Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Támogatás kérhető a minimálbér emeléséhez

Vannak iparágak, ahol az átlagnál magasabb a minimálbéren vagy a garantált bérminimumon foglalkoztatottak aránya. Gyakori, hogy itt a foglalkoztatási vagy a gazdasági helyzet sem teszik lehetővé a béremelést. A probléma megoldásához segíti hozzá egy új támogatás az érintett vállalkozásokat – egy szegedi adótanácsadó iroda segítségével összefoglaljuk, hogyan.

A támogatást a következő ágazatokban működő cégek kaphatják: textil-, ruha-, bőripar, fafeldolgozás, bútorgyártás, építőipar, turizmus, vendéglátás, kiskereskedelem, élelmiszergyártás.
 
Olyan munkavállaló után lehet a támogatást igényelni, aki előző év utolsó napján és a 2013-as évben január 1. és június 30. között végig vagy részben munkaviszonyban volt, beletartozott a statisztikai létszámba. További feltétel még, hogy a december 31-i alapbér nem haladhatta meg a jelenleg érvényes kötelező bérminimum összegét, azonban január 1-én erre a szintre emelte a munkáltató az alapbért.
 
A támogatást a munkaügyi központok állapítják meg és folyósítják. Összege maximum a kötelező bérminimum 2012-es és 2013-as összege közötti különbözet lehet, növelve az erre a különbözetre számított szociális hozzájárulási adó, szakképzési hozzájárulás 2013 első félévére számított összegével. Természetesen csak azt az időtartamot lehet számításba venni a támogatás kiszámításakor, amely alatt a munkaviszony fennállt a fél éves időtartam alatt.
 
A támogatás nem igényelhető az alkalmi munka jogviszonyban illetve az egyszerűsített foglalkoztatásban dolgozó alkalmazott után, illetve ha a dolgozó kapcsán a munkáltató már részesül foglalkoztatás bővítő bértámogatásban, munkahelymegőrző, munkatapasztalat-szerző, részmunkaidős vagy megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásához nyújtott támogatásban.

A támogatás folyósításához rendelkezésre áll 10 milliárd forintnyi összeg. A szegedi könyvelőiroda fontos határidőre hívja fel a vállalkozások figyelmét: a kérelmeket május 31-ig kell benyújtani, a http://komp.munka.hu/ oldalon található nyomtatványok segítségével. A beérkezést követő 21 napon belül születik döntés a támogatás odaítéléséről.
 
Ha a kisvállalati adót választotta az adóalany, akkor a szocho és a szakképzési hozzájárulás helyett a kisvállalati adó szerinti bérterhet kell figyelembe venni. A minimálbér és a garantált bérminimum fogalmáról, a két fogalom közötti különbségről itt is olvashat.

A cikk az EU-TAX Könyvelőiroda segítségével készült.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százmilliárdokat hoz a költségvetésnek hosszabb áfakiutalás

A tavalyi módosítás, amely meghosszabbította az áfa kiutalásának határidejét 75 napra, a vállalkozásoknak gondot jelent. Tovább olvasom