Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Támogatott forinthitel a fiataloknak és a többgyerekeseknek

Újra lesz támogatott forinthitel a fiataloknak és a többgyerekeseknek októbertől.
Az OTP Bank és az FHB október 1-jétől, a kormányrendelet hatályba lépésétől kínálja ügyfelei számára az új támogatási feltételeknek megfelelő lakáshiteleket, új lakás vásárlására, lakásépítésre és korszerűsítésre egyaránt; a CIB Bank elkezdte a támogatott hitelkonstrukció fejlesztését - tájékoztatták az MTI-t a hitelintézeteknél.

A legnagyobb lakossági banknál úgy látják, hogy az ügyfelek már érdeklődnek az új, támogatott konstrukció iránt, a támogatási feltételek és egyéb kapcsolódó információk az OTP Bank fiókjaiban elérhetők. Az OTP szerint az igény a jogosult ügyfélkörben összemérhető lehet azzal, ami a korábbi támogatási rendszerben az új lakásra igényelhető támogatott lakáshitelekre érkezett. A pontos kondíciókat a termék indításakor teszi közzé a bank.

Az OTP Banknál az idén, a korábbi támogatási rendszer megszüntetéséig a befogadott hiteligények közel 80 százaléka forinthitel volt, amelynek döntő többségét a támogatott lakáshitelek alkották, így a teljes lakáshitel állományra is jellemző a forinthitelek túlsúlya, ami egyúttal a támogatott hitelek 50 százalékot meghaladó részarányát jelenti - közölte a hitelintézet.

A vásárlási, építési célú támogatott hitelek iránt nem ugrott meg az érdeklődés a rendelet hatályba lépésének közeledtével, de ez nem meglepő, mivel az év utolsó három hónapja nem tipikusan építési időszak - mondta az MTI-nek Kappéter Béla, az FHB Jelzálogbank kommunikációs igazgatója. Hozzátette: a korszerűsítéseknek ugyanakkor most van a szezonja, így az erre szolgáló hitelek iránt erős érdeklődést tapasztalnak.

Az igazgató az utóbbival kapcsolatban felhívta a figyelmet arra: a költségvetés-tervezetet a hitelkérelemmel együtt be kell adni. A támogatott forinthitel kondíciói kedvezőek, hangsúlyozta Kappéter Béla, a kamat és a kezelési költség vásárlás esetén 7, felújítás esetén bőven 10 százalék alatt van, nincs árfolyamkockázat, a kiadások tervezhetőek (az FHB-nál egy- és ötéves kamatperiódus van).

A CIB Bank is elkezdte a támogatott hitelkonstrukció fejlesztését, az ősz folyamán kínálja majd ügyfeleinek. Amíg az állami támogatású termék fejlesztése tart, az ugyancsak forint alapú, 3 éves kamatperiódusú lakáshitelét ajánlja 9,99 százalékos teljes hiteldíj mutatóval (THM), akár 30 éves futamidőre. Ez a termék október elejétől vehető igénybe.

Kozák Zsuzsanna, a CIB Bank marketing igazgatója szerint a támogatott lakáshitel fő előnye az ügyfelek számára továbbra is az lesz, hogy a kamattámogatás miatt csökkentett mértékű kamatot, így kedvező mértékű törlesztő részletet kell megfizetniük, a hitel teljes hiteldíj mutatója kedvező lesz a piacon. A termék másik előnye, hogy forint alapú, így nincs árfolyamkockázata, azaz a törlesztő részletek mértéke nem ingadozik hónapról hónapra. A jogszabályalkotók szándéka, hogy azok kaphassanak nagyobb mértékű kamattámogatást, akiknek több gyermekük van - tette hozzá.

A CIB igazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy a támogatott lakáshitel igénybevételi feltételeit a jogszabály szigorúan korlátozza. Ezek a korlátok a maximális hitelösszegre, a hitel céljára, a hitelcéllal érintett ingatlan értékére, az igénylők életkorára, egyéb ingatlanvagyonára egyaránt vonatkoznak, így a bankoknak a hitelnyújtás előtt részletes ügyfélminősítést kell végezniük, ami az igazolások és nyilatkozatok összegyűjtése miatt időigényes, és jelentős adminisztrációs terhet ró az ügyfelekre, illetve a bankra.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. IVY 2009. szeptember 29. 16:16
  „És még1x 21.-nek!
  Az utolsó mondatodra utalva: én ezért nem szülök gyereket. Elég a magam minden napos baja. Nem csinálok éhenkórászt a gyerekemből. Pedig egészséges vagyok, semmi bajom, lehetne gyerekem. Ez nem önzés és önimádat. Ez logikus cselekedet. Ennyi.”
 • 22. IVY 2009. szeptember 29. 16:14
  „21.
  Na hja. Kellett hozzá vagy 3 év, hogy rájőjek. Írtó nagy színművész volt a pasi. Előtte-utánna nem ismertem ekkora madarat, mint ez! Tanítani kellene a Színiegyetemen. :)”
 • 21. makákó 2009. szeptember 29. 15:47
  „20. IVY hát szarul választottál párt.

  Ébresztő! Nem mindenkinek azért nincs gyereke, mert nem szeretne, hanem egyszerűen nem akar. Mint én. Soha nem is akartam, de azért fizetek havi 300.000Ft TB+SZJA+lófaszt, amiért semmit nem kapok, magánorvoshoz járok, mert megtehetem, de akkor minek fizetem a purdé lakásproblémáit, meg a sokgyerekes babygyárakat??? Közöm hozzá??? Pont leszarom ki miből neveli fel a gyerekét (gyerekeit, gyerekfarmját), amíg nem az én pénzem bánja.
  Nagyon szép dolog szülni, de ha nincs miből, akkor ne mástól várja!!! Ez nem egy kocsi, hogy bevállalom a hitelt, aztán max. elúszott. Gyereket csak az szüljön, aki fel is tudja nevelni!”
 • 20. IVY 2009. szeptember 29. 15:16
  „18. allegro
  A volt pasim ilyen volt. Még időben kapcsoltam, így (csak) a kocsit buktam be. De az is elég volt.”
 • 19. gróf 2009. szeptember 29. 15:13
  „18. hozzászólás allegro 2009.09.29. 15:01
  Persze!
  A buziknak, leszbiknek, meddőknek nem önzésből nincs gyerekük...nem is rájuk gondoltam!
  Végülis nekem mindegy, hogy kinek nincs gyereke. Bármilyen okból nincs, én sajnálom!”
 • 18. allegro 2009. szeptember 29. 15:01
  „6. gróf
  nem feltétlenül önző az, aki egyedül van, sőt, gyakran a házas sokkal önzőbb, mert akár (be nem vallott) érdekből is hozzáment akárkihez, és máris legyen lakás, autó, buksza, minden, amit szeme szája megkíván...! Sok munkával töltött évvel a háta mögött - jogosan ugyebár...”
 • 17. Ful 2009. szeptember 29. 14:42
  „Akkor kellett volna kiabálni, amikor Viktor király nem a bérlakásprogramot, hanem a bankoknak oly jó lakáshitelprogramot támogatta...
  Egy 6-8 %-nyi kamat mellé állambácsi beküldi még azt a 20%-ot az adónkból és csodálkozunk, hogy kiürül az államkassza!
  Ennyi pénzből - nyílván kevesebb - bérlakást lehetett volna építeni és havi 20-25.000-ért laknánk, nem 60-70-et kellene kinyögni a bankok kénye.kedve szerint.
  Ja! És mindenki akkorában lakhatna, amekkorát meg bír fizetni(2 szoba,3 gyerek stb. stb.)”
 • 16. zeitgeist 2009. szeptember 29. 14:33
  „persze, ez olyan mintha az embert a dohánygyárosok már gyerek korában rászoktatnák a cigire..vegyél fel már tizenévesen hitelt!!! a legjobb dolog tartozni!!!”
 • 15. Zsoltee0716 2009. szeptember 29. 14:05
  „Tegyük fel mind ketten minimál bért keresnek!
  Azaz 57.815 Ft/fő>>> 115eft
  5 milliót vesznek fel 25 évre, ebből a csomagból Lakáshitel forintban piaci alapon!
  Ami annyit jelent, hogy 64.455 Ft/ hó
  Így a náluk maradt összeg kb. 50eft
  Akkor a későbbiekben ebből kellene megélnie két embernek>> víz gáz villany fizetnek(8eft+8eft+5eft)
  Már is csak 29eft marad>> de még ebből 11240 lejön, mert valahogy el kell jutni a melohelyre!
  Marad: 17eft
  Kaja hát a szülökön élnek, de azért rendes gyerekek ők, ezért le paszolnak a szülöknek egy 8-10eft hogy egész hónapban legyen ebéd reggeli vacsora!
  Marad: kb 7eft
  Egyéb exxtra kiadásokat nem írok, mert sporolnak 25 éven keresztül! És majd 50 évesen lesz nekik gyerekük!
  De ha bele kalkuláltam volna egy gyereket is mondjuk akkor teljes mértékben minuszba jöttünk volna ki, még talán szülői segítséggel is éppen 0-ra jönnénk ki!
  A számok hasra utés szerűen mentek, nem fedik a valóságot két főre! A ház nagysága meg 60-100nm körüli!
  De szerintem kérdezétek meg a szülőket, akik magánházba laknak és újonnan építeték, hogy akkoriban milyen segítségek voltak/ árak építőanyag stb!
  Hát ennyi

  Lehetséges ez?”
 • 14. Zsoltee0716 2009. szeptember 29. 13:46
  „na hát ezaz és akkor egy fiatal vagy épp fiatalok, hogyan alapitsanak új családot, mikor 15 éven keresztül kellene fizetni egy újonnnan épített házért, amiben lakhatnának, ill. utána még plusz a megélhetés, a ház fenntartása is!
  https://www.otpbank.hu/portal/hu/Lakashitel/Epites/Vilag
  https://www.otpbank.hu/portal/hu/Lakashitel/Epites/Piaciforint
  https://www.otpbank.hu/portal/hu/Lakashitel/Epites/Deviza
  Ennyit erről!”
 • 13. bélás 2009. szeptember 29. 13:17
  „11 , 12

  plussz infláció plussz bankok által kitalált költségek. cirka 10 a vége”
 • 12. liongate 2009. szeptember 29. 12:31
  „15 éves futamidő havi 44.000 kb nyolc milliót fizetsz 15 év alatt vissza”
 • 11. Zsoltee0716 2009. szeptember 29. 12:26
  „Ha én 5 milliót veszek fel akkor mennyit kell vissza fizetni?”
 • 10. bélás 2009. szeptember 29. 12:17
  „éljen.
  Csuda kafa, kérdés ezt hogy találták ki. A fiataloknak esélyük sincs állást kapni, ha mégis akkor minimálért.
  Kérdés igy hogy vállaljon gyereket (családot). Kettő mivel a fiatalok nem vállalnak ki a többgyerekes? A 40 éves aligha kap a kora miatt akkor kik lehetnek?”
 • 9. Ful 2009. szeptember 29. 11:49
  „2 szoba, 3 gyerek 4 kerék
  oszt jó napot...”
 • 8. Naca 2009. szeptember 29. 11:41
  „Csak új lakásra, fiataloknak, több gyerekkel. Hát ez valahogy nem fér össze. Fiatalon nem igen vállalnak még egy gyereket sem, nemhogy többet. Kivéve egyes népcsoportokat. Másrészt nyomják az új lakásokat, 25-30 milláért, nesze neked fiatal, vegyed csak a hitelt, persze ha tudod. De mi lesz a használt lakásokkal? Ha nem adnak rá hitelt, vagy csak magas kamatra, megáll a piaca! A fiatalok meg két szék között a földre esnek, jobb esetben marad az albérlet, rosszabb esetben az anyós!”
 • 7. ClarkGriswald 2009. szeptember 29. 11:28
  „3: ez megint burkoltan a cigányok támogatása..

  Hát gratulálok ehhez a véleményedhez!”
 • 6. gróf 2009. szeptember 29. 10:48
  „5. hozzászólás makákó 2009.09.29. 10:36

  Miről beszélsz? Házassági szocpolról?

  A "szocpolt" nem csak házasoknak adták, sőt még élettárs sem kellett hozzá, egyedülálló is megkaphatta...
  Az ismerőseidet átverték...de nem hiszem, hogy létező emberek :D

  És kell a gyerekeseknek a segítség (akik a gyerekkel foglalkoznak, nem megélhetésből van), mert ők fogják az ilyen önző emberkéket is eltartani öreg korukra mint Te vagy!”
 • 5. makákó 2009. szeptember 29. 10:36
  „Hú, és milyen jól fog mutatni a statisztikákban a megugró házasságok száma, akik a hitel miatt "állnak össze".
  Van vagy 10 ismerősöm, aki vadidegent vett el a hitel+szocpol miatt.”
 • 4. makákó 2009. szeptember 29. 10:34
  „Miért megint a családosokat támogatják???
  Már unom, hogy egyedülállóként csak a pénzt öntöm a lyukas zsákba, hogy aztán mindenki szaporodjon kedvére.
  Nem csak gyerekekből áll a világ!”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Januártól módosul a jövedéki törvény

Az új szabály lehetővé teszi, hogy a NATO éttermeknek, kantinoknak is adófelfüggesztéssel lehessen… Tovább olvasom