Délmagyar logó

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 6°C | 16°C

Szeviép: hitelezők futnak a a pénzük után

Csongrád megye - 2010 augusztusában kezdődött el a Szeviép Zrt. felszámolása, de a hitelezői követeléseknek csak a töredékét sikerült összeszedni az eladott vagyontárgyakból: 1,4 milliárdot a közel 11 milliárdból. Még egy évig is tarthat az eljárás.
2010 augusztusában, a felszámolás kezdetekor a Szeviép Zrt. 379 partnerének 10,9 milliárd forinttal tartozott. Mostanra a felszámoló mindössze 1,4 milliárd forintot „kapart össze" a vagyontárgyak értékesítéséből. Marjasné Endrédi Zsuzsa felszámolóbiztos a Napi gazdaságnak azt mondta: a követelések behajtása lassan halad, ezért valószínű, hogy a felszámolási időszakot újabb egy évvel meg kell hosszabbítani. Ráadásul perek tucatjai zajlanak a Szeviép ellen: jelenleg 22 pert és 30 peren kívüli eljárást tart számon a felszámoló Cach &Limes.
Az eddig befolyt pénzből 250 millió forintot a bérek kifizetésére, 750 milliót a jelzálogjoggal fedezett banki hitelekre fordítottak. Ez azt jelenti, hogy a bankok, a beszállítók és az alvállalkozók aligha jutnak a pénzükhöz. Köztük azok a cégek, egyéni vállalkozók sem, akik az M43-as építésekor szerződtek a Szeviéppel.

Megírtuk: a Szeviép Zrt. először még csak csődvédelmet kért fizetésképtelenség miatt maga ellen 2010. április 29-én. Ki nem fizetett alvállalkozói május elején tartották meg első demonstrációjukat a 47-es úton, az épülő M43-as csomópontjánál: több napon át félpályás útlezárással hívták fel magukra a figyelmet. Egy héttel később bontani kezdték a sztráda alapját.

A rövidebbet húzták

Temesvári Zoltán a felszámoló mérlegével kapcsolatban is kifogásokat nyújtott be, de még nem kapott választ. „Keresi" azokat a kölcsönöket is, amelyeket a Szeviép tulajdonosai más cégeknek nyújtottak. – A hajdani konzorciumból már csak a Hídépítő él, a többit felszámolják. Ebben az egész történetben a vállalkozók húzták a rövidebbet – mondta.

2010 júliusában a 2. szakaszt építő Tisza M-43 Konzorcium vezetője, a spanyol Sedesa S. A. – a Szeviép konzorciumi társa – megállapodást írt alá 16 alvállalkozóval arról, hogy 3 milliárdos követeléseik egy részét megvásárolja. Ennek nagysága és a megegyezés összes többi részlete azonban máig üzleti titok, így nem tudjuk, az elvégzett munka mekkora részét fizették ki nekik. Gyanítani lehet, hogy keveset, a nagyobb összeget a Szeviép felszámolásából várták volna. Az alvállalkozókat képviselő Temesvári Zoltán szegedi ügyvéd akkor úgy nyilatkozott: a Sedesa teljesítette a vállalását. A Szeviép Zrt. felszámolása során azonban nem értek el eredményt, ráadásul a vállalkozók második körben elvégzett munkáját sem fizették ki. (Eközben került felszámolás alá a cég, mivel a csődegyezségi tárgyaláson az egyik bank meghiúsította azt a megegyezést, amelyben az alvállalkozók 40, a bankok 50 százalékot kaptak volna a pénzükből.)

Temesvári Zoltán a második körben elvégzett munkákkal kapcsolatban elmondta: akkor már nem a Szeviépnek, hanem a Sedesának dolgoztak a környékbeli vállalkozók. A Sedesát azonban még 2010-ben a szintén spanyol Ezentis csoport vásárolta meg, amely később csődbe ment.

Olvasóink írták

 • 3. Fri 2012. június 29. 13:39
  „.. az eredeti cikk ...http://szegedma.hu/hir/szeged/2012/06/csuszik-a-szeviep-felszamolasa.html
  a DM-ben miért nincs szó a CIB-ről ? Politika ? Valószínű !”
 • 2. Mozimasiniszta 2012. június 29. 10:14
  „E l v t á r s a k ! ez elkerülhetetlenül szándékos csődbe vitel volt ! ember áldozattal és sok-sok család megnyomorításával, de ez a patkányokat ez nem zavarja ! meg a szűkebb baráti körüket sem ! igaz elvtársak ?
  Nna...és elvtársak , személyi felelősség és magánvagyon az természetesen nincs !!!
  Kíváncsi lennék , az ügyvédi költségekre mennyit tettek félre ...jó előre...”
 • 1. rózsakert 2012. június 29. 10:14
  „nem értek valamit....90-es években egy cég hozott be hűtőket majd garancia vállalás nélkül-jog utód nélkül eltünt---így a garanciát a kereskedőknek kellett vállalniuk-nyomozót fogadtak-és megtalálták az úriemberkéket Miskolcon-akik némi rábeszélésre-kiperkálták a szervízek díját-----akkori szinten sok száz millát----ezt a sok-sok károsult most mi ért nem próbálja ki?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma van a kuláküldözés áldozatainak emléknapja

Ma tartják első alkalommal a kuláküldözés idején tönkretett magyar gazdák emléknapját, ez alkalomból… Tovább olvasom