Délmagyar logó

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 5°C | 10°C Még több cikk.

Szombattól 25 százalék helyett 18 százalék a távhő ÁFÁ-ja

Nemcsak az alapdíj, hanem a hődíj ÁFÁ-ja is csökken.
Balog Róbert, a Főtáv Zrt. szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta: számos sajtóhírrel szemben nemcsak az alapdíj, hanem a hődíj ÁFÁ-ja is csökken, mivel nem a fogyasztás ideje, hanem a számla kibocsátásának dátuma számít. Épp ezért a fogyasztók már a napokban kézbesített számlánál érzékelni fogják a változást. A szóvivő becslése szerint az Áfa csökkentéssel Budapesten átlagosan lakásonként 14 ezer forintot lehet megspórolni egy évben.A távhő ÁFÁ-ja július 1-ig 20 százalék volt, július 1-től pedig 25 százalék, de ezt a távhő szolgáltatók zöme, így a Főtáv is kompenzálta, tehát a fogyasztók nem érzékelték - mondta el korábban Balog Róbert.

A szóvivő hangsúlyozta: mivel az új jogszabály szerint a számla kibocsátásának időpontja számít, hiába szól majd az augusztusi számla júniusi hőfelhasználásról, a hődíjnak is már 18 százalékos az Áfája. A Pénzügyminisztérium korábbi közleménye felhívta a figyelmet, hogy az Áfa szempontjából a távhő alatt kizárólag csak a hőenergiát értik, ezért a távhőszolgáltatás tárgya csakis hőszolgáltatás lehet. A hőszolgáltatás pedig alapvetően a fűtési célra, illetve a használati melegvíz-készítés céljára távhővezeték-hálózaton keresztül biztosított hőenergiát foglalja magában, az ezen túlmenően szolgáltatott vizet azonban nem.

Olvasóink írták

 • 7. flexsnake 2009. augusztus 02. 07:49
  „A távhőben az a kicseszés hogy akkor is fizetsz ha nem kell fűteni. Minél nagyobb a rendszer annál többe kerül a fenntartási díj. Egy magánházban, mondjuk gázzal kevesebbe kerül. Mert ott egész nyárra ki tudod iktatni, A gáz mellett meg kazánozhat az ember vagy másképpen is megoldhatja. A téli fűtés egyszerre többe kerül mondjuk magánházban de a távfűtés állandó költségei magasabbak. Nem jó egyik sem, de aki irigyli, próbálja ki.”
 • 6. tarjani 2009. augusztus 02. 06:54
  „3. SP -Valóban igaz, hogy télen és nyáron is fizetjük a fűtésszámlát. A múlt havi nállunk 3 köbméter melegvíz mellett 33 ezer Ft!!! volt. Most pedig a nap fűt de piszkosul.
  2.Nornora - Szerintem is gyere be a városba, vegyél panelt, hasonlítsd össze a két lakás fenntartási költségét.”
 • 5. pille 2009. augusztus 01. 15:51
  „Nornora!
  Előtted a pálya! Add el a házat,s vegyél rajta panelt, most jutányosan lehet a panelhez jutni.”
 • 4. flexsnake 2009. augusztus 01. 14:46
  „2. dögöljön meg a szomszéd tehene is.... tipikus magyar hozzáállás....”
 • 3. SP 2009. augusztus 01. 12:18
  „Ha nem fűtesz, nem használsz meleg vizet, akkor is kell alapdíjat 70-100 ezert évente fizetni a panelben a "semmiért" is, egész évben, még akkor is, ha nyaralnak a dolgozók a SZETÁV-nál.”
 • 2. Nornora 2009. augusztus 01. 11:47
  „Ez pofátlanság. Persze a gáz, a tűzifa, és az áram (sokan ugyanis ezzel állítják elő havi akár 15e Ft-ért a meleg vizet) áfája nem csökken. A lényeg, hogy a távfűtéses lakásokban lakók jól érezzék magukat. És most lehetne itt vitatkozni, hogy melyik mennyibe kerül, de nagyon szeretnék én egy távfűtéses lakásba költözni a fafűtésű házamból.”
 • 1. SP 2009. augusztus 01. 11:03
  „18% -ra csökkentés nem valami sok. A lakás piacot ez még továbbra is blokkolja. Legalább az 5% -ra kellett volna lemenni.
  A technikai eszközök tökéletesdése miatt a SZETÁV előbb v. utóbb bezárhatja a paneladó szolgáltatását.
  Felső Tisza part tízemeletesek leválni készülnek. Az egyetem a nem foszilis energiák hasznosítása témára ráállt, szakembereket is képeznek.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lakosság 60 százaléka egy fillért sem tud megtakarítani

A magyar lakosság 60 százaléka egy fillért sem tud megtakarítani, jórészt meglévő kölcsönei… Tovább olvasom