Délmagyar logó

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 5°C | 14°C Még több cikk.

Szijjártó: jelentősen többet exportálunk Kínába

A hosszú tárgyalások után engedélyt kapott az ország a fagyaszott sertés-, liba- és kacsahús szállítására.
Jelentősen növekedni fog a Kínába irányuló magyar export, miután Magyarország, egy hosszú tárgyalássorozat után megkapta az engedélyt, hogy fagyaszott sertés-, liba- és kacsahúst szállítson oda - jelentette be a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a kormány keleti nyitás külgazdasági stratégiájának alappillére a Kínával való gazdasági együttműködés stratégiai szintre emelése és a kereskedelmi forgalom növelése.

Magyarország elsősorban az exportot szeretné növelni az ázsiai országba, a kivitel növelésének zászlós hajója pedig a jövőben egyértelműen az élelmiszeripar lesz - tette hozzá.

Emlékeztetett: a gazdasági növekedés, az erősödő középosztály, valamint az átalakuló fogyasztási szokások miatt növekszik a kereslet a magas hozzáadott értékű, jó minőségű és biztonságos élelmiszerek iránt Kínában.

Aláhúzta, Magyarország ebből a szempontból versenyelőnnyel rendelkezik, a magyar élelmiszerek jó minőségűek és biztonságosak, példaként említette, hogy Magyarország az alaptörvényben garantálta a GMO-mentességet.

Az államtitkár jelezte: a kínai akkreditációs és tanúsító hivatal 6 magyar cég számára tette lehetővé a Kínába való szállítást. Ezeknek a vállalatoknak most az a feladatuk, hogy kínai partnereket találjanak az üzlethez, és elindítsák a kivitelt az ázsiai országba. Azzal, hogy a magyar cégeknek lehetőségük lesz a fagyaszott sertés-, liba- és kacsahús kivitelére, a magyar export várhatóan jelentősen növekszik majd Kínába - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Kiemelte: tíz év alatt a magyar-kínai kereskedelmi forgalom meghatszorozódott. Ez azt jelenti, hogy míg 2003-ban a két ország közötti árucsere értéke összesen 1,2 milliárd dollárt tett ki, addig tavaly a kereskedelmi forgalom értéke elérte a 7,2-7,3 milliárd dollárt. A múlt évben a Kínába irányuló magyar kivitel értéke 2 milliárd dollárt tett ki. Így 10 százalékos volt a növekedés az előző évhez viszonyítva.

Hozzáfűzte: a Kínába irányuló magyar élelmiszerexport - az engedélyek hiánya miatt - igen alacsony volt, még a 2 millió dollárt sem érte el. Ez is mutatja, hogy az exportengedélyek megszerzése jelentős előrelépést tesz lehetővé - vélekedett az államtitkár.

Magyar becslés szerint fagyasztott kacsahúsból a Kínába irányuló export 1500 tonnára rúg majd, a libahús mennyisége 1000 tonna lesz, míg a Kínába kivitt magyar sertéshús mennyisége évente 5000-6000 tonna lehet. A vízi szárnyas ágazat rugalmasabb, ezért ezen a területen hamarabb várható a kivitel felfutása, mint a sertéshús esetében - mondta az államtitkár.

Szijjártó Péter kifejtette: a múlt évben libahúsból a magyar kivitel 15 500 tonna volt, a kacsahúsból 20 000 tonna, míg sertéshúsból 70 500 tonna. A távol-keleti piacokon a magasabb hozzáadott értékű áruk a kelendőek. Ezért is lesz a magas minőségű biztonságos magyar élelmiszer ebben a relációban a magyar kivitel zászlós hajója - mondta.

Az államtitkár az MTI kérdésére közölte: a kivitel pénzbeli értékét most még nem lehet megbecsülni, mivel az ártárgyalásokat a magyar cégek még nem folytatták le kínai partnereikkel. A magyar állam azonban erősíteni szeretné a magyar cégek pozícióját a pekingi magyar-kínai kereskedőházon keresztül, amelyben tulajdonrésze van a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-nek - fejtette ki.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább drágulhat a cukor a világpiacon

Brazíliát aszályos időjárás sújtja, Thaiföldön komolyak a politikai feszültségek. Tovább olvasom