Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 17°C | 27°C Még több cikk.

Szövetkezni akarnak a Csongrád megyei építészek

Mórahalom - Egyre kevesebb a munka, és az sem a helyi építészeké lesz, ha nem jutnak időben információhoz. Ezt szeretné elkerülni a megyei építész kamara új vezetősége – amely jogilag még mindig nem léphetett a régi helyébe.
A Csongrád Megyei Építész Kamara tagsága egyelőre nem tudja, kinél az igazság: a régi vezetőség egy részénél, amely törvénytelennek tartja a tisztújítást, vagy az új elnöknél és elnökségnél, amely saját pénzen, iroda híján próbál működni, honlapot tart fenn, hogy hasznos híreket szerezzen és továbbítson a tagoknak. Pedig – mint az újak mondják – addig is sok a tennivaló, amíg tisztázódik a jogi háttér. Az elnöki posztért indult mindhárom építész a változás híve, Schulcz Péter mellett áll Talmácsi István és Palánkai Tibor is. Úgy látja, össze kell fogni az „atomizálódott Csongrád megyei építésztársadalmat". A mórahalmi építész napokon, a Makovecz Imre és Palánkai Tibor munkáit is bemutató X. Belgrádi Világépítészeti Triennálé tablói előtt mutatkozott be ez a vezetőség, az említettek mellett a két alelnök, Szemerey Márta és Vesmás Péter, valamint az elnökség tagjai, tisztségviselők, támogatók: Nagy Imre, Sipos György, Kiss Lajos és Pap Ádám.

Peren kívüli egyezség?

Novemberre napolta a tárgyalást a Szegedi Törvényszék abban a perben, amelyet a Csongrád Megyei Építész Kamara három tagja indított a tisztújító taggyűlés egyes döntései miatt. A polgári perbe beavatkozott a Magyar Építész Kamara. Az országos szervezetet képviselő Gáts Andrea ügyvéd azt mondta, még az sem biztos, hogy novemberben ítélet születhet. Addig pedig az új vezetőség nem juthat hozzá a kamara irodájához, a dokumentumokhoz, azaz szinte lehetetlen a működés. A Csongrád megyei építészek érdekeit a MÉK szerint nem egy évekig húzódó pereskedés, hanem egy, az ügy békés lezárását szolgáló egyezség szolgálná, amely mielőbb lehetővé tenné a taggyűlés összehívását. Az ügyvéd azon dolgozik, hogy ez minél hamarabb megszülessen.

Bár vannak vitáik, a különböző korosztályokhoz tartozó építészek abban egyetértenek, hogy a gazdasági válság az építőiparban először őket érinti, és ebben a helyzetben az eddigieknél is fontosabb, hogy minden szóba jöhető munkáról időben minden építész értesüljön, kamarájuknak legyen kapcsolata önkormányzatokkal és az egyetemmel. Fontos, hogy nyílt pályázatokon méressenek meg a tervek, és ha bármilyen, az építészszakmát érintő méltánytalanság látszik, a kamara emelje föl a szavát. Egy erős, jól szolgáltató testület tagjaival talán ritkábban fordul elő, hogy egymás alá ígérnek, és megalázó áron vállaljanak el munkákat, figyelmen kívül hagyva a köztestület ajánlásait. Az biztos – mondják –, hogy a politikának nem lesz érdeke soha, hogy bármelyik szakma érdekképviselete megerősödjön, tehát ebben csak magukra számíthatnak. Közérdek is az erősödésük: elsősorban rajtuk múlik, hogy a beépülő milliárdokból igényes vagy gagyi lesz az épített környezet Csongrád megyében.

Az új elnökség tagjai úgy látják, könnyebben vállalhatnának nagy munkákat a megyei építészek, ha nem mindenki külön-külön próbálkozna, hanem irodák, műtermek alakulnának. A kamara dolga lehet az is, hogy az ilyen társulások megalakulásának a lehetőségét, feltételeit feltérképezze.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Villanypályázat családoknak

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat az EDF DÉMÁSZ Zrt. támogatásával pályázatot hirdet a hátrányos helyzetű személyek, illetve családok számára. Tovább olvasom