Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Szerb bankot venne az OTP

Szerbiai tevékenységének bővítésére és akvizícióra készül az OTP Bank - közölte Wolf László vezérigazgató-helyettese a Tanjug szerb hírügynökség jelentése szerint.
Az OTP Bank központját a hét végén felkereső szerb újságíróknak Wolf László azt nem mondta meg, hogy melyik szerbiai bankot vásárolhatják fel, csak annyit árult el, hogy már folynak a tárgyalások. Az OTP olyan szerbiai bankot szeretne venni, amelyikben nincs állami tulajdon.

Wolf László megjegyezte, hogy az elmúlt időben növelték az OTP szerbiai leányvállalatának likviditását, az idén pedig az kerül a figyelem előterébe, hogy "vonzó termékekkel" új ügyfeleket szerezzenek.

Az OTP vezérigazgató-helyettese kitért arra is, hogy a bankcsoport szerbiai leányvállalata több kihívással szembesül. Elsőként azt emelte ki, hogy a szerb nemzeti fizetőeszköz, a dinár árfolyama az év eleje óta 12 százalékkal gyengült, s emiatt meglehetősen drága lesz a dinárhitelek finanszírozása.

Ráadásul a szerb bruttó hazai össztermék (GDP) az idén nem nő a tavalyihoz képest, emiatt korlátozott lesz a hitelezés bővülése. Wolf László lehetségesnek vélte, hogy a görög válság negatív hatással lesz Szerbiára, és "a szerbiai és magyarországi befektetői tevékenység ugyanazon a szinten lesz".

Ivan Radojcic, az OTP szerbiai leánybankja igazgatótanácsának elnök-helyettese hozzátette, hogy a következő időszakban a kis- és középvállalatok finanszírozására összpontosítják figyelmüket, de elemzésük szerint az agrárszektor is kedvező lehetőségeket kínál a piaci részesedésük növelésére.

Az OTP Bank már hét éve jelen van Szerbiában. A szerbiai terjeszkedés során 2005 decemberében megvásárolta a Niska banka-t, majd 2006 márciusában a Zepter banka-t, végül 2006 júliusában az újvidéki székhelyű Kulska banka-t. Az OTP szerbiai érdekeltségei 2007-ben összeolvadtak OTP banka Srbija a.d. Novi Sad néven.

Az OTP Bank Nyrt.-nek a BÉT honlapján elérhető 2011-es évi jelentése szerint a szerb leánybank az év egészében 6,3 milliárd forintos negatív eredményt produkált. Az árfolyamkorrigált hitelportfólió jelentős, 9 százalékos visszaesése miatt a bank továbbra sem volt képes pozitív működési eredményt elérni, a kockázati költségek év/év 33 százalékos csökkenése a folyamatos veszteség mérsékléséhez volt csak elegendő. A portfólió minősége a csoporton belül a leggyengébb.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erősödött a forint hétfőre, 293 az euró

Erősödött a forint hétfő reggelre a spanyol bankrendszer uniós megtámogatásáról a hétvégén született… Tovább olvasom