lévő pláza egy helyen összpontosítja mindazt, amit a csongrádi megyeszékhelyen szétszórva találhatunk meg.

Nézze meg az aradi Atrium Centers Plaza-ban készült képeket! Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A helyszínen tájékozódtunk arról, milyen plázával próbálják a mai aradi fiatalokat a fogyasztói társadalom részévé nevelni. A háromszintes, minden igényt kielégítő épületet háromszög formájúra tervezték, így a középső átriumból a háromszög mindkét befogóját, a folyosókat be lehet látni. Szinte végig fényáteresztő anyagokat használtak, így még felhős időben is tágasnak és fényesnek tűnik a hatalmas bevásárlóközpont.

Számokban

Az Atrium Center Plaza több mint 70 millió euróból (18 milliárd forint) épült, A 68 ezer négyzetméteres teljes bérbe adható terület 30 ezer négyzetméter, ennek több mint 90 százaléka már bérlőre is talált. A plázának a budapesti és bukaresti székhelyű Atrium Centers volt a fejlesztője, a finanszírozója pedig az MKB Bank. Az építést - fővállalkozóként - a Demján Sándor által jegyzett Trigránit-csoporthoz tartozó az Arcadom Zrt. végezte. Az átadás után ez a cég lett a bevásárlóközpont 50 százalékos tulajdonosa.

Színes, természetközeli és fiatalos – így fogalmazott Yael Argaman tervező, amikor az újságíróknak bemutatta az épületet. A fiatal építésznő elmondta, a folyosókon található kioszkokat is egyedileg terveztették, ugyanis féltek attól, hogy a környezetbe nem illő műanyag pavilonokat állítanának fel a bérlők.

A kivitelezőtől megtudtuk, a magyarországi gyakorlattól eltérően nem használnak megújuló energiát, a hűtés-fűtés esetében telepítettek csak hőcserélőt, ami viszont nem a föld hőjét hasznosítja, hanem a kupolákban felgyülemlő melegből nyer energiát. Állításuk szerint mínusz 10 fokig problémák nélkül – emlékezzünk az orosz–ukrán gázvitára, amikor a magyarországi plázák jó részében a gázfüggőség miatt csökkenteni kellett a belső (igaz, irracionálisan magas) hőmérsékletet – működhet az aradi pláza, villamos energiával.

– Az első bérleti szerződéseket még 2007-ban kötöttük, az akkor elfogadott 80-100 euró per négyzetméter áron. Hozzáteszem, 2007-ben óriási ingatlanboom volt Aradon, 8 pláza építését tervezték – mondta Parókai Beáta, az Atrium Centers lízingmenedzsere. – A válság felülírta terveinket, most a bérleti konstrukciótól és a bérelt terület nagyságától függően nulla és 40 euró közötti négyzetméterárakkal tudtunk számolni. A kivitelező-tulajdonos cég munkatársa hozzátette, nyertesnek érzik magukat, ugyanis a válság miatt egyedüli szereplőként 7-8 évre biztosították maguknak a helyet az aradi ingatlan- és bérleti piacon.

Nézze meg az aradi Atrium Centers Plaza-ban készült képeket! Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A megnyitót délután 5 órára tervezték, de már negyed ötkor be lehetett jutni a plázába. Információink szerint a biztonsági szolgálatot ellátó romániai cég munkatársai megijedtek az ajtóknál felgyülemlett tömegtől, és a nyomásnak engedve beeresztették az embereket. A hivatalos nyitásra így közel öt-hatezren szállták meg Arad első plázáját, ez a szám hét órára tízezerre emelkedett.

A Szegeddel szinte azonos lélekszámú romániai nagyvárosban egyedüliként épült meg az Atrium Center Plaza, nincs és valószínűleg sokáig nem is lesz konkurenciája. Arad Szeged felé vezető útján egy másik pláza torzója is felfedezhető. A többemeletes betonkaréjból az előtte elhelyezett információs tábla szerint 2009 negyedik negyedévére épült volna bevásárlóközpont – de az építkezés leállt. Ezenkívül csak egy városszéli élelmiszerdiszkont és barkácsáruház jelzi, lassan betelepülnek a multik is.

Mielőtt mindenki azzal kezdené, hogy „bezzeg a románok", érdemes tudni, hogy Szegeddel összehasonlítva Aradon csak egy óriás várja ugyanazt a lakosságot és vásárlóerőt, amit Szegeden a Cora üzletsorokkal, a Tesco hipermarket szintén üzletsorokkal, a Napfény Park, a Szeged Plaza, a Sever Center, a Tisza Center és az épülő Árkád. Talán ennyivel jobban jártak az aradiak, a 10 éves késés most majd az ő malmukra hajthatja a vizet.

Nézze meg az aradi Atrium Centers Plaza-ban készült képeket! Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

És még ha keserűen is, de hozzá kell tenni, hogy Aradon virágzik az ipar – megfelelő keresőképes lakosságot teremtve. A rendszerváltással nem szűntek meg az olyan fontos munkahelyek, amelyeket a ruha- és textilipar, az élelmiszeripar, az autóalkatrész-gyártás és a cipőipar biztosít. Sokat elárul, hogy a foglalkoztatottak 41,5 százaléka dolgozik a fent említett iparágakban.

Olvasóink írták

72 hozzászólás
 • 72. George58 2010. március 26. 05:48
  „Nem csoda, Szegeden lassan már utak sem lesznek. A plázát több mint egy éve tartó csodakörforgalom épités miatt igen körülményesen lehet megközeliteni!”
 • 71. Vanek 2010. március 25. 20:47
  „Arad még nem tartozik a történelmi Erdélyhez, az a Királyhágón túl kezdődik. Arad a Partium része. (A Partium a Máramarostól Aradig terjed ki, magyarul Részek, az ország három részre szakadásakor az Erdélyi Fejedelemséghez került területet jelenti eredetileg. )”
 • 70. persona 2010. március 25. 19:53
  „64. azért ne sírj annyira, ma voltam kint a Napfényparkban, minden 3. autó román rendszámú volt :)”
 • 69. Picim 2010. március 25. 16:09
  „EAM!
  Igazad van.”
 • 68. EAM 2010. március 25. 15:44
  „68.

  Kedves Picim!

  A felszabadult munkaeröt
  atkepezni, kikepezni, nyelveket tanulntatni, az uj iparnak, a "szolgaltato iparnak" megfelelöen.

  En is megfordithatnam a Te kerdesedet:

  -"Mi van akkor, ha (majdnem) mindenki az iparban es mezögazdasagban dolgozik?
  De nincs szolgaltato ipar?

  Tudod mi van akkor?

  Van penzed, lehet kenyered is.
  De, nyomorban elsz.”
 • 67. Picim 2010. március 25. 15:27
  „65. hozzászólás EAM 2010.03.25. 14:35
  "...a foglalkoztatottak 41,5 %-a dolgozik az emlitett iparagakban."
  Ez, eleg szomru.
  Egy orszag eletszinvonala annal magasabb, minel többen
  a "szolgaltato iparban" dolgoznak.
  Ezt tudom en is, pedig nem is vagyok közgazdasz.

  Ez jó. Értem én. Csak azt mond meg, kérlek, hogy mit csinálsz azzal a tömeggel akik 1990-1993 között szakképzetlen munkaerőként a piacra került. Milyen szolgáltatásban akarjuk őket elhelyezni? Turizmust csak keresletre lehet építeni, nem? A munkanélküli hiába jön ide...”
 • 66. EAM 2010. március 25. 15:17
  „Valoban!

  Amit kedves Hozzaszolonk 66. lamatic kerdez, en sem tudom!
  Tulajdonkeppen, hol kezdödik Erdely?

  A nagylaki Kendergyar mögötti szakadt drothalos kerites, ahol a hatar van,
  az mar Erdely...??

  Tudja valaki?”
 • 65. lamatic 2010. március 25. 14:46
  „Nem tudom ti hogy vagytok vele, de nekem Arad az Erdély, de ha már nem is, akkor: Erdély/Románia. De hogy Erdély tényleg Románia arra nem vennék mérget.”
 • 64. EAM 2010. március 25. 14:35
  „"...a foglalkoztatottak 41,5 %-a dolgozik az emlitett iparagakban."

  Ez, eleg szomru.

  Egy orszag eletszinvonala annal magasabb, minel többen
  a "szolgaltato iparban" dolgoznak.

  Ezt tudom en is, pedig nem is vagyok közgazdasz.”
 • 63. gróf 2010. március 25. 14:11
  „Pár üzlet majd megint bezár Szegeden és pár eladó munka nélküli lesz :(”
 • 62. Vanek 2010. március 25. 13:59
  „Elfelejtettem leírni, hogy nem érdemes felragasztani a román matricát, mert örökre odaragadhat a szélvédőre... , de legalábbis nagyon nehéz leszedni.”
 • 61. Vanek 2010. március 25. 13:57
  „52. Frakk
  "Ha Aradra megy át az ember akkor kell autóútra valami matricát venni??? "
  Elvileg kell, a gyakorlatban nem nagyon ellenőrzik a dolgot. A 7 napra érvényes matrica 3 Euróba kerül.”
 • 60. kiokushyn 2010. március 25. 12:34
  „komlodi 09:08
  Minden szavad igaz. Nincs mit ragozni.”
 • 59. IVY 2010. március 25. 11:25
  „Legalább lesz több szabad parkolóhely a szegedi P-laza előtt.:)”
 • 58. zehn 2010. március 25. 11:14
  „A fotókat nézegetve,tényleg jól néz ki az aradi pláza.A mienk bizony elbújhat mellette.igaz, a szegedit nem nehéz fölözni, a békéscsabai/ 65 ezer lakos/ is klasszisokkal jobb.Nekünk ilyen jutott:( ...És kedves cikkíró! Ne vonjuk már össze a Tesco-Cora stb. alakulatokat magyarázatként.Azoknak más a funkciójuk.”
 • 57. gróf 2010. március 25. 09:38
  „Azért még mész jutott a fatörzsekre.”
 • 56. antikos 2010. március 25. 09:37
  „Tényleg jó a feneke a kiscsajnak:) Nem kellene a napszépe rovatba meghívni??? Egyébként Aradon hihetetlenül szép lányok vannak. De Szeged sem panaszkodhat:)))”
 • 55. N.P. 2010. március 25. 09:10
  „Miska 2010.03.25. 00:20

  Ha dübörög a román gazdaság kik azok a falkákba verődött koldusok a pályaudvar és a templomok környékén? Miért csökken folyamatosan Arad lakossága?”
 • 54. komlodi 2010. március 25. 09:08
  „Szegeden nem "Plaza" van, hanem egy fedett piac, tele kínai és selejtes holmival, amit kurva drágán sóznak a vevőkre, mert ez a menő! Egy-egy vállalkozó kezében 4-5 butik is van és mindenütt ugyan azt a szart lehet venni (ruhaboltokra gondolok). Ráadásul sok üzlet ki sincs adva. Na ez marhajó plaza! Remélem az Árkád majd leveri, mint vak a poharat!”
 • 53. KisP 2010. március 25. 09:04
  „52: igen kell matricát venni, átszámítva 1000 forintba kerül és 7 napig érvényes. Volt szerencsém dolgozni a építkezésen, képeken nem látszik de még korántsem sincs kész a pláza, legfelső emelet még szinte tök üres volt egy héttel ezelött. Amúgy tényleg nagy, a Csaba centerhez tudnám hasonlítani. De szvsz fölösleges volt ekkorát építeni, ugyanúgy fölösleges lesz szegedre az árkád :S”
72 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

264-es euró jegyzés közelében stagnál a forint

Tartja árfolyamát a 264 forintos euró környékén a forint: szerdán délelőtt fél tíz előtt 264,12… Tovább olvasom