Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Szijjártó: együttműködés a magán-kereskedőházakkal

Egyelőre felesleges találgatásnak tartja a külgazdasági kapcsolatok ösztönzését támogató rendszer esetleges további módosítását a Miniszterelnök­ség külügyi és külgazdasági államtitkára; Szijjártó Péter a Napi Gazdaság keddi számában megjelent interjúban azt is elmondta: a legaktuálisabb feladat a három, már működő magán-kereskedőházzal való együttműködés módjáról történő megállapodás.
Az államtitkár elmondta, hogy a jelenlegi három kereskedőház - Bakuban, Asztanában és Moszkvában - magántulajdonban van, így ezek forgalmáról, a velük kapcsolatban álló cégekről a tulajdonosok tudnak tájékoztatást adni, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH Zrt.) pedig elindította azon kft.-k bejegyzését, amelyek ezeket a kereskedőházakat az állam részéről is képviselik. Hozzátette, hogy nem tartaná ésszerűnek, hogy ahol már magán-kereskedőházak vannak, az állam egy teljesen külön rendszert tartson fenn, ezért együttműködésben gondolkodik. "Ha azzal gyarapítjuk az állami vagyont, hogy tulajdonrészt szerzünk ezekben a társaságokban, akkor ezzel eredményesen tudjuk a magyar exportot is segíteni" - fogalmazott.

Az államtitkár a tárgyalási pozíció biztosítása érdekében nem közölte, hogy az ügyletre mekkora összeget szánna az állam, de arra a kérdésre, hogy milliárdos nagyságrendű tételről van-e szó, azt felelte, nem hinné.

Elmondta: saját célkitűzése az, hogy 2013 végére megnyissák a pekingi, az abu-dzabi, és a rijádi házat is, jövőre pedig szeretnék a magyar külgazdasági terjeszkedést Afrikában is kereskedőházakkal támogatni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A csoport túlélésének garanciája

Valamit tenni kell, hogy az értékes energiád legnagyobb részét ne a csoportod összetartására… Tovább olvasom