Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Szilágyi László a 2012-es év cégvezetője

Szeged - A Gabonakutató (GK) Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója, Szilágyi László lett 2012-ben az év cégvezetője, a díjjal a társaság növekedését ismerték el. Szilágyit 2010-ben nevezték ki, azóta az árbevétel 66 százalékkal emelkedett, a nyereség ötszörös.
A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., vagyis az állam a tulajdonosa a szegedi székhelyű Gabonakutató (GK) Kft.-nek: a szervezet mintegy 250 cég többségi tulajdonosa – ezek vezetői közül kapta meg Szilágyi László harmadmagával a 2012. év cégvezetője elismerést még decemberben.

Hogy sikerült a válság és a tavalyi aszályos év ellenére ilyen teljesítményt elérni? – Megerősítettük a kereskedelmi főosztályt, 7 területi képviselőnk dolgozik az országban – válaszolta az ügyvezető igazgató.

Szilágyi László az elismerő oklevéllel. Fotó: Schmidt Andrea
Szilágyi László az elismerő oklevéllel. Fotó: Schmidt Andrea

Névjegy

Szilágyi László 1970-ben szerzett agrármérnöki diplomát a Debreceni Tudományegyetemen, majd 2000-ben az SZTE vásárhelyi főiskolai karán vadgazdálkodási szakmérnök lett. 2012 óta címzetes egyetemi docens Debrecenben, de a szegedi mérnöki karon is vizsgáztat. Amikor 2010-ben kinevezték a GK Kft. élére, már nyugdíjas volt, saját cégét vezette. Szolnokon lakik, hétfőtől péntekig Szegeden él és dolgozik, hétvégéit családjával, két gyermekével, 3 unokájával tölti, valamint hódol vadászszenvedélyének is.

– A vevőknek „helybe" visszük a vetőmagot, mindenkit kiszolgálunk. Bevételeink három forrásból származnak: a mintegy 2000 hektáros földterületünkről, amelyen vetőmagot termesztünk, a kiszombori vetőmagüzemünkből, ahol évi 10 ezer zsák vetőmagot állítunk elő, valamint pályázati forrásokból – évente 180–200 millió forintot köszönhetünk a sikeres projekteknek. A 2010-es 1,2 milliárd forintos nettó árbevétel tavaly 2 milliárdosra nőtt, a nyereségünk 8-ról 43 millió forintra emelkedett. Szükség van a takarékos gazdálkodásra és a dinamikus piaci jelenlétre, hiszen a kutatásokat már egy fillérrel sem támogatja az állam. Holott egy hibrid előállítása 7–10 év munkája, mintegy 100–120 millió forint.

A cég beruházott, fejlesztett az elmúlt években: nagy teljesítményű traktorokat vásároltak, korszerűsítették a vetőmagüzemet, Kiszomboron, 300 hektáron Lineár öntözőrendszert építettek ki. Központjukat, a patinás újszegedi épületet idén újítják fel.

* * *

A legnagyobb magyar agárkutató a GK Kft.

A GK Kft. a legnagyobb magyar agrárkutató intézmény és Csongrád megyében is az egyik legjelentősebb cég: 23 szántóföldi növényfajtából 150 minősített fajtája, hibridje van. A 220 főt foglalkoztató társaság árbevételének zöme a vetőmagtermesztésből és -forgalmazásból, valamint licencdíjból származik. A nemesítés a szegedi központban, Kiszomboron, a táplánszentkereszti kutatóállomáson zajlik. Szabadföldi kutatásokra és elsődleges vetőmag-szaporításra csaknem 2000 hektárja van. A kutatásban és az értékesítésben 200 hazai partnerrel, 50 külföldi céggel állnak kapcsolatban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A PSZÁF a kgfb-kedvezmények visszavonására szólított fel biztosítótársaságokat

Több biztosítótársaság képviselői kaptak kötelezést a napokban arra, hogy legkésőbb január 31-ig… Tovább olvasom