Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Szijjártó: Magyarország az autóipar európai fellegvára lett

Ma Magyarországon mintegy 600 gépjárműipari vállalkozás tevékenykedik, ezek 54 százaléka hazai tulajdonban van - mondta az államtitkár.
Magyarország mára az autóipar európai fellegvára lett az elmúlt három évben meghozott intézkedéseknek, így az adórendszer átalakításának, a rugalmas Munka törvénykönyve megalkotásának és a szakképzés reformjának eredményként - mondta Szijjártó Péter csütörtökön Szolnokon, az F. Segura spanyol autóalkatrész-gyártó cég gyáravató ünnepségén.

A külügyi és külgazdasági államtitkár rámutatott: ma Magyarországon mintegy 600 gépjárműipari vállalkozás tevékenykedik, ezek 54 százaléka hazai tulajdonban van, több mint százezer embernek adnak munkát, és az általuk előállított termelési érték meghaladja a 15 milliárd eurót. Magyarországon működik és termel az Audi, a Mercedes, az Opel és a Suzuki - sorolta a nagy cégeket a politikus.

Az autóipar azért is fontos a nemzetgazdaság szempontjából, mert egy beruházás soha nem áll meg önmagában, mindig újabb és újabb beruházásokat generál - jegyezte meg Szijjártó Péter.

Franciso Segura Hervás, a Segura Csoport elnöke felidézte: cégük 2005-ben határozta el, hogy kilép a nemzetközi színtérre. Szolnokra a kiváló logisztikai, főként vasúti adottságok, a jól képzett munkaerő, valamint az állami és önkormányzati támogatás miatt esett a választásuk, amit azóta is jó döntésnek tartanak. Az új, 23 millió eurós zöldmezős beruházással épült autóalkatrész-gyár 120 embernek ad munkát. A cég beszállítója a Ford, az Audi, a Volkswagen márkának.

Szalay Ferenc a város fideszes polgármestere arról beszélt, hogy a Tisza-parti településen a rendszerváltást követően a több tízezer embernek munkát adó nagy állami vállalatok, így a vegyiművek, a bútorgyár, a papírgyár, és a cukorgyár, sorra zártak be, ezért egy új ipari struktúra alapjait kellett megteremteni. Ennek jegyében az elmúlt években sikerült több külföldi vállalkozást a városba csábítani, itt működik a svájci Stadler, az amerikai Eagle Ottawa, az ír McHale, és immár a spanyol Segura cég is - mondta.

A spanyol Grupo F. Segura 2007 novemberében jelentette be Szolnokon, hogy autóalkatrész-gyártó üzemet épít az ipari parkban. Az F. Segura Hungária Kft. gyárában elsősorban sajtolt és hegesztett autóalkatrészeket készítenek.

A családi vállalkozásként működő, valenciai székhelyű céget 44 éve alapították. Spanyolországban négy gyáruk működik, képviseletük van Lengyelországban, Portugáliában és Törökországban is. Első külföldi termelő üzemük azonban Szolnokon épült.

Olvasóink írták

 • 6. joy 2013. szeptember 20. 07:38
  „Jajj!”
 • 5. x 2013. szeptember 19. 22:22
  „3. grafika88 "... Ezekben a gyárakban 5..6 X kevesebb bérért dolgoznak a rabszolgák ..."
  - Mit gondolsz, talán azt, hogy nem _pontosan_ezért_ települnek ezek a gyárak Magyarországra?
  Egyébként:
  "Az ..., hogy a CLA gyártását esetleg külföldre szervezi ki a cég, még távolról sem jelenti teljes kivonulást."
  http://www.portfolio.hu/vallalatok/nem_mondja_senki_hogy_kivonul_a_mercedes_magyarorszagrol.2.188708.html”
 • 4. Hód 2013. szeptember 19. 21:30
  „VÁSÁRHELYRE mikor csábítanak végre külföldi vállalkozásokat???”
 • 3. grafika88 2013. szeptember 19. 20:44
  „<moderálva> !! Ezeket a nagy gyárakat..mind kivétel nélkül : 2010. előtt hozták létre ! Nem kell itt verni a mellét egy <moderálva> bandatagnak SEM !!!
  Csak van egy gond ! Ezek a német gyárak már csak 4 évig lesznek itt. pl. a Mercédesz bejelentette NEM fejleszt..kivonul . Dél -Amerikába 5 éven belül.
  Ezekben a gyárakban 5..6 X kevesebb bérért dolgoznak a rabszolgák ..mint pl. Németországban !”
 • 2. szatyi 2013. szeptember 19. 16:22
  „Kérjünk neki is egy beutalót, -Graz-ba!?”
 • 1. kumisz 2013. szeptember 19. 16:17
  „"Szijjártó: Magyarország az autóipar európai fellegvára lett"
  EZEK TÉNYLEG SZEDNEK VALAMIT!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Első fokon pert nyert a devizahiteles

Tiszai Tímea a Facebookra is feltöltötte a Szegedi Törvényszék szeptember 12-én hozott, nem jogerős ítéletét, amelyben a bíróság érvénytelennek mondta devizahiteles kölcsönszerződését. Tovább olvasom