Délmagyar logó

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 21°C | 32°C Még több cikk.

Tanulni kell a disznótartást

Csongrád megye - Felértékelődik a házi sertéstartás, a helyi értékesítés a kormány szerint – készül a sertéságazati program. A háztáji biztosítja az ennivalót, rendezettebbek lesznek a porták – vallják a támogatók. Az ellenzők szerint már nem éri meg otthon nyűglődni a malaccal. Hiányzik a szakértelem, az infrastruktúra is.
Orrával előre túrja a szerencsét, ezért az újévi menü kötelező fogása a malac. Magyarország biztosra ment Fortunánál a 90-es években: 10 millió sertés országa volt – ma már csak 3 milliós az állomány. A sertéshús fogyasztása is visszaesett: a KSH adatai szerint 1980-ban 40,2 kilogrammot evett a magyar fejenként, 2000-ben már csak 28, 2007-ben 27,6 kilót. Harminc éve az elfogyasztott hús 56 százaléka disznó volt, mára 43 százalék lett, a baromfihús térnyerése mellett (25 helyett 45 százalék az aránya).

Az agrártárca célja: megduplázni a hazai sertésállományt a következő 6 évben. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Kossuth rádiónak elmondta: külföldön és belföldön is van igény a sertéshúsra. Drágult az import a gyengülő forint miatt, 370–400 forint a felvásárlási ár, ezért felértékelődött a házi tartás, a helyi értékesítés, feldolgozás. 15 éve a hízók fele még háztájiban nevelődött, ez az arány mára 15 százalék. A miniszter bejelentette: hamarosan elkészül a tárca sertéságazati programja a vidéki sertéstartás újraélesztésére. Egyik eleme lehet az Egy koca, egy porta program. A siker érdekében a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) kiadványt készített, A vidéki udvarok sertéstartásának újraélesztése és fejlesztése címmel. Tartalmazza, mit mikor egyen a disznó, mekkora hely kell neki, hogy nézzen ki az ól, mit érdemes termelni a kertben. A VHT szerint ez egy lehetőség, hogy ne csak a segélyből éljenek a családok, hanem az élelmiszer egy részét megtermeljék maguknak, és a programmal „nőne a vidéki udvarok rendezettsége, kihasználtsága, s az egészséges életmód terjesztésére is jó alkalmat kínálna a sertésekkel való foglalatosság".

A 90-es években 10 millió sertés országa volt hazánk – ma már csak 3 milliós az állomány. Fotó: Karnok Csaba
A 90-es években 10 millió sertés országa volt hazánk – ma már csak 3 milliós az állomány. Fotó: Karnok Csaba

– Ez a termelési mód nem lehet nyereséges, legfeljebb önfenntartó. Azoknak jöhet jól, akiknek nincs munkájuk. Segítheti megélhetésüket, egy komplex vidékfejlesztési koncepció részeként. De nincsenek meg a feltételei: hiányzik már az a generáció, amelyik tudta, gyakorolta a sertéstartást. Már a falvakban is sokan felháborodnak, ha disznószagot éreznek. Ha az ember disznót vág, és mélyhűtőbe rakja az ennivalót, csak a folyamatos hűtés díja havi 3–4 ezer forint. Olcsóbb boltban megvásárolni, mint megtermelni – mondja Antal Gábor, a VHT alelnöke, az 1000 tenyészkocával és szaporulatával foglalkozó Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója. Hozzáteszi: most relatíve gyenge a forint, megdrágult az import, de még így sem tudnak a magyar sertéstartók versenyképesek lenni árban a külföldi termékekkel. Szerinte azért, mert alacsony fokú a termelői koncentráció hazánkban – egyetlen sikeres példaként az Alföldi tej termelői csoportot említette. Azt is tudomásul kell venni: technológiában, fejlettségben elhúzott mellettünk a világ.

Raskó György agrárközgazdász szerint az Egy koca, egy porta koncepció „értékelhetetlen", mondván: inkább külterületi, több száz sertés hizlalására alkalmas telepek támogatásában lehetne fantázia. A kocatartás, a malacok előállítása összetett, nagy szakértelmet, szakképzett tenyésztőket, állatorvosokat igénylő feladat. – Borzalmasan drága a takarmány is – árnyalja tovább a képet dr. Matuz György állatorvos –, aki megtermeli, inkább eladja, nem saját állatot etet belőle. Nem éri meg. Pláne munka mellett, egy kocával foglalkozni, inkább össze kellene fognia például 10 családnak, és 5 kocát tartani – vallja. Tapasztalja: romlik a háztáji infrastruktúra is, tönkrementek az ólak. Úgy becsül: körzetében például Ambrózfalva 550 lakosából jó 10 tart sertést.

Gémes László, Szegvár polgármestere, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének alelnöke viszont úgy látja: településén kezd újra divattá válni a disznóvágás. – A multikban kínált húst kipróbálták, de nem szeretik az emberek, igény és fizetőképes kereslet is van a jó portékára. A program visszahozhatja a háztáji gazdálkodást. A feltételek adottak: vannak jó földek, megterem a takarmány, a szakértelem benne van a génekben, és megmaradtak az ólak is – mondja. Szegváron a központtól 200 méteren belül nem lehet állatot tartani. Egy háznál évente legfeljebb 100 sertés lehet.

Olvasóink írták

 • 15. Aranea 2011. december 29. 09:08
  „12. lukrecia 2011.12.28. 22:03
  "És kínozni sem szabad a disznót, humánusan megölni."
  Ezen ne problémázz, meghallgattatod vele O.V. beszédeit.
  Ja bocs, nem - tévedtem: az állatkínzás lenne...”
 • 14. Nyomozo 2011. december 29. 08:57
  „"Egy koca egy porta", ehez hasonló szlogen már volt, ha jól emlékszem "három szoba négy kerék" Három szobát elárverezik, a négykereket elvitte a bank.”
 • 13. kicsi59 2011. december 29. 08:53
  „Öregapám az ostorral a nyakuk köré tudna tekerni ezeknek a barmoknak!! Egy porta egy koca.... idióták!!! Na de jól van, kellett ez nektek!!”
 • 12. lukrecia 2011. december 28. 22:03
  „és az EU-s disznóólak hogy néznek ki,?? Meg EU-s disznóhús füstölö. És kínozni sem szabad a disznót, humánusan megölni.”
 • 11. pistimolnar 2011. december 28. 19:33
  „Egy koca, egy porta, a főparaszt megmondta: a disznótartástól rendezettebbek lesznek a porták. Ez VFM miniszter?
  Sokáig tanulhatott...”
 • 10. dodoni 2011. december 28. 18:34
  „A piac kíméletlen törvénye az, hogy ki tudja olcsóbban előállítani a terméket. Ha a sertéstartáshoz úgy kell mindent megvenni, akkor már nem éri meg. Piaci alapra helyezve a dolgokat, nagyon sok mindent nem éri meg. Például gyereket szülni, nevelni se. El is fogynak szépen azok is.”
 • 9. Aranea 2011. december 28. 18:19
  „"A háztáji biztosítja az ennivalót, rendezettebbek lesznek a porták"
  Ezt az összefüggést melyik agyament nagyon okos logikázta ki?! Az ilyen agymenéseseknek kötelezővé tenném 1 év leélését disznótartó szomszéd melletti portán! Akármilyen tisztán tartják: BÜDÖS!!!!! Főleg ha az évi maximum 100 db-ot vizionáljuk. De elég a gyakran előforduló "nem olyan rendezett" haszonállattartó portákra gondolni. Akadjon csak 10%... nagyon tuti a nyári délután a teraszt, konyhát elözönlő legyek tömege - sajnos tapasztalat.
  A másik hajmeresztő logikátlanság "egészséges életmód terjesztésére is jó alkalmat kínálna a sertésekkel való foglalatosság". Ha CSAK foglalkozik vele, akkor parasztfittnesznek megteszi, de ha ESZI a disznóhúst, akkor már egyáltalán nem. Vagy tán az egészségünkre oly annyira vigyázó kormány (chipsadó) nem rendelkezik annyi alapműveltséggel, hogy tisztában legyen a sertés szinte minden részének kirívóan magas zsírtartalmával? A tartósítás pedig vagy mélyhűtővel megoldható (erről fentebb esett szó) vagy marad a hagyományos füstölés, SÓZÁS. Aki látott már lesózott sonkát, szalonnát a teknőben, az pontosan tudja, hogy miről beszélek.
  A disznótartás pedig még táp nélkül is olyan drága, hogy már apósomék is kénytelenek voltak leállni. A szemestakarmány ára az egekben, s a szállítás sem olcsó - mindez az üzemanyagárak miatt.
  Úgyhogy ezt megint a pesti dagadtagyúak találták ki a bársonyszékből - és még meg is próbálják magyarázni.”
 • 8. medikuss 2011. december 28. 16:56
  „7, nem a malac megvétele a nehéz feladat... az etetése... sajnos ez van”
 • 7. spagetti 2011. december 28. 15:48
  „Nagyon szívesen tartanék és hízlalnák is, de sajnos nincsen rá pénzem.Az állam még azt a kicsit is el vette ami volt!Ólam volna csak nem tudom megvenni a malacot pedig tanyán lakom!”
 • 6. klj-54 2011. december 28. 13:10
  „Aki az "egyszemélyes" disznótartást kitalálta az nem disznó!
  Attól nagyobb testű...
  Egy disznónak, az unióban már sertésnek, jogai vannak!
  Joga van a társasághoz, játékhoz.
  Ezekről az ötletelőnek semmilyen elképzelése valós információja nincs!”
 • 5. Egyolvasó 2011. december 28. 11:18
  „Na majd az öltönyös urak, hölgyek a parlamentben megmondják a tutit a parasztnak, hogy hogyan kell disznót tartani. Igaz szakértői kormányunk van.”
 • 4. tűzszekerek 2011. december 28. 09:52
  „"s az egészséges életmód terjesztésére is jó alkalmat kínálna a sertésekkel való foglalatosság".

  Na tessék, nem kell annyi pénzt költeni fitneszteremre, edzőcipőre! Csak egy gumicsizma kell! Talán a síszezon kezdetén kezdhetnék az ötletadók a példamutatással, és nem drága síutakra mennének szabadságra, hanem naponta 2-szer welneszezhetnének közösen a családi disznóólban.”
 • 3. deszkás 2011. december 28. 09:06
  „Ilyen takarmány árakkal? Hogy rákényszerül n az már más. Kényszervállalkozó.”
 • 2. Naca 2011. december 28. 08:58
  „A cikk sok igazságot tartalmaz. Főleg abban, hogy már a vidéki ember számára is idegen az állattartás. A falvak, községek inkább turizmusból, fürdőből akarnak megélni, ez pedig nem párosítható össze a disznószaggal. Finnyásak az emberek, csak az a baj, hogy nem a multiknál vásárolt, bizonytalan eredetű és minőségű disznóhússal szemben. Valamikor Alsóvároson is gond nélkül meg lehetett hizlalni egy-két disznót a családoknak, most már erre sincs lehetőség. Elkényelmesedtek, eltávolodtak az emberek a természetes dolgoktól. Valóban sok baj van egy malaccal míg hízó lesz, gondozni, etetni kell. És a mai sertés már nem eszi a moslékot, a szemes kukoricát, a takarmánytököt stb. Zsákból hizlalni meg valóban drága. És ha mégis kikerekedik, ott van még a vágás, meg a feldolgozás, ami szintén szakértelmet kíván. Szóval az elképzelés jó, csak sajnos a háttere ma már nagyon hiányos.”
 • 1. Minibusz 2011. december 28. 07:14
  „Úgy látszik el kellett telnie, hogy ráébredjenek a vezetőink, hazánk mezőgazdasági ország.
  Elsősorban.
  Anno ki lettek vágva az almafák, gyakorlatilag ki lett nullázva a marha és a malacállomány, de ugye az nem volt gond, mert itt meg lehet enni a "hulladékot" is, amit mondjuk a németek gyomra már nem vesz be.
  Most is azt mondom, amit eddig is, annyira nem bír izgatni, hogy a "városi népek" mit esznek, én tudom hogy ami nálam az asztalra került, az honnét jött.
  Ennyi a történet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elemzők: az euróövezet mindenképpen recesszióba süllyed 2012-ben

Az euróövezet mindenképpen recesszióba süllyed jövőre, akár sikerül megoldást lelni az… Tovább olvasom