Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Takarékos fűtés, pontos elszámolás

Rádiós költségmegosztóval panellakásban is annyit fizethetünk, mint amennyit fűtünk. Több maradna a zsebünkben.
A felújított panellakások tulajdonosai gyakran panaszkodnak: a szigetelés és ablakcsere ellenére sem csökken a fűtésszámlájuk, sokszor feleslegesen 25-27 fok van a lakásban. Az energiapazarlás legfőbb oka, hogy a tulajdonosok átalánydíjat fizetnek, amiben aligha érvényesül a takarékoskodás elve. Pedig egyszerűen spórolhatnának.

– Rádiós költségmegosztóval pontosan mérhető a lakások távfűtés fogyasztása – mondta Németh Szabolcs, az egyik méréstechnikai cég munkatársa tegnap a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete és a Társasházi Háztartás című szaklap által Szegeden tartott konferencián.De hogyan működik?

Két érzékelős elektronikus fűtési költségmegosztó. Az egyik érzékelő a fűtőtest hőmérsékletét méri, a másik a szoba hőmérsékletét regisztrálja, ezáltal csak az a hőmennyiség kerül mérésre, amelyet a fűtőtest adott le, kizárva a pl. napsütés okozta felmelegedés mérését.
Elárulta: a jelenleg is használt, könnyen manipulálható ampullás költségmegosztókhoz képest eszközük pontosabb, egyben hitelesebb képet is ad a társasházi lakások energiafelhasználásáról. – Szabályozószeleppel ellátott radiátorokra szereljük fel a költségmegosztót. Pontos beállítás után az eszköz rögzíti a fogyasztást, amit épületen kívülről, jellemzően évente kétszer – a lakók zavarása nélkül – le is olvashatunk. A készülék LCD kijelzőjén a fogyasztó pontosan látja az elhasznált hőmennyiséget, tapasztalataink szerint emiatt többen letekerik a radiátort – 25 helyett 22 fokban élnek. A tulajdonos az így kapott eredmény birtokában a tényleges, fogyasztásnak megfelelő összeget fizeti, így aki spórol, valóban kevesebbet fizet – magyarázta, hozzátéve: a beruházás lakásonként 20-25 ezer forintba kerül, ami rövid idő alatt megtérül.

A központi fűtésű társasházak kazáncseréjéről szóló előadáson megtudtuk: a hazai fűtőkészülékek jellemzően 25-30 évesek, hatásfokuk 70-75 százalékos. – Kondenzációs kazánnal 98-100 százalékos hatásfok, a fűtésrendszer teljes felújításával 20-30 százalékos energiamegtakarítás is elérhető – mondta Kucsera Zoltán a felújításokat végző kft. ügyvezetője. Kiemelte: egy 60-65 lakásos társasház modernizálása közel 18 millió forintba kerül, viszont a beruházás a mai gázárak mellett 4 év alatt megtérül. Kevesen tudják: az átépítéshez állami kamattámogatott hitelt is lehet igényelni.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. igazságkereső 2012. március 20. 18:05
  „A rádiós költségmegosztók beszerelése után a fűtési hődíj árát emeli meg a Hőszolgáltató! Ez pontosan olyan eset, mint amikor a Hőszolgáltató az 1990-es évek végén mindenkit kötelezett a meleg vízórák beszerelésére, hogy takarékos és olcsóbb legyen a fogyasztó vízfogyasztása! Miután szinte mindenki beszerelte,megemelték a meleg víz m3-kénti árát! Szóval így megy ez nálunk Hunniában, a fogyasztó az, akit ebben az országban folyamatosan meg lehet vezetni! És ez az ami nem tisztességes Magyarországon!”
 • 22. 56214712 2012. március 20. 17:57
  „21. K.T. 2012.03.20. 17:02
  Igazat szóltál, egyetértek. A hőszolgáltatók haszonlesők és a túlfűtésben érdekeltek, ezért egy nagy hazugság az, hogy a költségosztóval takarékoskodni lehet.

  Az újságíró hozzá nem értéséből fakadóan a cikkben hiányos és téves állítások szerepelnek.
  "ezáltal csak az a hőmennyiség kerül mérésre"
  "A készülék LCD kijelzőjén a fogyasztó pontosan látja az elhasznált hőmennyiséget"

  A költségmegosztó nem mér hőmennyiséget, ezért nem is kell hitelesíteni.
  A hőszolgáltatók a legnagyobb csalásaikat a régi RADAL típusú radiátorokra felszerelt költségmegosztókkal követik el. Vajon erről miért nem írnak?”
 • 21. K.T. 2012. március 20. 17:02
  „Amíg a hőszolgáltató mindent elkövethet és el is követ, hogy túlfűtse a házakat, addig csak jót röhögni érdemes a takarékosság szó hallatán.
  Az hogy a ház összességében mennyit fizet csak egy dolgon múlik, hogy mennyi meleget nyom rá a szolgáltató és abból mennyi megy vissza hozzá. (Ezt méri az óra, amit általában csesznek ellenőrizni a közös képviselők. A miénknek derogál 2-3 havonta kijönni a házhoz és közösen leolvasni azt a hőszolgáltató emberével.)
  Az hogy takarékoskodni tudjunk (a 40 lakásos 5 emeletes házunk minden radiátora le volt tekerve nullára egész télen és a 3. emelettől fölfele még így is ki kellett nyitni az ablakokat) az nem a lakók odafigyelésén múlik, hanem a különböző jogszabályokba burkolódzó hőszolgáltatón, aki ellenérdekelt minden értelemben!”
 • 20. spiler 2012. március 20. 16:04
  „eddig felszerelt költs.meg. sem érnek semmit,ez jóval drágább,már ezen is van haszon.....miért nem lehet kevesebb hőmennyiséget kérni,,,,ja akkor nincs haszon és nem kell egy ujabb ketyere
  becsomagolt panel után már nem kapunk vissza pénzt azzal is ÁTVERTEK,a fiam pesten 1928-*ban épitett,34nm-es lakás 1 db gázkonv.+a konyha is gázzal müködik......kb havi 7000,-ft-ra jön ki/igen fözni nagyon nem tud és ezért nagyon nem is szokott/....miről is beszélünk..........
  5480ft a panelban az általány dij a gázra.”
 • 19. Együgyű 2012. március 20. 12:00
  „,,Takarékos fűtés, pontos elszámolás"
  Amíg a radiátorok úgy le nem lesznek plombálva, hogy azok le nem szerelhetőek lesznek ennek a mérős dinek semmi értelme! A hőszolgáltató minden ürügy bevetésével mindent trükköt bevet (mint a többi alapvető szolgáltató cég), hogy a maximális nyereséget érjen el. A jelenlegi téma lényege az, hogy a házhoz bejövő óráig felel csak hivatalosan. Tehát a bejövő hőmennyiség érdekli csak. Azon belül ki mennyit használt fel már a lakók marakodásán, egymás átverésén, stb... múlik. A közösben a pontos elszámolás egyeseknek nem érdeke! Tehát ezeknek a problémáknak a megoldása után jöhet az egyedi hőmennyiség leolvasó téma.
  Ez egy vélemény a sok közül a demokrácia jegyében!
  OFF.”
 • 18. macs 2012. március 20. 11:36
  „Mondja meg valaki, mit csináljak? Szereltessem fel a költségmegosztot, termosztátot, próbáljak meg spórolni azzal, hogy lejjebb veszem a fűtést, vagy ne csináljak semmit? Amennyiben a hozzászólókra hallgatok, akkor nem fogok semmit se csinálni, csak fizetni.
  Komolyra fordítva a szót. A fűtéshez felhasznált gáz ára emelkedik, plusz a dollár árfolyama is, a kettő együtt hatással van az árra. Ez ellen sajnos nem lehet védekezni, de ha mód van spórolásra, akkor azt kell csinálni.”
 • 17. fema 2012. március 20. 10:32
  „A Hőszolgáltató már azt is kitalálta, hogy a társasházba bejövő hőmennyiség felét lehet csak lakásonként mérve fizetni, a másik fele marad a régi módszer szerinti elszámolásban. Emellett a fűtésdíj kb. felét az alapdíj teszi ki, ami lm3 szerint fizetendő. Ez szintén nem függ a mért hőmennyiségtől!

  NEM érdemes semmilyen költségmegosztót szereltetni, mert a Szolgáltató úgyis kitalál valamit, hogy ne fizessünk kevesebbet!”
 • 16. Bendegúz007 2012. március 20. 09:34
  „15. mézkúp
  Örülök a hozzászólásodhoz,mert sok igazság van benne,sajnos kivagyunk szolgáltatva a szolgáltatóknak,mindegy az hogy önkormányzati,vagy magánkézben van,a lényeg hogy lehúzzák rólunk a bőrt,csak kérdést mennyi van még.”
 • 15. mézkúp 2012. március 20. 08:53
  „Tapasztalat a rádiós költség megosztóról. Vásárhelyen,panelprogramos házban nekünk már olyan megosztót szereltek fel. Mi is örültünk, mert a hetedik emeleten amúgy is jó idő van, gondoltuk majd nem kell annyit fizetnünk. Mivel decemberben cserélték az ablakokat, pont akkor nap mikor mi költöztünk és a lakás már egy éve üresen állt,így mit ne mondjak, jól ki is hűlt.A ház becsomagolása februártól,áprilisig tartott. Az akkori téli idényben mi elhasználtunk az egész lakásban 599 egységet. A szabályzók mindenütt 3-on voltak kivéve a konyhában, mert ott 0-án volt (attól függetlenül 5 egység ott is lett a mérőn mire leolvasták :) ),de 23-24 fok volt a lakásban. Havonta 22000 Ft.-28000- Ft.( leghidegebb időben 32000. ) közt kellett fizetnünk melegvizzel együtt és még elszámoláskor kaptunk is vissza 26000 Ft-ot. Nagyon örültünk. Következő évben mivel már jól belaktuk a lakást és közben ugye már be is lett csomagolva,így fütés kezdetekor nem kellett a kapcsolókat feltekerni, mind 0-án állt. Amikor azok a nagyon hidegek voltak, akkor tekertük fel egy kicsit max.3-ra de 24-25 fok volt a lakásban. Eljött a leolvasás ideje.Összesen !!! az egész lakában 69 egységet használtunk el !!!! Persze fizetni ugyan annyikat fizettünk mint elöző évben. Tiszta öröm volt, hogy milyen jó, mert mennyi vissza fog járni. Majden elájultam mikor kijött az elszámolás. 32000 Ft-ot kaptunk vissza. Nem azt mondom az is pénz, de elöző évben amikor jóval többet használtunk el, akkor 26000-ot kaptunk. Be is mentem megérdeklődni, hogy hogy is számolnak már, mert ugye amit küldenek elszámolást az nekünk Kínai.... :Az ügyintéző hölgy, ( aki szintén panelban lakik csak még az ampullás redszerűben ) egyetértett a felháborodásommal és közölte, hogy Őt is sokkolta az elszámolás, de megmutatta a két elszámoló számla közti különbséget. Majdhogy nem a duplájára emelték egy év alatt az egységek árát. Most, hogy Szegeden lakunk egy régebbi, szabályzók nélküli, nem becsomagolt de új ablakos lakásban,igaz hogy nagyon meleg volt a 3. emeleten még a legnagyobb hidegben is,fizettünk 21000 és 23000 Ft-okat melegvízzel együtt.Hogy kapunk-e vissza elszámoláskor nem tudom, de annyira nem is érdekel, mert mindegy mi van a papiron nekik van igazuk. A vásárhelyi panelban a 3. emeleten lévők fáztak is meg még fizettek is elszámoláskor. Tehát száz szónak is egy a vége! Mindegy, hogy milyen megosztó van vagy nincs a lakásban, fizetni akkor is kell és sajnos mindig úgy fogják csinálni, hogy ne is keveset kelljen.......”
 • 14. jonbovi 2012. március 20. 08:38
  „Köszi Csaba a cikket!
  Még akkor is, ha nem rohanok rádiós költségmegosztóért! :)”
 • 13. eljensokaszeged 2012. március 20. 08:27
  „Szerintem nem csak a rádióson van a hangsúly. Ahogy látom frissítettek, benne van, miképp mér. Sőt, itt meg is nézhető, igaz angolul: http://www.mt-merestechnika.net/fileadmin/user_upload/mt-merestechnika/pdf/Muszaki_leiras_FKO_Funk_angol.pdf”
 • 12. Krampampuli 2012. március 20. 08:20
  „Milyen érdekes, hogy a Távhőszolgáltató nem reklámozza az alternatívákat? Ja, hogy azért? Hát persze...”
 • 11. dicike 2012. március 20. 08:07
  „Hát igen! Ezzel a költségmegosztó rendszerrel leginkább a Hőtávnak spórolunk. Barátnőm szintén 2 szobás panelben lakik, mint mi. 2 éve megvolt náluk a becsomagolás, ablakcsere, költségmegosztók. Nem kevés pénzbe került(bár szerintem sokkal többe, mint kellene, a panelprogrammal megint jól jártak valakik!) Azóta egyfolytában lehajtva használja a radiátorokat, 0-ra. Nálunk nem volt még panelprogram, az ablakok nem túl jók, ezért egész télen maximumon használjuk a fűtést. Havonta 3000 Ft-tal fizetünk többet. ??????”
 • 10. SP 2012. március 20. 07:58
  „1. Egyolvasó 2012.03.20. 06:12

  Ráéreztél.

  Nem
  a költségmegosztó létét vitatom, mint átmeneti jó megoldást, hanem a rádiós szó hangsúlyozását, kizárólagosságát.

  Ennek így az az üzenete,
  hogy dobd el a régit és vegyél másikat, drágát mert eladó. Varázsszó, megvezető a beugratáshoz a "rádiós".

  A rádiós
  a leolvasásban segítséget ad a leolvasónak, hisz nem kell bemenni a lakásban.

  Ennyi.
  Ez is csak, (a csak többszörösen hangsúlyozva)
  egy költségmegosztó és semmi több! A rádiós jellege, fogyasztó ámítás a pénze elköltéséhez.

  Megmarad
  a pár százalékos pontatlanság, kb. azonosan mint a réginek, mert csak egy költségmegosztó és nem hőmennyiség mérő!

  Költségmegosztó
  nagy előnye eddig az volt, hogy igen egyszerű, és főleg nagyon olcsó(!), de cserébe kb. 3% hibával mér.

  Mérhetne nagyobb hibával is, nem lenne túl nagy baj, még akkor is túl jó lenne.
  Miért,
  mert a leolvasott érték csak alapérték (!) az elszámoláshoz. Korrekciós szorzókat kap(!) ugyanis a fogyasztás elszámolás számításkor.
  Ha a rádiós hibaszázaléka kb. azonos, és a számítási korrekciót is kap semmivel nem léptek előre. Kár eldobni ezért a régit és többletköltséggel telepíteni az újat. Pénzkidobás, jutalék a szervezőnek.

  Üzletpolitika is,
  mivel a drágább csicsásabb eszközt el kell adni a balekoknak. Fizess panelproli.

  Kevés kivétellel
  a költségmegosztó és a hőmennyiség mérő fogalmát
  és ezektől kapott szolgáltatását az eszközöknek összekeverik a fogyasztók.

  Az igazi a hőmennyiség mérő felszerelése lenne,
  lakásonként, de ez drága egyenlőre. Át kellene építeni hozzá a soros fűtésrendszert előbb párhuzamossá.

  Rádiós,
  nem rádiós tehát tök mindegy.

  Mindkettő csak, csakis költségmegosztó. Viszont a semminél sokkal jobb, ha régi, ha új típusú van.”
 • 9. eljensokaszeged 2012. március 20. 07:44
  „7-8

  pedig nem egy van ilyen :) hozzuk a szintet. amúgy meg nem értem: "egy lószart kell kevesebbet fizetni!!!" miért is fizetnél kevesebbet? kevesebb hőt használsz? NEM. nyitott ablaknál vagytok télen IGEN. tessék gondolkodni, tessék körülnézni és lehet spórolni. nem csak hőbörögni. Ja, hogy ahhoz nem másra kellene várni. Nehéz ügy.”
 • 8. Zka 2012. március 20. 07:39
  „Ahhoz nagyon-nagyon butának kell lenni, hogy valaki horribilis összegért korszerűsítteti a fűtését, de továbbra is általánydíjban fizet. Gratulálok az ilyen lakóközösségeknek, hozták a magyar szellemi színvonalat.”
 • 7. szocsoba 2012. március 20. 07:37
  „Az egész egy lenyúlás megint! Az egész rendszer igazságtalan úgy ahogy van!Soha sem térül meg,azt mondták a panelprogramos lakásokra is hogy jóval kevesebbet kell majd fizetni....egy lószart kell kevesebbet fizetni!!!”
 • 6. ágika28 2012. március 20. 07:33
  „Nálunk a panelprogram után 28-30 fok van a lakásban télen. A lakók semmiféle szelepbe, hőmennyiségmérőbe nem mentek bele, ezért egész télen úgy élünk, hogy az ablakok nyitva vannak. Kérdem én, ez mennyire gazdaságos, arról nem is beszélve, hogy egészségesnek sem mondható.”
 • 5. jonbovi 2012. március 20. 07:19
  „Mi alapján méri az elhasznált hőmennyiséget? Mert tetőtéri lakásban akkor is melegebb van, ha nem használom a radiátorokat.”
 • 4. ivivan 2012. március 20. 07:10
  „Az a baj, hogy ezeket a lakásokat nem tervezték ilyen fűtésre, ezért az egyes lakások között nincs igazán hőszigetelés. Így lehet az, hogy a mérő felszerelése után a szélső lakások lakói még akkor is többet fizetnek a belső lakóknál, ha kripta hideget tartanak a lakásban. A sarki lakók pedig akár 2-3x annyit is fizethetnek, mint a mérő felszerelése előtt, hiszen ezeket a lakásokat 3-4 oldalról éri a hideg, míg egy belső lakást esetleg csak 1 oldalról.
  Szerintem egy ilyen differenciálás abszolút igazságtalan, ezért támogatni sem szabadna.”
23 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erősebb lett: 288 forinton az euró árfolyama

Az euró erősödött a dollárral ellenében, és vele együtt erősödött a forint is a főbb devizákkal… Tovább olvasom