Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Szép lassan a fél megye szegedi lesz

Szeged - 1980-ban éltek a legtöbben Csongrád megyében, azóta fogy a lélekszám. Különleges megye a miénk: a mezőgazdasági termelés jelentősége ellenére a lakosság háromnegyede a városokban lakik. Magyarországon csak a lakosság kétharmada városi.
– Csongrád megye lakossága mindig nagyobb ütemben fogyott, mint az egész országé, amit elsősorban azzal lehet magyarázni, hogy ebben a dél-alföldi térségben több ember él városban – mondta Klonkai László demográfiával foglalkozó címzetes egyetemi docens, a KSH volt megyei igazgatója. – A városokban ugyanis mindig alacsonyabb az úgynevezett szülési hajlandóság, mint a falvakban. A mi megyénkben ráadásul a városok „igaziak", a történelmi fejlődés során váltak azzá, nem az utóbbi egy-két évtizedben minősítették át őket 1–3 ezres községből.

Az egyetem jogi karának oktatójával azért beszélgettünk, mert a KSH idei első háromnegyed éves adataiból kiderült: Csongrád megye lakossága tovább fogyott. Az év első 9 hónapjában az országos képhez hasonlóan csökkent a halálozások száma, ugyanakkor kevesebb gyermek született, mint 2012 azonos időszakában. A 2476 Csongrád megyei élveszületés 1,7, a 3923 halálozás 7,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A két adat különbsége: 1447 fő „tűnt el". A természetes fogyás népességre vetített 4,7 ezrelékes megyei értéke továbbra is rosszabb, mint a 3,8 ezrelékes országos átlag, ami összesen közel 31 ezer ember.

Korzózók a szegedi Kárász utcán. A megye lakóinak háromnegyede városban él. Fotó: Frank Yvette
Korzózók a szegedi Kárász utcán. A megye lakóinak háromnegyede városban él. Fotó: Frank Yvette

Szeged szaporodik, a megye zsugorodik

Az 1870-es népszámláláskor közel 270 ezer ember élt Csongrád megyében. 1920- ban, annak ellenére, hogy egy világháború közbeszólt, már csaknem 410 ezer volt a megye lélekszáma. Az elkövetkező évtizedekben 410 és 440 ezer között mozgott a lélekszám, mígnem 1980-ban elérte az eddigi  rekordot, a 456 ezret. Attól az évtizedtől kezdve folyamatos a csökkenés: 2001- ben még 433 ezer volt a megye lakossága, a 2011-es népszámláláskor már csak 417,5 ezer. Most 410 ezer lakosnál tartunk. Eközben Szeged az 1870-es 98 ezres lakosságszámról indulva – néhány hullámvölgyet leszámítva – érte el a 2011-es 168 ezret, mára pedig már több mint 170 ezren élnek a megyeszékhelyen.

A 9 hónap során 7 Csongrád megyei csecsemő életét nem tudták megmenteni az orvosok, feleannyiét, mint egy évvel korábban. Így ezer élveszülöttre 2,8 csecsemőhalál jutott, 2,3 ezrelékkel kevesebb az országosnál. 2013 első két negyedévében emelkedett, a harmadik negyedévben pedig csökkent a házasságkötések száma az előző év azonos időszakaihoz képest. 1205 házasságkötést anyakönyveztek, 1,1 százalékkal kevesebbet, mint tavaly ilyenkor. A megye lakosainak házasodási hajlandósága továbbra is elmarad az országostól, hiszen minden ezer lakosra 3,9 házasságkötés jutott, míg az ország egészében 4,1.

– Az Alföld déli részén mindig mások voltak a demográfiai mutatók, mint másutt az országban, a trend 100 éves: a születések száma a kormányzati intézkedések hatására általában pár évig emelkedik, majd visszaáll. A megyében ráadásul országosan is a legmagasabb az egyedülállók aránya: hogy ez miért van így, ahhoz a statisztika kevés, átfogó szociológiai kutatásra lenne szükség.

Hogy Csongrád megyében az elmúlt 140 évben az emberek inkább a városokba húzódtak, mintsem falun és a tanyákon keressék a megélhetést, azt is a statisztika bizonyítja. 1870 és 1949 között majdnem duplaannyian éltek a városokban, mint falun, kétharmad aránylott az egyharmadhoz. Ezt követően alakult ki a máig élő arányszám: a városokban immáron háromszor annyian laknak, mint a falvakban és a tanyákon. A 410 ezres megyének a háromnegyede, 314 ezer ember mondhatja magát városinak, míg az egész országnak csak a kétharmada választotta ezt az életformát.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megoldás vízórára: jót kell venni

A melegvíz-mérők párásodásával kapcsolatos olvasói panaszra válaszolt a Szegedi Hőszolgáltató Kft. két ügyvezető igazgatója. Valószínűleg gyártási hiba okozza a problémát. Tovább olvasom