Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Szüretelik a híres szegedi paprikát

Csongrád megye - Zsákokban áll a fűszerpaprika a Szeged környéki földeken: hajlongó emberek szüretelik a piros színű, beérett termést. A malmok szerint az időjárás most nekik dolgozik, jó termésre számítanak, miközben azért aggódnak a fagyok miatt.
A jó időben nekivetkőznek a paprikaföldeken a szüretelők: csak így bírják ki a 30 fokos meleget. A röszkei földeken összeszokott csapatok dolgoznak, a félmondatokból az is kiderül, sokuknak már a nagyszülei is paprikával foglalkoztak.

Hajnali 4-kor kezdik mindennap a munkát, és legalább délután 3-ig – kis ebédszünetet tartva – folyamatosan dolgoznak. A napirendről két fiatal lány beszél, egy testvérpár, Sólya Vivien és Sólya Nikolett. Mindketten mórahalmiak, szakmát tanultak, de nem tudnak elhelyezkedni: jól jön ez az egy hónapig, vagy még tovább tartó idénymunka, az egyszerűsített foglalkoztatással. A fogásokat édesanyjuktól lesték el, aki „röszkei lány volt", és az egyik leggyorsabb a szüretelők közül.

Az egész napos hajlongással járó paprikaszedés hagyományosan csapatmunka.Fotó: Schmidt Andrea
Az egész napos hajlongással járó paprikaszedés hagyományosan csapatmunka
.Fotó: Schmidt Andrea

Egy zsákba 12–13 kiló fér: a súly azért nem egyforma, mert az egyik paprika megaszalódott, szinte kiszáradt, a másik húsosabb, nehezebb maradt. A tizenvalahány emberből álló csapat egy nap alatt 200 zsákot tud „megszedni". Szemlátomást hagynak paprikát a töveken: megtudjuk, hogy ezek még nem érettek, tehát lesz egy utószedés is, valamikor októberben.

Az emberek a PaprikaMolnár Kft. területén dolgoztak tegnap. Molnár Anita, a röszkei cég ügyvezető igazgatója az idei terméssel kapcsolatban elmondta: a tavalyinál várhatóan több lesz a paprika, ráadásul kimagasló minőségű – amennyiben nem fagy el. Sajnos szeptember közepén még nem lehet megjósolni, mi várható – tette hozzá. Kiderült, hogy a szabadföldi paprikát idén már augusztus végén szedni kezdték, de a szüretnek igazából most van a szezonja.

– Már most annyit leszedtünk, mint más években szeptember végéig – nyilatkozta az ügyvezető igazgató. – A paprikának még szüksége van az utóérlelésre, szárításra, ezért is kell időben leszedni, s utána, majd csak novemberben következhet az őrlés. Hektáronként 8–10 tonnás átlagtermésre, összesen mintegy 500 tonnára számítunk.

Az idén jónak mutatkozik a termés. Telnek a zsákok.  Fotó: Schmidt Andrea
Az idén jónak mutatkozik a termés. Telnek a zsákok.
Fotó: Schmidt Andrea

– Körülbelül annyi paprika terem idén, mint amennyire a piacnak szüksége van – nyilatkozta Szokol Lajos, a szatymazi Rubin Kft. ügyvezető igazgatója. A vezető inkább átlagos évnek mondja a 2011-est, cége 300 tonnát szeretne vásárolni a fűszernövényből. Hozzátette: az öntözött hektárokról jó termést szüretelhetnek, másutt a nagy meleg és a szárazság miatt inkább „kényszerérett" a paprika.

Uniós védelem

Az Európai Bizottság 2010. november 3-án vette fel a védett származási helyen előállított termékek listájára a szegedi paprikát. A „szegedi paprika" kifejezés mellett külön regisztrálták a pontosabb meghatározást tartalmazó „szegedi fűszerpaprika-őrlemény" elnevezésű terméket is. Az Unióban tehát nem lehet forgalomba hozni szegedi paprika néven olyan terméket, amely nem a megjelölt térségből származik. A szegedi paprika hosszú ideig küzdött az eredetvédelem megszerzéséért. A magyar fűszerpaprika-termelés a 70-es években még évi több mint 5500 tonna volt, a csúcsidőszakban 14 ezer hektáros termőterülettel. Jelenleg mindössze 1000 hektáron termesztenek paprikát az országban, amelyről mintegy 10 ezer tonnát takaríthatnak be. A 10 ezer tonnából 1600 tonna őrleményt lehet előállítani.

Olvasóink írták

  • 2. ajhossi 2011. szeptember 16. 09:21
    „Nem egy leanyalom a paprikaszedes. Ahol en csinaltam olyan hosszu sorok voltak hogy 1 ember 1 sort tudott vegigszedni 1 nap alatt.”
  • 1. deszkás 2011. szeptember 16. 08:34
    „Mennyi importot keverünk hozzá?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az elvándorlók közül minden második tíz éven belül visszatér saját hazájába

Szeged. A külföldre kivándorolt, diplomás munkavállalókat igyekszik visszavonzani az anyaországba az… Tovább olvasom