Délmagyar logó

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 21°C | 34°C Még több cikk.

Szigorúan ellenőrzött taxik

Hódmezővásárhely - Újabb átfogó ellenőrzésre számíthatnak augusztusban a taxisok Vásárhelyen és máshol is. Nyáron már volt ilyen akció, akkor két személy ellen indított eljárást a Csongrád Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége és a Fogyasztóvédelmi Felügyelősége engedély nélküli taxizás miatt Vásárhelyen.
Két eljárást indított engedély nélküli taxizás miatt Vásárhelyen a Csongrád Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége és Fogyasztóvédelmi Felügyelősége egy közös akcióban „feketén", azaz engedély nélküli taxizás miatt – közölte a nyári ellenőrzés mérlegét Szeri István, a felügyelőség igazgatója. Évente többször szerveznek a megye személyfuvarozóinak vizsgálatára akciót – főleg nyáron a megnövekedett utasforgalom miatt.

– Nem könnyű az ellenőrzés, hiszen a taxisok forródróton értesíthetik egymás. Akinél nem stimmel valami, hamar eltűnik az utcáról – magyarázta. Az eljárás részleteiről, miután még folyamatban van, nem beszélhetett. Általánosságban viszont elmondta: engedély nélküli személyfuvarozás vagy a szolgáltatási szabályok megszegése esetében 3 hónaptól 5 évig eltilthatják a taxizót a vállalkozás gyakorlásától, fél évre pedig levehetik gépjárművéről a rendszámot.

250-300 ezer forintos befektetés

Információink szerint ahhoz, hogy beinduljon egy taxisvállalkozás, minimum 250-300 ezer forintot kell befektetni. Például a taxaméter, vagyis az óra mintegy 150 ezer forint. Vásárhelyen – és a megye több városában is – még augusztusban is számolhatnak átfogó ellenőrzésre a taxisok. Vásárhelyen egyébként mintegy 40-en foglalkoznak személyfuvarozással.

A taxiengedély megszerzése szabályozott. A szolgáltatás megkezdésének feltétele többek között az erkölcsi bizonyítvány, a vállalkozói engedély, ugyanakkor egy szaktanfolyamot is el kell végezni. Az autóban szállítható utasok számától függően 25 ezer forintos biztosítást is kell kötni, vagy egy számlán kell letétbe helyezni a pénzt. A technikai feltételek már nem ilyen szigorúak, a mai, modern gépjárművekben nem sok átalakítás kell ahhoz, hogy taxik lehessenek.

– A gépjárművek személyfuvarozásának engedélyét a felügyelőség állítja ki, majd évente ellenőrizzük a taxik műszaki állapotát. A szokásos műszaki követelmények mellett vizsgáljuk a szolgáltatás feltételeit is, tehát a hitelesített, úgynevezett taxióra és a sárga rendszám meglétét, a világító TAXI feliratú fényjelzőkészüléket, a kihelyezett díjtáblázatokat. Azt is, hogy a jobb oldali ajtón fel vannak-e tüntetve a vállalkozás adatai. Az idősebb járművek megbontásos fékvizsgálaton is át kell hogy essenek a vizsga előtt – sorolta a Közlekedési Felügyelőség vezetője.

Évente mintegy 100 új engedélyt adnak ki a megyében taxikra. Általánosságban az autók műszaki állapota jó. Manapság sokan úgy gondolják, hogy kirakják az autójukra a taxi feliratot, és kész. Ennél azért jóval többről van szó. Nem beszélve arról, hogy a nyári szezon kivételével, amikor turistákkal is számolhatnak a vállalkozók, nagyon változó az utasforgalom, jobb esetben stagnál – mondta el Szeri István.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NAV: rekordfogások és rekordbevétel

A pénzügyőrök 6 hónap alatt már szinte minden adónemben teljesítették az éves penzumot. Tovább olvasom