Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Tanulni is el lehet menni: Bécs olcsóbban kijön, mint Budapest

Az uniós tagállamok közül ingyenes a felsőoktatás Ausztriában, két tartománytól eltekintve Németországban, Szlovéniában, Írországban, Skóciában, Finnországban. Elegendő a magyar nyelv a boldoguláshoz a térítésmentes képzést nyújtó Szlovákiában. A megélhetési költségek közelítenek az itthoniakhoz, és ösztöndíjra, diákmunkára is van lehetőség.
Megnéztük, melyek azok a Magyarországtól elérhető távolságban lévő egyetemek, ahol érdemes továbbtanulnia annak, aki nem tudja kifizetni az itthoni költségeket. A legközelebbi és a legnépszerűbb célország Ausztria, a Bécsi Egyetem: itt EU-s állampolgárnak nem kell tandíjat fizetnie, csak egy 17 eurós, mintegy 5000 forintos hozzájárulást. Németország 16 tartománya közül mindössze Bajorországban és Alsó-Szászországban van tandíj az alapképzésben: félévenként 500 eurót, 140 ezer forintot kérnek.

A szegedi egyetemisták is megdöbbenve állnak (ülnek) az államilag finanszírozott helyek drasztikus csökkentése előtt a tegnapelőtti szegedi hallgatói fórumon. Fotó: Schmidt Andrea
A szegedi egyetemisták is megdöbbenve állnak (ülnek) az államilag finanszírozott helyek drasztikus csökkentése előtt a tegnapelőtti szegedi hallgatói fórumon. Fotó: Schmidt Andrea

Ennyibe kerül a bécsi tanulás

Jelentkezési költségek, érettségi fordítása: 15 ezer forint. Lakhatás, étkezés, közlekedés: 400 euró, 100 ezer forint havonta kollégiumban, albérletben, ebben a rezsi is benne van. Tankönyvek: 150 euró, 40 ezer forint egy félévben új könyvek esetében, ám ez a szaktól is függ. Hazautazás Szegedre havonta egyszer: 12 ezer forint. Egyhavi megélhetésre Bécsben, egyetemistaként 500 eurót, 140 ezer forintot lehet felszámolni. Ez az összeg kisebb, mint amennyibe egy budapesti fizetős félév havi díja, valamint az albérlet és az egyéb kiadások kerülnek.

A többi egyetemen – köztük a leghíresebb berlini Humboldton – ingyenes a képzés, a szemeszter-hozzájárulási díjnak 50–250 euró, 15–70 ezer forint a költsége. Ebből a pénzből tartják fenn a kedvezményes étkezést nyújtó menzákat, a diákszállókat, fizetik a kedvezményes árú utazási bérleteket.

Finnországban is ingyenes a képzés, regisztrációs díjat pedig csak a hallgatói szervezetek kérnek. Igaz, a megélhetés költségei az EU-n belül a legdrágábbak. Magyarok tandíjmentesen tanulhatnak még a „mini Ausztriának" tartott Szlovéniában, valamint Írországban és Skóciában is. Mindenütt adnak tanulmányi ösztöndíjat, és nagyon könnyű diákmunkához jutni.

Akik nehezen boldogulnak idegen nyelveken, tanulhatnak például Szlovákiában, a komáromi Selye János Egyetemen: itt csak azok fizetnek, akik levelező tagozatra járnak, vagy a megszabott idő alatt nem fejezik be a tanulmányaikat. Romániában, a kolozsvári székhelyű Babes-Bolyai Egyetemen minden alapszak fizetős, viszont a tandíj átlagosan feleakkora, mint Magyarországon.

Fizetni kell Svájcban (750–3000 eurót szemeszterenként), Portugáliában (950–1250 eurót évente), Hollandiában (1200–2200 eurót évente). Franciaország határeset: bár tandíjat kell fizetni, az egyetemek viszonylag alacsony összeget állapítanak meg (169–229 eurót évente). Csehország cseh nyelven ingyenes oktatást biztosít, más nyelven viszont szemeszterenként minimum 1000 eurót kér.

Olvasóink írták

 • 19. szentmihályi 2012. december 13. 12:38
  „Tisztelt babar és kontrapista( a 13as és 14es kommentelőnek).

  Babar, igen gondolkoztam már azon hogy másik diplomát szerzek meg, de se én se a családom nem engedheti meg hogy újra beüljek az iskolapadba még egy -tán piacképes- diploma végett.

  kontrapista: Igen tudom hogy külföldön sincs kolbászból a kerítés. Ismerősők mesélik,kik már x ideje kint vannak, hogy a kinti minimálbéren dolgozva is jobban élnek élnek. ( szigorúan csak Nyugat Eu-ba szakadt ismerőseim vannak).”
 • 18. mazsolaszolo 2012. december 13. 08:32
  „El bizony. De akkor mi lesz a MAGYAR oktatási rendszerrel, a MAGYAR FELSŐOKTATÁSSAL, a magyar kutatással?
  Tán abból fogunk állni, hogy 5-10 évenként gyertyát gyújtunk Szentgyörgyi Nobel-díja emlékére?!”
 • 17. geza 2012. december 13. 08:22
  „Tudomásul kellene már venni a tisztelt hallgatóknak, hogy piacgazdaság van.
  Az életképtelen, -üljünk 10 évig az egyetemi padban- diplomával semmit nem érnek.
  Menjenek mérnöknek pl, vagy tanuljanak szakmát. Ja hogy az nem egyszerű?
  Nem bántásképp de miért képzünk pl könyvtár, népművelő, szakos hallgatókat minden évben? Mennyit vesz fel a piac belőlük?
  Mivel az egyetemek pénzt kaptak/kapnak a hallgatók után, így érdekük a büfé szakok fenntartása. Az államnak is érdeke hogy a hallgatót benn tartsa az oktatásban így nem derül ki hogy mennyi is a valós munkanélküli..
  Azt tanácslom a most érettsgéizőknek, nézzenek szét milyen hiányszakmák vannak a világon (MO-n is) és ilyen irányba tanuljanak. Arról nem is beszélve, hogy lehet házalni cégeknél hogy én ilyen és olyan iskolába járok, támogassanak cserébe itt fogok dolgozni..”
 • 16. X_Y 2012. december 13. 07:20
  „14. kontrapista 2012.12.12. 22:06

  TE aztán tudod elvtárska, onnan Szerbiából... Ha sikerült volna legalább érettségit szerezned (venned) akkor nem kellene pénzért írogatnod ide...”
 • 15. igazságkereső 2012. december 12. 22:48
  „Nemcsak a tanulás olcsóbb Bécsben, hanem a bankhitel, a kamatok és minden más! Nem új dolog ez, ezt legalább húsz éve tudja a magyar nemzet! De miért van ez így?!!”
 • 14. kontrapista 2012. december 12. 22:06
  „4-szentmihályi
  " Ha megvan a diploma és tovább sem lesz itthon állásom, megyek ki külföldre "
  Annyi biztos, hogy "állás" ott sem lesz, esetleg kemény munka amihez még a büfés diploma sem kell.
  p-s-
  Kecskeméten a Mercedesben hiányzik 500 igazi szakember, az átképzést is vállalják. Vigyázat, itt is van felvételi !!!”
 • 13. babar 2012. december 12. 21:36
  „4. szentmihályi
  Gondolkodtál-e már azon, hogy egy Magyarországon is piacképes diplomát szerezz? Esetleg újrakezd az egyetemet ezért? Ki a hibás, hogy nem kínálnak a diplomádnak megfelelő munkát?”
 • 12. Szurkoló 2012. december 12. 20:45
  „@jen: kimaradt, hogy minimum felsőfokú nyelvtudás kell, érdemes a DSH-t vagy a Goethe C1-et megcsinálni. Ja és csúnyán néznek, ha szóbeli vizsgán azzal próbálkozik az ember, hogy "Professzor Úr, nem értem a kérdést"... :) Ugyanúgy kezelnek, mint egy anyanyelvi hallgatót, nincs kivételezés. Hála Égnek!”
 • 11. Szurkoló 2012. december 12. 20:41
  „@jen: a berlini élelmiszerárak nem magasabbak a magyarországiaknál. Drágább viszont a tömegközlekedés. A lakhatás hotel színvonalú kollégiumban 200 Eurótól lehetséges. A könyvek sokba kerülnek, de kiváló a könyvtár, így nem kell mindent megvenni, ezen lehet spórolni. Lehet ösztöndíjat is pályázni, ha nem is végig, de 1-2 szemeszterre nem lehetetlen.
  Egy átlagos színvonalon élő család sarjának viszont muszáj lesz dolgoznia ahhoz, hogy fenntartsa magát és ne terhelje túlságosan a szülői kasszát. A minimális órabér 10 Eurótól kezdődik és szerintem nem nehéz munkát találni.
  Összességében a külföldi tanulmányút egy "életre nevelő kiképzés", rengeteget tanul, tapasztal az ember. Nem könnyű, de mindenképpen hasznos. Ha most járnék ebben a cipőben, én lehet, hogy lépnék...”
 • 10. Martynko 2012. december 12. 20:26
  „Mar megint mindent ingyen akarunk.. foleg a bufeszakokat :)”
 • 9. jen 2012. december 12. 18:31
  „Milyen hülyeségeket írogat it ez az újság.
  Ahhoz, hogy valaki német terürelen tanuljon B2 vagy C1 szintü nyelvizsga kell, ami kb. felsöfok.
  Arról már nem is beszélve, hogy az élet meglehetösen drága, ha az iskola nem is.
  Gondolom egyetem mellett egy koszos raktárban nem azért dolgozik sok német diák, mert annyira jó.”
 • 8. Ferrer 2012. december 12. 18:27
  „7. x
  Neked azért befigyel 1-2 Orbán-portré a szobád falain, ugye?”
 • 7. x 2012. december 12. 18:12
  „http://www.delmagyar.hu/forum/megelhetesi_diakok_az_egyetemen/26/2001593/?action=kifejt”
 • 6. dodoni 2012. december 12. 17:40
  „"Olyannyira nem számol a közgondolkozás az elöregedés következményeivel, olyan bűnösen hallgat erről a sajtó (az idézett szociológiai vizsgálat szerint is: ,,a népesedési helyzet várható következményeiről szintén egészen csekély mennyiségű információt találunk a vizsgált lapokban"), oly mértékben lapít a szaksajtó, hogy ömlesztve idekívánkozik a részben már említettek s a nem említettek summázata.
  1. Az elvénülés, a ,,szürke veszedelem" maga is következmény: a tartósan elégtelen születéseké. (No igen: a tartósan elégtelen születés is - következmény, mint láttuk.)
  2. Romlik a termelők és az eltartottak aránya, vele együtt az életszínvonal - a reálbér, a reálnyugdíj csökken -: a hasonló színvonalú, szervezettségű gazdaságokhoz képest.
  3. Az elöregedés arányában nő a társadalmi rezsi.
  4. A külpiacon folyamatosan romlanak a cserearányok.
  5. Lohad a vállalkozói kedv, elgyávul a kezdeményezés, gyengül, sorvad az innováció.
  6. Szűkül a ,,mentőbázis", ritkulnak a tehetségek.
  7. Nyomott, szorongó, rossz a társadalmi közérzet.
  8. Ködbe vesznek a távlatok, s az ,,éljünk a mának" szemlélet uralkodik el.
  9. Az öregek érdekérvényesítésének sokkal jobbak az esélyei, akár a fiatalok - de kiváltképpen a még ezután születők - rovására is.
  10. A demográfiai vákuum, jórészt demográfiai túlnyomás közepén - a nemzeti lét, fennmaradás veszedelme.
  11. Vendégmunkások áradása az elkerülhetetlen gondokkal, feszültségekkel, veszedelmekkel.
  12. Terjed, megerősödik az új élősködési forma: a jövő fogyasztása, kizsákmányolása, megrablása.
  13. Hosszú távú kölcsönök, eladósodás - a gyerekek s az unokák terhére.
  14. A nyugdíjaskorúak és a már nyugdíjaztatásukra készülődök többségbe kerülnek a szavazópolgárok közt.
  15. ,,Az infrastruktúra egy főre jutó költségei megnövekednek."
  16. A közösség, az etnikum lélekszáma folyamatosan csökken, majd elvesztve tartását, hirtelen omlik össze, esik szét.
  17. A halálozás aránya egyre tovább nő az el vénülő társadalomban, a születésszám egyre tovább csökken.
  18. A teljes pusztulás."”
 • 5. Horthyszobor 2012. december 12. 16:26
  „Szomorú. Ez nem normális.”
 • 4. szentmihályi 2012. december 12. 15:24
  „ATV-n délelőtt néztem az Egyenes beszéd ismétlését. Ott mondták hogy a jelenlegi szabályok mellett Orbánt Viktort sem vennék fel egyetemre ha újra jelentkezne.

  Meg lesz a nyelvvizsga- már csak ez van hátra- adom be és megkapom a diplomát. Hogy aztán mi lesz jó kérdés. Az elmúlt 1 évben párszor voltam állásinterjún és nem vettek fel sehova. Ha meg van a diploma és utána sem lesz itthon állásom megyek ki külföldre.”
 • 3. szentmihályi 2012. december 12. 15:11
  „Húgom lassan ott tart hogy külföldre adja be a jelentkezést. 2013 május-júniusban fog érettségizni.”
 • 2. SP 2012. december 12. 15:10
  „Nagyon csúnya pofonba szaladtak a tüntető diákok...

  "",,.. a bolognai rendszernek
  nagyon súlyos fogyatékossága, hogy életvitelszerűen benntart a felsőoktatásban fiatalokat",

  .. a mostani megmozdulásokon is látható,
  hogy a diákok vezetői a 10-12 éve egyetemi hallgatókból kerülnek ki ......""

  http://hetivalasz.hu/uzlet/nem-maradhatnak-eletvitelszeruen-a-fiatalok-a-felsooktatasban-58267”
 • 1. klj-54 2012. december 12. 11:34
  „Orbán Viktor KISZ titkár elvtárs figyelmébe:
  Aki kint végez csak látogatóba jön haza!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KSH: novemberben 5,2 százalékos volt az infláció

A fogyasztói árak novemberben 0,1 százalékkal csökkentek az egy hónappal korábbihoz képest, és 5,2… Tovább olvasom